Bóg to właśnie urojenie
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Re: Bóg to właśnie urojenie
Istnienie świata duchowego nie podlega dyskusji, tak samo jak istnienie dobra i zła, jak istnienie czegoś takiego jak sumienie na przykład.
Natomiast co do teorii Wielkiego Wybuchu to niektórzy naukowcy się z niej wycofali.
Poza tym jeśli lekarz psychiatra nie rozumie tego co się dzieje w mojej głowie kiedy siedzę u niego w gabinecie to skąd inni naukowcy mają wiedzieć co było 15 miliardów lat temu???
Natomiast co do teorii Wielkiego Wybuchu to niektórzy naukowcy się z niej wycofali.
Poza tym jeśli lekarz psychiatra nie rozumie tego co się dzieje w mojej głowie kiedy siedzę u niego w gabinecie to skąd inni naukowcy mają wiedzieć co było 15 miliardów lat temu???
- Catastrophique
- bywalec
Tak, nauka, niemal bezkrytycznie, kazala nam przyjac ta smieszna teorie za prawde.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Ziemia nie jest żadną klatką więzienną, ale jest naszym bezgranicznie cudownym domem. Jak umrzesz to pójdziesz gdzieś dalej. Ja też nie wiem gdzie. Wszyscy się tego dowiemy w swoim czasie.
- Necro
- zaufany użytkownik
W sumie Hvp2 masz rację ziemia to nasz dom i matka ludzie radzą się i umierają i gdzieś odchodzą to jest wielka tajemnica .Amen
Moim autorytetem nie jest żaden ksiądz, pastor, biskup, czy prezbiter, bo żadna z tych osób nie poniesie odpowiedzialności za moje doczesne życie. Chciałbym przestrzec Ciebie, ale również kolegę Catastrophique i jego kąśliwy ton, że jedyny autorytet jaki przemienił moje życie i posiada realny wpływ na nie to Słowo Boże, które jest ostrzejsze niż wszelki miecz obosieczny (Hbr 4,12) wyraźnie przestrzega przed ludźmi z postawą jaką się kierujecie oraz konsekwencjami z nią związanymi.
"Wkradli się bowiem pewni ludzie, od dawna przeznaczeni na to potępienie, bezbożni, którzy łaskę naszego Boga zamieniają na rozpustę i wypierają się jedynego Pana Boga i naszego Pana Jezusa Chrystusa." (Jud 1,4)
"Aby dokonać sądu nad wszystkimi i ukarać wszystkich bezbożników spośród nich za wszystkie ich bezbożne czyny, których się bezbożnie dopuścili, i za wszystkie ostre słowa, które wypowiadali przeciwko niemu bezbożni grzesznicy." (Jud 1,15)
Kpisz sobie z Biblii bardzo, ale zastanawia mnie, czy kiedykolwiek pozwoliłeś sobie przeczytać choć jedną księgę? Pozwól, że przywołam jedne z najwspanialszych słów w niej zawartych, które mam nadzieję pomogą zrozumieć Twoje położenie wobec świętego, sprawiedliwego Boga.Catastrophique pisze: ↑ndz gru 09, 2018 8:52 pm Nie wiedzialem, ze Bog tworzy monarchie, ale mniejsza z tym. Wyglada na to, ze nikt nie wejdzie, bo nie ma ludzi, ktorzy nie popelnili grzechu. Ach, ta "zyciowosc" Biblii.
"23 Wszyscy bowiem zgrzeszyli i są pozbawieni chwały Boga; 24 A zostają usprawiedliwieni darmo, z jego łaski, przez odkupienie, które jest w Jezusie Chrystusie. 25 Jego to Bóg ustanowił przebłaganiem przez wiarę w jego krew, aby okazać swoją sprawiedliwość przez odpuszczenie, w swojej cierpliwości, przedtem popełnionych grzechów; 26 Aby okazać swoją sprawiedliwość w obecnym czasie po to, aby on był sprawiedliwym i usprawiedliwiającym tego, kto wierzy w Jezusa." (Rz 3,23-26)
Dodatkowo zachęcam do refleksji i głęboko w sercu próby odpowiedzi na pytania apostoła Piotra..
"17 Nadszedł bowiem czas, aby sąd rozpoczął się od domu Bożego, a jeśli rozpoczyna się od nas, to jaki będzie koniec tych, którzy są nieposłuszni ewangelii Bożej? 18 A ponieważ sprawiedliwy z trudnością będzie zbawiony, gdzie się znajdzie bezbożny i grzesznik?" (1P 4,17-18)
Jeśli mogę prosić podaj choć jeden biblijny wers na poparcie tego stwierdzenia.
ps. nawet duchowe zło wierzy w Boga i drży (Jk 2,19)
Ostatnio zmieniony czw wrz 05, 2019 2:55 am przez Tal, łącznie zmieniany 2 razy.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- Catastrophique
- bywalec
Tak, Tal, kpie z Biblii, ale mam nadzieje, ze nie czujesz sie przez to urazony, ani Ty Pawel. Czytalem Biblie fragmentarycznie i nie krytykowalbym jej gdybym nie znal jej tresci, tych fragmentow, ktore tak naprawde bardziej mnie niepokoja niz smiesza. Choc na pewno nie znam jej tak dobrze jak Ty.
Dla mnie nie ma nic wspolnego z Bogiem i jest wrecz antyludzka.
Dla mnie nie ma nic wspolnego z Bogiem i jest wrecz antyludzka.
Tik tak tik tak

Dużo rozprawiacie o Bogu - a nie dziwi Was to, że psychiatra i psycholog posiada niejako wyłączność na interpretację biblii?
Faktem, że to oni decydują, kto ją właściwie a kto niewłaściwie odczytuje
Faktem, że to oni decydują, kto ją właściwie a kto niewłaściwie odczytuje

phehe Tal: na szczęście Ty dla nas nie jesteś autorytetem i te swoje wywody jadliwe i kąśliwe możesz schować w buty.
Przykro mi czytać Twoje słowa i nie ukrywam, że w pewnym sensie przez swoją zatwardziałość ranisz moje duchowe uczucia..Catastrophique pisze: ↑ndz gru 09, 2018 10:31 pm Tak, Tal, kpie z Biblii, ale mam nadzieje, ze nie czujesz sie przez to urazony (...) Dla mnie nie ma nic wspolnego z Bogiem i jest wrecz antyludzka.
Ostatnio zmieniony czw wrz 05, 2019 2:57 am przez Tal, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- Catastrophique
- bywalec
W takim razie przepraszam, ale musimy znalezc jakis kompromis bo od czasu do czasu, mam potrzebę wyrazenia wlasnego zdania. Czasami nieco kasliwie, ale na pewno nie bezpośrednio w Twoja strone. Ile ludzi tyle opinii, nie zawsze zgodnych z naszymi przekonaniami.Tal pisze: ↑ndz gru 09, 2018 10:50 pmPrzykro mi czytać Twoje słowa i nie ukrywam, że w pewnym sensie poprzez swoją uszczypliwość ranisz moje duchowe uczucia..Catastrophique pisze: ↑ndz gru 09, 2018 10:31 pm Tak, Tal, kpie z Biblii, ale mam nadzieje, ze nie czujesz sie przez to urazony (...) Dla mnie nie ma nic wspolnego z Bogiem i jest wrecz antyludzka.
Tik tak tik tak

Nie wiedziałem, że piszesz w imieniu całego forum, a Twoja odpowiedź dla mnie to atak ad personam.. żenujące.. eot
wróć się do swojego postu i przeczytaj ze zrozumieniem.. potem przeczytaj moją odpowiedź na Twój wpis - czy coś jest dalej nie jasne?
poza tym nie dam się nabrać na Twoje płaczki i obrazę mojej osoby i nie będę Cię przepraszać jak Catastro...
Przeprosiny oczywiście przyjęte i jak najbardziej rozumiem potrzebę wyrażania swojego zdania, ale uważam, że warto uświadomić sobie, że Pismo Święte nie jest źródłem problemów człowieka oraz świata.. wręcz przeciwnie.. Niestety, ale to upadły człowiek manipuluje zawartą w Biblii prawdą dla własnych korzyści i celów nierzadko przepłaconych krwią.. pomimo jednak ciągłego ataku począwszy od pierwszych wieków po dziś dzień pozostaje niewzruszona i ma moc przemienić najbardziej skamieniałe i zatwardziałe ludzkie serce..Catastrophique pisze: ↑ndz gru 09, 2018 10:55 pm W takim razie przepraszam, ale musimy znalezc jakis kompromis bo od czasu do czasu, mam potrzebę wyrazenia wlasnego zdania. Czasami nieco kasliwie, ale na pewno nie bezpośrednio w Twoja strone. Ile ludzi tyle opinii, nie zawsze zgodnych z naszymi przekonaniami.
Ostatnio zmieniony czw wrz 05, 2019 3:00 am przez Tal, łącznie zmieniany 1 raz.
Sadziłem, że jasno określiłem co jest dla mnie autorytetem i samego siebie nawet za przykład bym nie dawał.. Pisałem, że Słowo Boże jest jak miecz obosieczny (Hbr 4,12) i przepraszam za moją ubogą elokwencję, ale starałem się jak najdelikatniej przekazać prawdę.. Nie oczekuję od każdego przeprosin za obrazę wszechmogącego Boga.. pożyteczniej przeprosić samego Boga.
"7 Nie łudźcie się, Bóg nie da się z siebie naśmiewać. Co bowiem człowiek sieje, to też żąć będzie. 8 Bo kto sieje dla swego ciała, z ciała żąć będzie zniszczenie. Kto zaś sieje dla Ducha, z Ducha żąć będzie życie wieczne." (Ga 6,7-8)
Ostatnio zmieniony czw wrz 05, 2019 3:02 am przez Tal, łącznie zmieniany 1 raz.
Może rozwiniesz?
Tal pisze: ↑ndz gru 09, 2018 11:36 pmSadziłem, że jasno określiłem co jest dla mnie autorytetem i samego siebie nawet za przykład bym nie dawał.. Pisałem, że Słowo Boże jest jak miecz obosieczny (Hbr 4,12) i przepraszam za moją ubogą elokwencję, ale starałem się jak najdelikatniej przekazać prawdę.. Niego oczekuję od każdego przeprosin za obrazę wszechmogącego Boga.. pożyteczniej byłoby przeprosić samego Boga..
"7 Nie łudźcie się, Bóg nie da się z siebie naśmiewać. Co bowiem człowiek sieje, to też żąć będzie. 8 Bo kto sieje dla swego ciała, z ciała żąć będzie zniszczenie. Kto zaś sieje dla Ducha, z Ducha żąć będzie życie wieczne." (Ga 6,7-8)
haha, skoro mi narzucasz swój pogląd na temat Boga to znaczy, że stawiasz się w roli autorytetu, bo chcesz, żebym usłuchała Twojej nibyprawdy.. no a ja wciąż taka nieusłuchana bebe, zlinczuj mnie dalej proszę ! hehe. Dobranoc.
- Catastrophique
- bywalec
Moim zdaniem to Biblia sluzy do manipulacji ludzmi, na ogromna i zastraszajaca skale. Bardzo duza liczba osob podchodzi do niej calkowicie bezkrytycznie a polaczona z nia religia jest zrodlem smierci, zla i wojen. Dlatego, Milosc, za ktora uwazam Boga, nie ma z nia nic wspolnego.Tal pisze: ↑ndz gru 09, 2018 11:18 pmPrzeprosiny oczywiście przyjęte i jak najbardziej rozumiem potrzebę wyrażania swojego zdania, ale uważam, że warto uświadomić sobie, że Pismo Święte nie jest źródłem problemów człowieka oraz świata.. wręcz przeciwnie.. Niestety, ale to upadły człowiek manipuluje zawartą w Biblii prawdą dla własnych korzyści i celów nierzadko okupionych krwią.. pomimo jednak ciągłego ataku począwszy od pierwszych wieków po dziś dzień pozostaje niewzruszona i ma moc przemienić najbardziej skamieniałe ludzkie serce..Catastrophique pisze: ↑ndz gru 09, 2018 10:55 pm W takim razie przepraszam, ale musimy znalezc jakis kompromis bo od czasu do czasu, mam potrzebę wyrazenia wlasnego zdania. Czasami nieco kasliwie, ale na pewno nie bezpośrednio w Twoja strone. Ile ludzi tyle opinii, nie zawsze zgodnych z naszymi przekonaniami.
Sa w Biblii i fragmenty dobra, o wierze i nadziei, ale ogolnie jest ona dla mnie zlem, ktore jest charakterystyczne dla niektorych ludzi, ich sposobu dzialania i myslenia, na pewno nie Boga. Byla pewnie wielokrotnie przepisywana i pewnie dostosowywana do naszych i dawnych czasow. Czesto jest nieprzemyslana i niekonsekwentna, usprawiedliwia okrucienstwo i niesprawiedliwosc.
Mysle, ze to twor sporej liczby ludzi wplywowych, bardzo zaznajomionych ze sposobem myslenia i dzialania czlowieka. Udajaca dobro, ktore jest jedynie przykrywka, na pewno nie intencja jej tworcow.
Do przeprosin potrzebna jest pokora, Normalna.
Tik tak tik tak

Catastrophique: Biblia manipuluje ludzi,a Ciebie zmanipulował Tal 

- Catastrophique
- bywalec
W jaki sposob?
Tik tak tik tak