Przyczyny zniewolenia, dręczenia, opętania

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Przyczyny zniewolenia, dręczenia, opętania

Post autor: pawel534 »

Ciekawy artykuł, warto przeczytać bo chyba wiele osób na forum interesuje się rzeczami opisanymi w artykule.

http://egzorcyzmy.katolik.pl/przyczyny- ... nglepage=1
Awatar użytkownika
Smutny Łukasz
bywalec

Re: Przyczyny zniewolenia, dręczenia, opętania

Post autor: Smutny Łukasz »

chce by mnie opetal szatan i czemu to sie nie dzieje ? bo tego nie ma pawel, a jak jest to chce by szatan mnie zabil chce by mnie opetalo i chce wyskoczyc przez okno, to sie nigdy nie zdazy bo tego nie ma koniec kropka
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Może już jesteś opętany przez złego ducha tylko o tym nie wiesz. Samobójstwo to grzech ciężki i samobójca naraża się na piekło gdzie cierpi się bez końca.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Słaba wola i zaburzenia tożsamości są przyczynami opętania.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
danielek
zaufany użytkownik
Status: portier

Post autor: danielek »

Opętania czym?;)
Awatar użytkownika
kuubaw
zaufany użytkownik

Post autor: kuubaw »

danielek pisze: ndz cze 03, 2018 5:02 pm Opętania czym?;)
Alkoholem :lol:
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Ale bzdury. Szkoda mi ludzi zindoktrynowanych przez Kosciol, którzy wierzą w Piekło. Bóg to Miłość, nie wiem jak można dac wiary temu, że ludzi cierpiących, którzy mają Piekło na Ziemi, Bóg chce wtrącić do Piekła po śmierci. Wierzę w Boga, ale Kościół i jego zasady to wymysł ludzki, który tak naprawdę nie ma z nim nic wspólnego. Bóg to nie okrutny despota, kocha nas bezwarunkowo.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Catastrophique pisze: ndz cze 10, 2018 12:30 pm Szkoda mi ludzi zindoktrynowanych przez Kosciol, którzy wierzą w Piekło. Bóg to Miłość, nie wiem jak można dac wiary temu, że ludzi cierpiących, którzy mają Piekło na Ziemi, Bóg chce wtrącić do Piekła po śmierci.
Mi szkoda ludzi, którzy nie chcą dać wiary świadectwu Boga jakie dał o swoim Synu:

Jeśli przyjmujemy świadectwo ludzi, to świadectwo Boga jest większe. To bowiem jest świadectwo Boga, które dał o swoim Synu. Kto wierzy w Syna Bożego, ma świadectwo w sobie. Kto nie wierzy Bogu, zrobił z niego kłamcę, bo nie uwierzył świadectwu, które Bóg dał o swoim Synu. A to świadectwo jest takie, że Bóg dał nam życie wieczne, a to życie jest w jego Synu. Kto ma Syna, ma życie, kto nie ma Syna Bożego, nie ma życia. (1 Jana 5:9-12)
Catastrophique pisze: ndz cze 10, 2018 12:30 pm Wierzę w Boga.. Bóg to nie okrutny despota, kocha nas bezwarunkowo.
Czyżby... Wyrzuć literaturę new age otwórz serce i zacznij czytać Nowy Testament, tylko w ten sposób poznasz prawdziwego Boga, bo jak na razie ani nie wiesz o czym piszesz, ani nie znasz żywego Boga.

Gniew Boży bowiem objawia się z nieba przeciwko wszelkiej bezbożności i niesprawiedliwości ludzi, którzy zatrzymują prawdę w niesprawiedliwości. Ponieważ to, co można wiedzieć o Bogu, jest dla nich jawne, gdyż Bóg im to objawił. To bowiem, co niewidzialne, to znaczy jego wieczna moc i bóstwo, są widzialne od stworzenia świata przez to, co stworzone, po to, aby oni byli bez wymówki. Dlatego że poznawszy Boga, nie chwalili go jako Boga ani mu nie dziękowali, lecz znikczemnieli w swoich myślach i zaćmiło się ich bezrozumne serce. Podając się za mądrych, zgłupieli; I zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na podobieństwo obrazu zniszczalnego człowieka, ptaków, czworonożnych zwierząt i gadów. Dlatego też Bóg wydał ich nieczystości przez pożądliwości ich serc, aby hańbili swoje ciała między sobą. Oni to zamienili prawdę Bożą w kłamstwo i czcili stworzenie, i służyli jemu raczej niż Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen. Dlatego wydał ich Bóg haniebnym namiętnościom, gdyż nawet ich kobiety zamieniły naturalne współżycie na przeciwne naturze. Także mężczyźni, opuściwszy naturalne współżycie z kobietą, zapałali w swej pożądliwości jedni ku drugim, mężczyzna z mężczyzną, popełniając haniebne czyny i ponosząc na sobie samych należną za swój błąd zapłatę. A skoro im się nie spodobało zachowanie poznania Boga, wydał ich Bóg na pastwę wypaczonego umysłu, aby robili to, co nie wypada; Będąc napełnieni wszelką nieprawością, nierządem, przewrotnością, chciwością, złośliwością; pełni zazdrości, morderstwa, sporu, podstępu, złych obyczajów; Plotkarze, oszczercy, nienawidzący Boga, zuchwali, pyszni, chełpliwi, wynalazcy złych rzeczy, nieposłuszni rodzicom; Bezrozumni, niedotrzymujący słowa, bez naturalnej miłości, nieprzejednani i bez miłosierdzia. Oni to, poznawszy wyrok Boga, że ci, którzy robią takie rzeczy, są godni śmierci, nie tylko sami je robią, ale też pochwalają tych, którzy tak postępują. (Rzymian 1:18-32)

Czy gardzisz bogactwem jego dobroci, cierpliwości i nieskwapliwości, nie wiedząc, że dobroć Boga prowadzi cię do pokuty? Ty jednak przez swoją zatwardziałość i niepokutujące serce gromadzisz sobie samemu gniew na dzień gniewu i objawienia sprawiedliwego sądu Boga; Który odda każdemu według jego uczynków: Tym, którzy przez wytrwanie w dobrym uczynku szukają chwały, czci i nieśmiertelności, odda życie wieczne; Natomiast swarliwym i nieposłusznym prawdzie, lecz posłusznym niesprawiedliwości, odda zapalczywość i gniew. Utrapienie i ucisk odda duszy każdego człowieka, który popełnia zło, najpierw Żyda, potem i Greka; A chwałę, cześć i pokój każdemu, kto czyni dobro, najpierw Żydowi, potem i Grekowi. U Boga bowiem nie ma względu na osobę. (Rzymian 2:4-11)
Ostatnio zmieniony czw wrz 05, 2019 3:33 am przez Tal, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Uważasz, że skoro kopiujesz akurat pasujące cytaty z przekłamanej, poodwracanej i przemanipulowanej przez ludzi, wiele razy, Biblii, to wiesz o czym piszesz? ;) A Ty znasz żywego Boga?
Wystarczy myśleć zdroworozsądkowo i potrafić wyciągnąć logiczne wnioski z obserwacji świata i innych ludzi.
Szkoda mi fanatyków. Nie warto z nimi dyskutować. Biblia i do boju. Tylko jak to się sprawdza w życiu...
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

"Natomiast swarliwym"

O tak, swarliwe istoty to prawdziwe utrapienie. Relaks, spokój, zgoda i natchnienie. Tylko tak świat zmieni się w raj :)
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Nowy Eden pisze: ndz cze 10, 2018 8:41 pm No to jest tragedia na pewno dla każdego, jak niewidzialne duchy wskazują ci problemy jakie posiadasz, aby ci pomóc. Demony cię kochają, tylko złoszczą się, jaką nędzę kochają.
To robią zupełnie inaczej niż Jesus. On nie wytykał wad, tylko uzdrawiał. I to nie dlatego, że nie mógł patrzeć na kaleki.
A dlaczego?
Wyleczycie depresję i głosy to wtedy zrozumiecie miłość Chrystusową.

Gdzieś w podręczniku religii do podstawówki z lat 90 wyczytałem, że pewien wierzący zrozumiał ze zgrozą, że demony odczuwają satysfakcję, kiedy uda im się kogoś upodlić. Polecam poszukać i przeczytać ten fragment i historię owego człowieka. Nieważne czy to przenośnia czy dotyczy tealnych bytów. Chodzi o zasadę zjawiska psychologicznego.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Catastrophique pisze: ndz cze 10, 2018 3:01 pm ...kopiujesz akurat pasujące cytaty z przekłamanej, poodwracanej i przemanipulowanej przez ludzi, wiele razy, Biblii, to wiesz o czym piszesz?
Wiem co piszę, bo jestem przekonany o tym co piszę, ponieważ doświadczyłem nowo narodzenia, którego Ty nie doświadczyłeś.
Powtarzasz zasłyszane i wyczytane komentarze ludzi, którzy prawdopodobnie nienawidzą Boga i starają się odciągnąć ludzi od prawdy, która może ich wyzwolić (Ew Jana 8:32,36). Powiedz, czy chociaż podjąłeś próbę zweryfikowania takich twierdzeń? Sprawdzenia, czy rzeczywiście można być pewnym co do wiarygodności takiego stanowiska?

Zachęcam otworzyć umysł i przeczytać zalinkowane materiały z których dowiesz się, że Biblia jest bezwzględnie wiarygodna dziś tak samo jak w czasach kiedy była spisywana, ale żeby uznać to za fakt trzeba je najpierw poznać.
http://analizy.biz/zarzuty/002histbiblii.htm
http://analizy.biz/zarzuty/001histjezusa.htm
http://www.ostroleka.baptysci.pl/krotki ... godna.html

Jeśli zapragniesz zgłębić temat i poznać szczegóły zachęcam zakupić świetnie napisaną książkę Wiarygodność Pisma Świętego Josh McDowell - http://www.tolle.pl/pozycja/wiarygodnosc-pisma-sw
Catastrophique pisze: ndz cze 10, 2018 3:01 pm A Ty znasz żywego Boga? ... Tylko jak to się sprawdza w życiu...
Jako nowo narodzony chrześcijanin Bóg zapieczętował mnie Duchem Świętym, który jest zadatkiem mojego dziedzictwa w Chrystusie Jezusie (Ef 1:13-14). Nic nie jest mnie w stanie odłączyć od Jego niepojętej miłości (Rz 8:35-39) oraz Bóg nie pozwoli żadnemu wrogowi wyrwać mnie z Jego ręki (Ew Jana 10:28-29), jednak myli się ten kto uważa, że teraz to tylko sielanka i nic nie trzeba robić.
Przeciwnie, wysiłki diabła zostały wzmożone, gdy widzi, że serce człowieka zastaje zamiecione i przyozdobione stara się z gorszymi od siebie duchami zgubić człowieka (Łk 11:24-26). Ciało pożąda na przekór Duchowi, a Duch na przekór ciału; są one sobie przeciwne, tak że nie możecie czynić tego, co chcecie (Gal 5:17), ale jeśli bowiem żyjecie według ciała, umrzecie, ale jeśli Duchem uśmiercacie uczynki ciała, będziecie żyć
(Rz 8:13).

Mam za co dziękować Bogu każdego dnia, że daje mi kolejny dzień łaski w którym mogę Mu służyć i uwielbiać, że daję mi siły w pracy, kiedy wszyscy dookoła są zmęczeni i mdleją (Iz 40:28-31), że zostałem uwolniony od narkotyków i alkoholu w którym jest rozwiązłość i mam pragnienie być napełniony Duchem (Ef 5:18). Uwolnił mnie od plugawej i sprośnej mowy (Kol 3:8 Ef 5:3-5), ale przede wszystkim, że usprawiedliwił przez wiarę w swego jednorodzonego Syna Jezusa Chrystusa dzięki któremu cieszę się pokojem i pojednaniem z odwiecznym Stwórcą.

Będąc więc usprawiedliwieni przez wiarę, mamy pokój z Bogiem przez naszego Pana Jezusa Chrystusa; Dzięki któremu też otrzymaliśmy dostęp przez wiarę do tej łaski, w której trwamy i chlubimy się nadzieją chwały Boga. A nie tylko to, ale chlubimy się też uciskami, wiedząc, że ucisk wyrabia cierpliwość; A cierpliwość – doświadczenie, doświadczenie zaś – nadzieję; A nadzieja nie przynosi wstydu, ponieważ miłość Boga jest rozlana w naszych sercach przez Ducha Świętego, który został nam dany. Chrystus bowiem, gdy jeszcze byliśmy słabi, we właściwym czasie umarł za bezbożnych. Choć rzadko się zdarza, że ktoś umrze za sprawiedliwego, jednak za dobrego może ktoś odważyłby się umrzeć. Lecz Bóg okazuje nam swoją miłość przez to, że gdy jeszcze byliśmy grzesznikami, Chrystus za nas umarł. Tym bardziej więc teraz, będąc usprawiedliwieni jego krwią, będziemy przez niego ocaleni od gniewu. Jeśli bowiem, będąc nieprzyjaciółmi, zostaliśmy pojednani z Bogiem przez śmierć jego Syna, tym bardziej, będąc pojednani, będziemy ocaleni przez jego życie. A nie tylko to, ale też chlubimy się Bogiem przez naszego Pana Jezusa Chrystusa, przez którego teraz otrzymaliśmy pojednanie. (Rz 5:1-11).
Ostatnio zmieniony czw wrz 05, 2019 3:36 am przez Tal, łącznie zmieniany 2 razy.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Bóg to jakiś pomysł, ale sie nie sprawdza.
:angelic-blueglow:
danielek
zaufany użytkownik

kuubaw pisze: ndz cze 10, 2018 9:55 am
danielek pisze: ndz cze 03, 2018 5:02 pm Opętania czym?;)
Alkoholem :lol:
A co mądralo,chcesz mieć tak pojechane w bani jak ja?Nie badź zaczepliwy.Moja sprawa
consul
zarejestrowany użytkownik

Post autor: consul »

Ja nie mam zbyt dużej wiedzy w tym temacie... Dlatego też raczej dość ciężko będzie mi pomóc...
danielek
zaufany użytkownik

:dance:
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Schizofrenia może być zemstą demonów za stawienie oporu przy próbie opętania przez nie.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Opętanie to zaburzenie tożsamości. A przyczyny to ciężka trauma we wczesnym dzieciństwie. Opętanie jest emocjonalnym mechanizmem obronnym. Część psychiki odłącza się i skupia w sobie negatywne emocje, czasem przybierając postać demoniczną.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
danielek
zaufany użytkownik

Rzeczywiscie schizofrenia to rodzaj zniewolenia ale w te demony za bardzo nie wierzę a lubię horrory.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

danielek pisze: pn lip 23, 2018 5:03 am Rzeczywiscie schizofrenia to rodzaj zniewolenia ale w te demony za bardzo nie wierzę a lubię horrory.
Raczej piętna... Sposób nałożenia współczesnego odpowiednika dawnej klątwy na niektórych ludzi.

Tak jak w średniowieczu wypalano przestępcom blizny...
Czy też niewolnikom, którzy uciekali z plantacji i zostali złapani...

Zostajesz naznaczony (diagnozą schizofrenii)
i od tej pory jesteś przez prawie wszystkich traktowany inaczej,
na ogół gorzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”