Xeplion (paliperidon)
Moderator: moderatorzy
Xeplion (paliperidon)
Od lipca tego roku refundacją został objęty Xeplion (paliperidon). Czy ktoś z Was przeszedł z risperidonu na paliperidon i odczuł przy tym znaczącą poprawę?
"Bez cierpienia nie rozumie się szczęścia"
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Re: Xeplion (paliperidon)
No jest refundowany ale co z tego jak podejrzewam gówno gorsze od obecnych na polskim rynku leków. Zwiększenie masy ciała, trójglicerydy, cukrzyca, drażliwość, niepokój, o objawach pozapiramidowych nie wspomne. I cała masa innych. Dziękuje bardzo, już wole siedzieć na sulpirydzie i zolafrenie. Pozatym nie mógłbym go stosować bo nie można przy umiarkowanych lub znacznych zaburzeniach nerek. Także odpada.
Podbijam temat czy ktoś ma doświadczenie z Xeplionem? Jak sie okazuje lek wcale nie jest refundowany dawka miesięczna kosztuje 1600zl ! Skoro więc mówi się ,że to lek jak każdy to za co do cholery się płaci - ponoć miał być nowszej technologii?
-
- zaufany użytkownik
U mnie w telefonie w apce drwidget wyświetla że jest bezpłatny dla dorosłych leczonych na schizofrenie u których uzyskano zadowalający efekt po leczeniu rysperydonem lu paliperydolem. A na 100% to of course 1600 zł.
Mój facet jest obecnie w szpitalu i po raz pierwszy przejdzie na lek nowej generacji,lekarka wyraźnie powiedziała ze nie jest on refundowany 

-
- zaufany użytkownik
No może w tej apce się mylą. Nie zaprzeczam. Ale kogo będzie stać 1600 zł wydatku powiedzmy raz na dwa miesiące?
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Może po wyjściu ze szpitala dostanie zamiennik. Dopytaj się o to.po raz pierwszy przejdzie na lek nowej generacji,lekarka wyraźnie powiedziała ze nie jest on refundowany
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja po wyjściu ze szpitala najczęściej miałem zmieniany lek przez psychiatrę do której chodzę na co dzień. Czasami to był nawet lek o tym samym składzie, tylko innej firmy.
-
- zaufany użytkownik
Jeśli ma dostać zamiennik to tylko chyba rispolept, xeplion jest bardzo podobny do rispoleptu.
Dziękuje jeszcze postaram sie czegos dowiedziec.Pozdrawiam