zabojcza bezsennosc
Moderator: moderatorzy
zabojcza bezsennosc

Re: zabojcza bezsennosc
W latach 80. XX wieku przeprowadzono słynny eksperyment, który miał na celu odkrycie, dlaczego organizmy żywe zapadają w sen. Allan Rechtschaffen z Uniwersytetu w Chicago, umieszczając szczury na krążku balansującym na słupku nad pojemnikiem z wodą, zmuszał je do ciągłego czuwania. Gdy zasypiając gryzoń tracił równowagę, wpadał do wody i automatycznie się budził.
Wystarczyły dwa tygodnie takiej sztucznej deprywacji snu, by wszystkie zwierzęta z grupy eksperymentalnej były martwe. Po przeprowadzeniu autopsji na zwłokach gryzoni naukowcy nie znaleźli jednak żadnych nieprawidłowości - ani fizjologicznych, ani biochemicznych. Za przyczynę zgonu uznano wycieńczenie organizmu spowodowane brakiem snu. Gdyby chcieć powtórzyć podobny eksperyment na ludziach, najprawdopodobniej wytrzymaliby oni krócej od szczurów - dane medyczne mówią, że bez snu maksymalnie można wytrzymać ok. 100 godzin. Oficjalnie nikt jednak nie próbował tego przetestować w warunkach laboratoryjnych.
Czytaj więcej na http://nt.interia.pl/raport-medycyna-pr ... gn=firefox
Bezpośrednio przed pierwszą psychozą nie spałam 6 dni, to 144 godz. Nie mogłam zasnąć, cały czas miałam przyśpieszony puls. I nie czułam się śpiąca. Powoli zaczęłam słyszeć muzykę, czyjeś oddechy, potem głosy. Za drugim razem nie spałam 2 dni i już się znowu zaczęło. Ale za drugim razem wiedziałam że to objaw choroby i sama zadzwoniłam po karetkę.
U mnie w okolicy jest taki pracoholik, że nie spał 5 dni tylko prawie cały czas pracował aż dostał drgawek i zadzwonili po karetkę.
...
Ostatnio zmieniony sob sty 02, 2016 7:13 pm przez szmata, łącznie zmieniany 1 raz.
- Catastrophique
- bywalec
Tak czytam o tym eksperymencie ze szczurami i czasami chcialbym aby Ci wszyscy "naukowcy" prowadzili eksperymenty na samych sobie. Ot, dla sprawiedliwości.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Brak snu jest bardzo szkodliwy dla mózgu. Po 72 godzinach bez snu następuje ponoć uszkodzenie hipokampów. A uszkodzenie hipokampów może przyczynić się do rozwoju procesu epileptogenezy. Tak to się stało właśnie ze mną, gdy pracowałem na nocnych zmianach a po powrocie do domu nie mogłem zasnąć.
- piotrs
- zaufany użytkownik
ja biore o 21 godzinie tabletke
psychotropa zeby spac
200mg/d podtrzymujaca
polecam brac jakies psychotropy na noc na sen a nie rano
i tak maja one dlugi okres trwania
psychotropa zeby spac
200mg/d podtrzymujaca
polecam brac jakies psychotropy na noc na sen a nie rano
i tak maja one dlugi okres trwania
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
A są jakieś leki na aktywizację? Bo ja się czasami słaniam za dnia i przeszkadza mi to.
- piotrs
- zaufany użytkownik
niby psychotropy w malych dawkach sa
AKTYWIZUJACE POBUDZAJACE
NP SOLIAN
ja czesto po AMISANIE 200mg spie 5-6 godzin pozniej
2-3 chodze i dosypiam
Ciekawi mnie, czy taka patologiczna insomnia jak u mnie wynika bezpośrednio z F20, bo z moich obserwacji wynika, że mało ludzi ze schizofrenią boryka się miesiącami, a następnie latami z tym problemem. Po trzech bezsennych dobach zasypiam własnymi siłami na trzy godziny. Więc na noc psychotrop plus Estazolam, co początkującemu psychiatrze się w głowie nie mieści... zwłaszcza że wiadomo: Estazolam jest do doraźnego stosowania...