Samobójstwo
Moderator: moderatorzy
Samobójstwo
Ma ktoś jakieś przeżycia? Albo sposoby? Tylko nie piszcie: żyletka, skok z mostu, powieszenie się, pociąg. A, i nie próbujcie mnie nawrócić, nie szukam atencji.
Re: Samobójstwo
*słowo niedozwolone* nie rób tego pomysl jaki ból możesz sprawić swoim bliskim! pisz na priv jeśli potrzebujesz pomocy
Temida 69 idź weź się za jakąś robotę, to głupie pomysły Ci wywietrzeją z głowy.
Nakarm psa i kota, bo nie ma kto im do miski pożywienia nalać.
Nakarm psa i kota, bo nie ma kto im do miski pożywienia nalać.
-
- zaufany użytkownik
@nel
Takie rady same w sobie nie mają sensu a tymbardziej, gdy ktoś prosi aby ich nie dawać. Wielokrotnie spotykałem się z takimi złotymi radami i innymi pocieszaczami, które zawierają jedynie powierzchowną próbę pomocy, zbędną troskę i zamartwianie, zamiast pochylenia się na rzeczywistym stanem i myślami chorej i cierpiącej osoby.
@cezary123
Składnikiem depresji jest niemożność podjęcia decyzji, wybór rodzaju chleba w piekarni to wyzwanie, w ciężkim stanie bałem się odebrać telefon, a co dopiero jakiś wykonać, jeszcze na antydepresyjną linię.
Czytałeś te historie, do których link wrzuciłeś? Jaki miałeś w tym cel? Wygląda jak komunikat ,,weź się w garść bo źle skończysz". Jakby można się było wziąć za siebie, to depresja byłaby synonimem lenistwa. Depresja ma urojenia, ale nie jest urojona.
@Temida69
Miałem depresje po epizodzie maniakalnym 3 lata temu, teraz wyszedłem w grudniu ze szpitala i mam depresyjną powtórkę z rozrwyki. Aktualny epizod jest równie ciężki, ale moje myśli przebiegają lepszymi ścieżkami. W depresji jestem (wszyscy jesteśmy?) zapatrzony w siebie czyli: swoją pustkę, beznadziejność, utratę osobowości, zdolności społecznych, ogólny brak perspekyw. Przy jednolitym przetwarzaniem takich negatywów pod kołdrą, ciężko o inny wniosek, niż przedwczesny urlop od rzeczywistości.
Teraz moja subiektywna teoria. Przeciwieństwem depresji nie jest szczęście a witalność. Powyższe objawy są jedynie opisem stanu somatycznego. Tak jest i koniec, nie ma co z tym dyskutować (no chyba, że z terapeutą), zamiast próbować forsować jakieś zmiany, brać do siebie nieustanne pierdolenie typu ,,weź się w garść" i tęsknić za zajebistą wersją siebie sprzed paru miesięcy, trzeba zaakceptować aktualny stan. Jest beznadziejny, ale nie jest on stałą. W aktualnym epizodzie, jestem więcej w teraźniejszości, co zaowocowało zadziwiającą przewagą obojętności nad lękiem i strachem o przyszłość.
Jak to zrobiłem? Wyciągnąłem wnioski. Mózg przeciągnął mnie wystarczająco, abym zapamiętał czym jest abulia, ciągły lęk, wewnętrzna pustka, totalne poczucie beznadziejności, głebokie przekonanie o braku sensu życia, utrata celu, znikoma motywacja do zmian i działań. Myśleniem nie doświadczyłem cudownego uzdrowienia, ale zamiast podsycać żal do świata, że mnie nie rozumie, marzyć o samobójstwie i karcić samego siebie za to jaki jestem beznadziejny to korzystam z pokładów ciekawości, które ma każdy z nas. Ciekawość tworzy motywację bez wysiłku. Spojrzałem wgłąb siebie: dlaczego mogę się tak czuć, czy wszystkie lęki są racjonalne, jak reaguje na martwiące się otoczenie, jak na zarzuty o przesadzaniu, jak o lenistwo i po co zamartwiam się niezadowoleniem innych z mojej postawy, czy moje problemy są w 100% prawdziwe, jaki wpływ na moje myśli może mieć wymierny brak energii, jaki wpływ (stricte fizyczny) na moj stan, ma ciągłe myślenie o wysokiej intensywności, czy jeśli mam dużo mniej energii, to czy nie powinienem tymczasowo popuścić wysokich ambicji?
Może powyższy akapit brzmi sztucznie i banalnie, ale nie jestem erudytą, a to uproszczony zapis wewnętrznego dialogu na przestrzeni paru miesięcy. To proces, który zmienia się i ewoluuje z upływem czasu. Nie potrafię tego realnie odzwierciedlić tekstem. To nie jest uniwersalna recepta tylko nieprecyzyjny drogowskaz.
Traktuję depresję jako nienaturalny i odmienny stan świadomości. Fałszuje on rzeczywistość. Tak samo jak np. upojenie alkoholowe, gdzie nagle problemy blakną i życie staje się prostsze, gdzie wcale takie nie jest.
W depresji jest odwrotnie, problemy rosną i życie się komplikuje, ale to też tylko miraż. W obu przypadkach nasza percepcja jest istotnie zaburzona, trzeba dostrzeć dystans.
Takie rady same w sobie nie mają sensu a tymbardziej, gdy ktoś prosi aby ich nie dawać. Wielokrotnie spotykałem się z takimi złotymi radami i innymi pocieszaczami, które zawierają jedynie powierzchowną próbę pomocy, zbędną troskę i zamartwianie, zamiast pochylenia się na rzeczywistym stanem i myślami chorej i cierpiącej osoby.
@cezary123
Składnikiem depresji jest niemożność podjęcia decyzji, wybór rodzaju chleba w piekarni to wyzwanie, w ciężkim stanie bałem się odebrać telefon, a co dopiero jakiś wykonać, jeszcze na antydepresyjną linię.
Czytałeś te historie, do których link wrzuciłeś? Jaki miałeś w tym cel? Wygląda jak komunikat ,,weź się w garść bo źle skończysz". Jakby można się było wziąć za siebie, to depresja byłaby synonimem lenistwa. Depresja ma urojenia, ale nie jest urojona.
@Temida69
Miałem depresje po epizodzie maniakalnym 3 lata temu, teraz wyszedłem w grudniu ze szpitala i mam depresyjną powtórkę z rozrwyki. Aktualny epizod jest równie ciężki, ale moje myśli przebiegają lepszymi ścieżkami. W depresji jestem (wszyscy jesteśmy?) zapatrzony w siebie czyli: swoją pustkę, beznadziejność, utratę osobowości, zdolności społecznych, ogólny brak perspekyw. Przy jednolitym przetwarzaniem takich negatywów pod kołdrą, ciężko o inny wniosek, niż przedwczesny urlop od rzeczywistości.
Teraz moja subiektywna teoria. Przeciwieństwem depresji nie jest szczęście a witalność. Powyższe objawy są jedynie opisem stanu somatycznego. Tak jest i koniec, nie ma co z tym dyskutować (no chyba, że z terapeutą), zamiast próbować forsować jakieś zmiany, brać do siebie nieustanne pierdolenie typu ,,weź się w garść" i tęsknić za zajebistą wersją siebie sprzed paru miesięcy, trzeba zaakceptować aktualny stan. Jest beznadziejny, ale nie jest on stałą. W aktualnym epizodzie, jestem więcej w teraźniejszości, co zaowocowało zadziwiającą przewagą obojętności nad lękiem i strachem o przyszłość.
Jak to zrobiłem? Wyciągnąłem wnioski. Mózg przeciągnął mnie wystarczająco, abym zapamiętał czym jest abulia, ciągły lęk, wewnętrzna pustka, totalne poczucie beznadziejności, głebokie przekonanie o braku sensu życia, utrata celu, znikoma motywacja do zmian i działań. Myśleniem nie doświadczyłem cudownego uzdrowienia, ale zamiast podsycać żal do świata, że mnie nie rozumie, marzyć o samobójstwie i karcić samego siebie za to jaki jestem beznadziejny to korzystam z pokładów ciekawości, które ma każdy z nas. Ciekawość tworzy motywację bez wysiłku. Spojrzałem wgłąb siebie: dlaczego mogę się tak czuć, czy wszystkie lęki są racjonalne, jak reaguje na martwiące się otoczenie, jak na zarzuty o przesadzaniu, jak o lenistwo i po co zamartwiam się niezadowoleniem innych z mojej postawy, czy moje problemy są w 100% prawdziwe, jaki wpływ na moje myśli może mieć wymierny brak energii, jaki wpływ (stricte fizyczny) na moj stan, ma ciągłe myślenie o wysokiej intensywności, czy jeśli mam dużo mniej energii, to czy nie powinienem tymczasowo popuścić wysokich ambicji?
Może powyższy akapit brzmi sztucznie i banalnie, ale nie jestem erudytą, a to uproszczony zapis wewnętrznego dialogu na przestrzeni paru miesięcy. To proces, który zmienia się i ewoluuje z upływem czasu. Nie potrafię tego realnie odzwierciedlić tekstem. To nie jest uniwersalna recepta tylko nieprecyzyjny drogowskaz.
Traktuję depresję jako nienaturalny i odmienny stan świadomości. Fałszuje on rzeczywistość. Tak samo jak np. upojenie alkoholowe, gdzie nagle problemy blakną i życie staje się prostsze, gdzie wcale takie nie jest.
W depresji jest odwrotnie, problemy rosną i życie się komplikuje, ale to też tylko miraż. W obu przypadkach nasza percepcja jest istotnie zaburzona, trzeba dostrzeć dystans.
- piotrs
- zaufany użytkownik
czeka cala wiecznosc
bierz tabletki jakies solian amisan pozniej zmniejszych sa one antydepresyjne dodatkowo
bierz tabletki jakies solian amisan pozniej zmniejszych sa one antydepresyjne dodatkowo
Takie myśli, rodzą się dosyć często. Trzeba jednak umiejętnie je zwalczyć.
Człowiek staje się dorosły nie wtedy, gdy ubrania robią się dla niego za ciasne, ale gdy wyrasta z własnego egoizmu
Czytałem i oglądałem ten film w trzecim linku. Polecam.pSych0 pisze: ↑pt mar 09, 2018 8:07 pm
@cezary123
Czytałeś te historie, do których link wrzuciłeś? Jaki miałeś w tym cel?
Jeżeli ktoś nie ma siły zadzwonić i męczyć się z człowiekiem po drugiej stronie słuchawki i spowiadaniem mu się czy czymś takim, to niech przynajmniej sobie poklika i obejrzy. Może też przeglądając te strony utrwali sobie w pamięci, że takie numery zaufania istnieją i że nie jest sam.
Co do użytkownika Temida69 - uznałem go za prowokatora. Jeżeli pyta o sposoby popełnienia samobójstwa i ma siłę pisać na forum, to niech zadzwoni na te telefony albo policję i tam zapyta o to. To nie forum dla samobójców. Była kiedyś afera w Japonii, że osoby wyszukiwały się na forach aby wspólnie odebrać sobie życie. Pewnie i nadal takie są, ale zajęły się pewnie tym odpowiednie służby.
Mi też niektóre poczciwe osoby mówiły "weź się w garść", a ja nie rozumiałem o co im chodzi, przecież według mnie byłem przecież całkowicie wzięty w garść i ogarnięty, a to z perspektywy obiektywnej niestety wyglądało niezbyt dobrze. Wiem, że wtedy nic nie można ze sobą zrobić. Trzeba po prostu liczyć na to, że organizm w pewnym momencie dojdzie do siebie i "zaskoczy" i pomagać mu leczeniem i terapią.pSych0 pisze: Jakby można się było wziąć za siebie, to depresja byłaby synonimem lenistwa
Nie wiem czy miałem depresję, ale były całe tygodnie, kiedy tylko snułem się przygnębiony i sparaliżowany duchowo od łóżka do stołu i z powrotem. Szczególnie w okresie zimowym.
Lenistwo to kwestia osobistej etyki i moralności jednostki i jest zupełnie inną sprawą. I zdrowy i chory może być zarówno uczciwy a może być kombinatorem i nie dawać nic z siebie. Z kolei rozważanie przyczyn takiej postawy moralnej niektórych ludzi może doprowadzić do rozjątrzenia wielkich i zupełnie innych problemów, bo przecież nie każdy miał szczęście w życiu być od dziecka kochanym, szanowanym i traktowanym sprawiedliwie. Wtedy buntuje się i na przykład w reakcji na niesprawiedliwość mści się na całym świecie i potem wpada w kłopoty. Lenistwo może być oznaką wielu głębszych i zadawnionych spraw w labiryncie życia ludzkiego i trudno komukolwiek to osądzać.
To są delikatne sprawy i szczęście mają ci, którzy nie dają sobie zniszczyć morale, albo mają w sobie tyle siły, żeby pozostać nie zepsutymi, nawet za cenę swojego wielkiego wysiłku i cierpienia i poświęcenia. Zdrowi i kochani mają łatwiej. Łatwiej im być "szanowanymi i cenionymi". "Święci" byli od razu. Bez wysiłku, bez pokonywania niesprawiedliwych uprzedzeń i osądów fałszywych itd.
Ale znowu, jeżeli ktoś się rozchoruje, to trudno mu potem przeprowadzić siebie bez uszczerbku przez całe zło świata. Tworzy się błędne koło.
No i niestety, trzeba liczyć na to, że trafi w życiu na dobrych ludzi albo na pomoc ze strony osób i instytucji wyciągających człowieka z różnych problemów życiowych i chorobowych.
Dlatego osoby z zewnątrz muszą ciągle pierwsze zwracać się do osób z problemami. Wiadomo, że osoba w depresji sama nie zawoła o pomoc.