Sens Życia
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Sens Życia
Sens życia, lub jego brak to kwestia czerpania z siły jaką jest nasz własny umysł.
Mamy podstawy do odczuwania sensu, ale nie mamy często warunków.
Warunki zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne są ważne i nie od obejścia. Najważniejszym czynnikiem jest umysł i na nim należy skupić się szukając sensu życia.
W każdej chwili można umrzeć i co zabierzesz ze sobą?
Nie odpowiem na pytanie czym jest sens życia... Jestem rozbity obecnie. Nadzieja mnie trzyma i jest to cenna moc.
Mówi się, że sensem szczęście. I to by było uniwersalne i odpowiadałoby dla każdej istoty.
Chyba sens "tego wszystkiego" jest najważniejszy.
k
Mamy podstawy do odczuwania sensu, ale nie mamy często warunków.
Warunki zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne są ważne i nie od obejścia. Najważniejszym czynnikiem jest umysł i na nim należy skupić się szukając sensu życia.
W każdej chwili można umrzeć i co zabierzesz ze sobą?
Nie odpowiem na pytanie czym jest sens życia... Jestem rozbity obecnie. Nadzieja mnie trzyma i jest to cenna moc.
Mówi się, że sensem szczęście. I to by było uniwersalne i odpowiadałoby dla każdej istoty.
Chyba sens "tego wszystkiego" jest najważniejszy.
k

- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Re: Sens Życia
Sensem Życia jest osiągnięcie spokoju wewnętrznego i pogodzenie się ze swoimi wadami, również pojednanie ze swoim Aniołem Stróżem i Cieniem.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Sens życia każdego stworzenia, w tym także człowieka, to tworzenie genetycznie dobrego potomstwa, ewolucja. Innego sensu nie ma.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Sens życia w ewolucji jest różny w zależności od tego czy akurat czy rodzisz czy jesteś rodzony 
Są jeszcze sensy pozadoczense, zbieranie dobrych konsekwencji na przyszłą część swojego losu w nieskończoności, przygotowywanie swojej duszy do zbawienia do życia wiecznego do Sądu, do odkupienia ciała i zmartwychwstania itp.
Dla każdego znajdzie się obszar działania.

Są jeszcze sensy pozadoczense, zbieranie dobrych konsekwencji na przyszłą część swojego losu w nieskończoności, przygotowywanie swojej duszy do zbawienia do życia wiecznego do Sądu, do odkupienia ciała i zmartwychwstania itp.
Dla każdego znajdzie się obszar działania.
Moim zdaniem sens życia to dobre uczynki i pomaganie innym ludziom, słowem, czynem , modlitwą. Jak się nie mylę Biblia mówi że więcej radości jest w dawaniu niż braniu. Przeciwieństwem tego jest egoizm i lenistwo. Moim zdaniem bez potomstwa też można mieć sens życia inaczej duchowni nie mieli by wcale sensu życia.
Gdybyśmy nie byli potomstwem w ewolucji, to nie byłoby nas ani trochę i nie miał kto pytać o sens życia 
Z powietrza byśmy się nie wzięli do istnienia.
Tu jest jakaś wielka tajemnica, ale nie wiadomo nawet jak o to zapytać.

Z powietrza byśmy się nie wzięli do istnienia.
Tu jest jakaś wielka tajemnica, ale nie wiadomo nawet jak o to zapytać.
Również bez powoływania się na Biblię więcej radości może być w dawaniu niż w braniu.pawel534 pisze: ↑sob lip 21, 2018 6:12 pm Moim zdaniem sens życia to dobre uczynki i pomaganie innym ludziom, słowem, czynem , modlitwą. Jak się nie mylę Biblia mówi że więcej radości jest w dawaniu niż braniu. Przeciwieństwem tego jest egoizm i lenistwo. Moim zdaniem bez potomstwa też można mieć sens życia inaczej duchowni nie mieli by wcale sensu życia.
Co do potomstwa to... szczerze mówiąc to Ziemia jest przeludniona, ludzie wyżerają ryby z mórz i oceanów, dla tylu ludzi nie ma np. stanowisk pracy, mieszkań...
Można powiedzieć, że sensem życia może być robienie tego w co się wierzy...
Jednak dla osób z tego forum istotna jest inna prawidłowość: poczucie sensu zależy od poziomu dopaminy w mózgu! Wszystko ma sens ---> dopaminy jest zbyt dużo. Nic nie ma sensu -----> dopaminy jest zbyt mało.
- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
Sens życia każdy ma inny:
Jeden człowiek chce być prezydentem USA, druga chce być najładniejszą modelką świata, trzecia chce mieć męża i piątkę dzieci, szósta chce wyjść z choroby, a siódma chce się zabić bo nie widzi sensu w życiu itd. itp
Nie można wszystkiego władać do jednego worka, ponieważ ile ludzi - tyle sensów życia.
Jeden człowiek chce być prezydentem USA, druga chce być najładniejszą modelką świata, trzecia chce mieć męża i piątkę dzieci, szósta chce wyjść z choroby, a siódma chce się zabić bo nie widzi sensu w życiu itd. itp
Nie można wszystkiego władać do jednego worka, ponieważ ile ludzi - tyle sensów życia.
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Sensem życia jest szukanie Sensu Życia.
Przynajmniej tak wynika z moich przemyśleń.
Przynajmniej tak wynika z moich przemyśleń.
LaDopamina
- Dobro
- zaufany użytkownik
To nie ma sensu.
Żyjesz bo jesteś tutaj, nic z tym nie zrobisz, nikt tu nie jest w nagrodę ani za karę, nie wie czemu żyje, nie ma powodu ani interesu w tym żeby żyć, jest organizmem żywym owładniętym uczuciami, emocjami, jest świadomością w kościotrupie ubranym w worek ze skóry i wypełniony mięsem i flakami, nie ma w tym nic wzniosłego, nie ma nic przykrego. Nie ma celu rozmnażanie się i umieranie na tej planecie, która też przeminie ani nie trwała długo. Wszystko jest chwilą, jest w tej chwili prawda. Jak żyć?
Sztuką jest żyć i umierać w spokoju.
Żyjesz bo jesteś tutaj, nic z tym nie zrobisz, nikt tu nie jest w nagrodę ani za karę, nie wie czemu żyje, nie ma powodu ani interesu w tym żeby żyć, jest organizmem żywym owładniętym uczuciami, emocjami, jest świadomością w kościotrupie ubranym w worek ze skóry i wypełniony mięsem i flakami, nie ma w tym nic wzniosłego, nie ma nic przykrego. Nie ma celu rozmnażanie się i umieranie na tej planecie, która też przeminie ani nie trwała długo. Wszystko jest chwilą, jest w tej chwili prawda. Jak żyć?
Sztuką jest żyć i umierać w spokoju.

- Dobro
- zaufany użytkownik
Może sensem jest to żeby było przydatne, nie krzywdzić nikogo ale to jakaś naturalna funkcja. Miłość to emocja, ale prawdziwa pomoc - to może ma sens.
Sens miało by bycie poza życiem i śmiercią.
Choć to też sens nie, to jest potrzeba.
Sensu..
Sens miało by bycie poza życiem i śmiercią.
Choć to też sens nie, to jest potrzeba.
Sensu..

- Catastrophique
- bywalec
Milosc (ogolnie rozumiana). marzenia, rozwój samego siebie. Musza byc razem aby to sie "trzymalo kupy ".
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Ja żyje dla rodziny, zwłaszcza dla najmłodszych ich członków, bo chciałbym być dla nich dobrym wujkiem i widzieć ich w życiu dorosłym.
No właśnie, sensem życia jest miłość do bliskich. Ja mam rodzinę, którą oczywiście kocham i, w której znajduję oparcie, szczególnie gdy jest gorzej z moją głową. Mogę na nich liczyć a tego nie da się przecenić.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
A ja cenię w sensie życia czasem spokój.