Człowiek jest wiarygodny gdy mówi o czymś do czego jest przekonany... i im bardziej jest do tego przekonany tym bardziej staje się wiarygodny... mało kto wie, że aby być wairygodnym i przekonać drugą osobę do czegoś trzeba najpierw do czegoś przekonać samego siebie... Gdy nie jesteśmy sami do czegoś przekonani to najprawdopodobniej będzie tak, że i druga osoba nam w to nie uwierzy...
Do czego człowiek może być absolutnie przekonany macie jakieś pomysły
Ja jestem przekonany co do tego, że im bardziej sami jesteśmy bardziej do czegoś przekonani tym bardziej przekonywująca wyda się odbiorcy nasza wypowiedz.
Przekonani do czegoś możemy nabrać gdy dajmy na to postępujemy w pewien określony sposób i zawsze spotykamy się z pozytywną reakcją... A im więcej pozytywnych reakcji nazbieramy im im będę one lepsze tym bardziej rośnie nasze przekonanie w danej sprawie czy też dziedzinie.
Przekonania można nabierać w różnych dziedzinach... jak prawdy w miłości,prawdy w szczęściu, jak i prawdy i zagrywki które są skuteczne w leczeniu schizofrenii
Przekonania możemy być również do leku na schizofrenię o ile ten lek jest skuteczny... Gdyby dajmy na to oferował nam natychmiastową poprawę zdrowia nasze przekonanie było by lepsze i moglibyśmy o nim mówić w sensowny przekonywujący sposób.... gorzej jest gdy lek nie daje natychmiastowego zdrowia.... albo na rezultaty trzeba czekać tygodniami czy też miesiącami.
Możemy też być mniej lub bardziej przekonani co do tego od czego powstaje schizofrenia...
Ja dajmy na to jestem przekonany do tego, że zaszczepiłem ją sobie sam... przez to, że wyobraziłem sobie też przed zachorowaniem... jak to mnie piekło pochłonie gdy nie wypełnię pewnej misji w moim przypadku była to misja w której miałem się przespać z dziewczyną a nie uczyniłem tego wierząc w jak jak to nazywam kult pochwy
Jestem też przekonany co do tego, że miłość może wszytko... miłość czyli więź między mężczyzną i kobietą.... Jednak aby taką więź pielęgnować trzeba znać odpowiednie przekonania dotycząc miłości.... wartościowym przekonaniem jest to aby być ze sobą szczerym i wierzyć w prawdę. Wartościowym przekonaniem jest to, że miłość dodaje skrzydeł i że im bardziej się nasili tym bardziej uskrzydla a im bardziej uskrzydli tym więcej możemy.
Do czego człowiek może być absolutnie przekonany macie jakieś pomysły? Jeżeli macie to piszcie
kiedy człowiek jest wiarygodny - przekonania
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
- G_AME_OVER
- bywalec
Re: kiedy człowiek jest wiarygodny - przekonania
każdy chce kochać i być kakochanym - slogan kurcze. każdy tak naprawdę chce być szczęśliwym, a ludzie nie wyeluowali bardziej niż to że szczęscie daje miłość ludzka. mnie bardziej przekonuje że szczęście to Bóg i tego się trzymam. najgorsze że nie znam odpowiedzi na wiele pytan co kirkegard uznałby za najpełniejszą wiarę, a jan od krzyża powiedziałby coś o nocy ciemnej. ale ja jestem szczęsliwy bo jest Bóg. to tak samo jakbys odkrył że nie jesteś szympansem tylko człowiekiem. świadomość. świadomość że Bóg istnieje i ja go odkryłem. to jest pięknę.
efekt placebo polega jak słusznie zauważyłeś budka to fakt że nawet woda może uzdrawiać jeżeli to się udowodni.
teraz pytanie czy to można odnieść do postaci Boga. oczywiście! tylko że na istnienie Boga są takie dowody że nie można nie wierzyć: nagrania video, audio, zjdęcia, świadkowie, cuda, obrazy, wszystko Bóg sie objawił. to nie my Go odkrylismy,
efekt placebo polega jak słusznie zauważyłeś budka to fakt że nawet woda może uzdrawiać jeżeli to się udowodni.
teraz pytanie czy to można odnieść do postaci Boga. oczywiście! tylko że na istnienie Boga są takie dowody że nie można nie wierzyć: nagrania video, audio, zjdęcia, świadkowie, cuda, obrazy, wszystko Bóg sie objawił. to nie my Go odkrylismy,
to nie jest nawet szach mat to jest zwycięstwo z szachownicą.
Re: kiedy człowiek jest wiarygodny - przekonania
ludzie nie mało są przekonani do śmierci
a kiedyś się przekonywałem do tego, że to, że inni umierają nie znaczy, że mnie też to czeka... wierzyłem, że jedynym powodem dla którego ludzie umierają są właśnie przekonania którym dają wiarę... istnieje szkoła myślenia, która twierdzi, że warto się przekonywać tylko do spraw które sami doświadczamy... a prawda jest taka, że nikt z nas żyjących nie doświadczył śmierci... Szkoła ta mówi aby nigdy nie brać przekonań ani poglądów innych ludzi za słuszne... bo najprościej w świecie ich przekonania mogą być bardzo ograniczające jak i nieprawidłowo nabyte... Ludzie wierzący w tą szkołę myślenia nie raz wierzą w to, że świat wraz z całą historią i zwyczajami powstał w momencie ich narodzin... nie wierzą też dajmy na to w to, że Stany Zjednoczone istnieją dopóty nie postawią tam nogi...
Wierzą, że informacje z telewizji, z prasy czy też z internetu, czy też życia innych osób nie powinny kształtować naszej psychiki...
a kiedyś się przekonywałem do tego, że to, że inni umierają nie znaczy, że mnie też to czeka... wierzyłem, że jedynym powodem dla którego ludzie umierają są właśnie przekonania którym dają wiarę... istnieje szkoła myślenia, która twierdzi, że warto się przekonywać tylko do spraw które sami doświadczamy... a prawda jest taka, że nikt z nas żyjących nie doświadczył śmierci... Szkoła ta mówi aby nigdy nie brać przekonań ani poglądów innych ludzi za słuszne... bo najprościej w świecie ich przekonania mogą być bardzo ograniczające jak i nieprawidłowo nabyte... Ludzie wierzący w tą szkołę myślenia nie raz wierzą w to, że świat wraz z całą historią i zwyczajami powstał w momencie ich narodzin... nie wierzą też dajmy na to w to, że Stany Zjednoczone istnieją dopóty nie postawią tam nogi...
Wierzą, że informacje z telewizji, z prasy czy też z internetu, czy też życia innych osób nie powinny kształtować naszej psychiki...