Nauka o Trójcy-Fałsz ?

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Nauka o Trójcy-Fałsz ?

Post autor: kaznodzieja »

W Biblii nie ma słowa Trójca,ani niczego co by potwierdzało tę naukę.
Ani Jezus ,ani Apostołowie nie głosili tej nauki.
,
Jak się rozwinęła ta nauka ?
,
wielu twierdzi że sformułowano ją na soborze nicejskim w 325 r .nie jest to zgodne z prawdą.jednak tam położono podwaliny pod póżniejszą teologię trynitarną uznając że Jezus posiada tę samą substancję co Bóg.

,
czy ktoś zna dalszą chistorię ?
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Re: Nauka o Trójcy-Fałsz ?

Post autor: Tal »

Bóg jest Trójjedyny

Obrazek

Osoby Boga
Każda z trzech Osób jest Bogiem w całości. Bóg Ojciec, Bóg Syn i Bóg Duch Święty nie są trzema różnymi wyrażeniami Boga w zależności od zadania czy działania. Są to trzy oddzielne Osoby, choć nie ma trzech różnych Bogów.

Są trzy typy języka, jaki możemy używać: język uniwokalny, ekwiwokalny i analogii.

Kiedy mamy na myśli język uniwokalny to rozumiemy przez to, że nasze pojęcia dokładnie (w 100%) oddają opisywaną przez nas rzeczywistość. W przypadku języka ekwiwokalnego uznajemy, że nasze pojęcia są tak diametralnie różne od opisywanej rzeczywistości, że właściwie w niczym do niej niepodobne. Język analogii zakłada, że o Bogu mówimy coś prawdziwego (czyli nie ekwiwokalnie) ale w sposób przybliżony, podobny a nie bezpośredni (czyli nie uniwokalnie). Innymi słowy, wbrew niektórym filozofom, jesteśmy skazani na to aby mówić o Bogu na sposób ludzki i czynimy to za pomocą analogii tego, co przekracza nasze doznania z tym, co możemy sobie wyobrazić.

Trzeba nieskończonego umysłu aby poznał Nieskończonego w pełni – jesteśmy skazani na poznanie cząstkowe i to, co Pan Wszechświata nam raczył o sobie objawić (i tu jest miejsce na Biblię) Jarosław Zabiełło

1 Kor. 13:12 Teraz bowiem widzimy w zwierciadle, niewyraźnie, ale wówczas twarzą w twarz. Teraz poznaję cząstkowo, ale wtedy poznam tak, jak jestem poznany.

Stary Testament
Udziela wskazówek pozwalających zrozumieć istotę Boga Trójjedynego.

Bóg sam o sobie
W poniższych 2 wersetach została użyta liczba mnoga

1 Mojż. 1:26 Potem Bóg powiedział: UCZYŃMY człowieka na nasz obraz według naszego podobieństwa; niech panuje nad rybami morskimi i ptactwem niebieskim, nad bydłem i całą ziemią oraz nad wszelkimi zwierzętami pełzającymi, które pełzają po ziemi.

Izaj. 6:8 Potem usłyszałem głos Pana mówiącego: Kogo poślę i kto NAM pójdzie? Wtedy odpowiedziałem: Oto jestem, poślij mnie.

Potrójne błogosławieństwo

4 Mojż. 6:24-26 24 Niech ci błogosławi PAN i niech cię strzeże; 25 Niech PAN rozjaśni nad tobą swoje oblicze i niech ci będzie łaskawy; 26 Niech PAN zwróci ku tobie swoje oblicze i niech da ci pokój.

Anioł Pana
Pojawienie się Anioła Pana. Była to postać Jezusa sprzed Jego wcielenia; był On nazwany Bogiem lub Panem.

1 Mojż. 16:7-13 7 I Anioł PANA znalazł ją u źródła wód na pustyni, u źródła przy drodze do Szur. 8 I zapytał: Hagar, służąco Saraj, skąd przyszłaś i dokąd idziesz? Ona odpowiedziała: Uciekam od swojej pani Saraj. 9 Anioł PANA powiedział jej: Wróć do swojej pani i poddaj się pod jej władzę. 10 Powiedział jej też Anioł PANA: Rozmnożę twoje potomstwo tak bardzo, że z powodu jego mnogości nie będzie go można policzyć. 11 Potem Anioł PANA powiedział jej: Oto poczęłaś i urodzisz syna, a nadasz mu imię Izmael, bo PAN usłyszał twoje cierpienie. 12 Będzie on dzikim człowiekiem: jego ręka będzie przeciwko wszystkim, a ręka wszystkich przeciwko jemu; i będzie mieszkać w obecności wszystkich swoich braci. 13 I nazwała PANA, który mówił do niej: Ty jesteś Bogiem, który mnie widzi. Powiedziała bowiem: Czyż tu nie spoglądałem na tego, który widzi mnie?

1 Mojż 22:11 Lecz Anioł PANA zawołał do niego z nieba: Abrahamie, Abrahamie! A on odpowiedział: Oto jestem.

2 Mojż. 3:2-4 2 I Anioł PANA ukazał mu się w płomieniu ognia, ze środka krzewu. Spojrzał, a oto krzew płonął ogniem, lecz nie spłonął. 3 Wtedy Mojżesz powiedział: Podejdę i zobaczę to wielkie zjawisko, dlaczego ten krzew się nie spala. 4 A gdy PAN widział, że podchodził, aby to zobaczyć, zawołał do niego Bóg ze środka tego krzewu: Mojżeszu, Mojżeszu! A on odpowiedział: Oto jestem.

Jozue 5:13-15 13 A gdy Jozue był w pobliżu Jerycha, podniósł oczy i spojrzał, a oto mąż stał naprzeciw niego z wydobytym mieczem w ręku. Jozue podszedł do niego i zapytał: Czy ty jesteś po naszej stronie, czy po stronie naszych wrogów? 14 A on odpowiedział: Nie, gdyż jako wódz wojska PANA teraz przyszedłem. Wtedy Jozue upadł twarzą do ziemi, oddał pokłon i zapytał: Co mój Pan rozkaże swemu słudze? 15 I wódz wojska PANA powiedział do Jozuego: Zdejmij obuwie ze swoich nóg, bo miejsce, na którym stoisz, jest święte. I Jozue tak uczynił.

Sędz. 6:12-13 12 Wówczas ukazał mu się Anioł PANA i powiedział do niego: PAN z tobą, dzielny wojowniku. 13 Gedeon mu odpowiedział: Mój Panie, proszę, jeśli PAN jest z nami, dlaczego przyszło na nas to wszystko? Gdzie są teraz wszystkie jego cuda, o których opowiadali nam nasi ojcowie, mówiąc: Czy PAN nie wyprowadził nas z Egiptu? A teraz PAN nas opuścił i wydał w ręce Midianitów.

Sędz. 13:21-23 21 I Anioł PANA już więcej nie ukazał się Manoachowi ani jego żonie. Wtedy Manoach poznał, że to był Anioł PANA. 22 Potem Manoach powiedział do swojej żony: Na pewno umrzemy, bo widzieliśmy Boga. 23 Jego żona zaś odpowiedziała mu: Gdyby PAN chciał nas zabić, nie przyjąłby z naszych rąk całopalenia i ofiary pokarmowej ani nie ukazałby nam tego wszystkiego, ani nie objawiłby nam teraz takich rzeczy.

Zach. 1:12-13 12 Wtedy Anioł PANA odpowiedział: PANIE zastępów, jak długo jeszcze nie będziesz się litował nad Jerozolimą i nad miastami Judy, na które się gniewasz już siedemdziesiąt lat? 13 PAN odpowiedział Aniołowi, który rozmawiał ze mną, słowami dobrymi, słowami pociechy.

Zach. 3:1-2 1 Potem ukazał mi Jozuego, najwyższego kapłana, który stał przed Aniołem PANA, i szatana stojącego po jego prawicy, aby mu się sprzeciwiać. 2 Ale PAN powiedział do szatana: Niech cię PAN zgromi, szatanie! Niech cię skarci PAN, który wybrał Jerozolimę. Czyż nie jest on jak głownia wyrwana z ognia?

Nowy Testament
Zawiera jasne nauczanie odnoszące się do Trójjedynego Boga:

Formuła chrztu

Mat. 28:19 Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego

Błogosławieństwo apostolskie

2 Kor. 13:14 Łaska Pana Jezusa Chrystusa, miłość Boga i wspólnota Ducha Świętego niech będzie z wami wszystkimi. Amen.

Jednoczesne współistnienie
Głos Ojca, zstąpienie Ducha i ujawnienie Syna – występują razem

Marek 1:10-11 10 A zaraz, wychodząc z wody, ujrzał rozstępujące się niebiosa i Ducha jak gołębicę zstępującego na niego.
11 I rozległ się głos z nieba: Ty jesteś moim umiłowanym Synem, w którym mam upodobanie.

Wspólne działanie
Wiele innych wersetów łączy trzy Osoby w jedność. Duch, Pan (czyli Jezus) i Bóg (Ojciec) w działaniu

Jan 14:16 A ja będę prosił Ojca i da wam innego Pocieszyciela, aby z wami był na wieki

1 Kor 12:4-6 4 A różne są dary, lecz ten sam Duch. 5 Różne też są posługi, lecz ten sam Pan. 6 I różne są działania, lecz ten sam Bóg, który sprawia wszystko we wszystkich.

Efez 4:4-6 4 Jedno jest ciało i jeden Duch, jak też zostaliście powołani w jednej nadziei waszego powołania. 5 Jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest; 6 Jeden Bóg i Ojciec wszystkich, który jest ponad wszystkimi, przez wszystkich i w was wszystkich.

2 Tes 2:13-14 13 Lecz my nieustannie powinniśmy dziękować Bogu za was, bracia umiłowani przez Pana, że Bóg od początku wybrał was do zbawienia przez uświęcenie Ducha i wiarę w prawdę. 14 Do tego powołał was przez naszą ewangelię, abyście dostąpili chwały naszego Pana Jezusa Chrystusa.

1 Piotra 1:2 Wybranych według uprzedniej wiedzy Boga Ojca, przez uświęcenie Ducha dla posłuszeństwa i pokropienia krwią Jezusa Chrystusa. Łaska i pokój niech się wam pomnożą.

Podsumowanie
Rozważając doktrynę Trójjedyności Boga musimy zdać sobie sprawę, że ograniczone w rozumowaniu ludzkie umysły nie są w stanie w pełni ani pojąć ani oddać istoty Boga. Jednym z najpoważniejszych problemów niemożliwych do zrozumienia jest doktryna wiecznej generacji. Reformowany teolog Louis Berkhof wyraża doktrynę wiecznej generacji w następujący sposób:

Jest to wieczny i konieczny akt pierwszej osoby Trójcy, przez który On, wewnątrz boskiego Bytu, jest gruntem dla drugiego osobowego istnienia takiego samego jak Jego własne, i obdarza drugą osobę całkowitą boską esencją, bez żadnych podziałów, wyobcowania czy zmiany. (Systematic Theology, pg. 94).

Bóg stwórca istnieje poza czasem, materią, nie jest zależny od procesów ograniczających stworzenie. Stąd wynika trzeci argument. Warunki wieczności aktu (działanie poza czasem) oraz jego konieczności (całkowicie niezależne od procesów) wystarczają do usunięcia obaw dotyczących czasowości i ontologicznej podrzędności relacji Ojca i Syna.

- Warunek wieczności wyłącza związek Ojca i Syna z ograniczeń czasoprzestrzennych. Nie miał on początku, nie będzie miał końca.

- Warunek konieczności usuwa ontologiczną zależność między Ojcem i Synem. Syn musi być wyłoniony z Ojca, Ojciec musi wyłonić Syna.

Bóg to jedna istota współdzielona przez trzy Osoby Boże: Ojca, Syna i Ducha Świętego.

źródło - http://www.reformowani.info/bog-jest-trojjedyny/
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Prawosławni chyba jeszcze nie dogadali się ekumenicznie z innymi trynitarzami, w kwestii tego, czy Duch Św. pochodzi też od Syna a nie tylko od Ojca w tej wrzącej substanci boskiej Trzech. :)
Kiedyś pewien podróżnik w głębi Rosji odnalazł pustelnię, w której mieszkało trzech świętych starców. Znali oni tylko jedną modlitwę do Boga, ale za to jaką!
"My trzej i Was trzej. Zmiłuj się Boże nad nami".
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Apostoł Paweł wspomniał o cząstkowym poznaniu w liście do Koryntian 13 ; 9 jak napisałeś bo w tamtym okresie nie było pełnego poznania .
Sprawdż jednak co napisał kilka lat póżniej w liscie do 1Tymoteusza 5;3-5. ,,,Bóg pragnie aby ludzie ,,doszli do dokładnego poznania prawdy,,,
Z tych słów wynika że poznanie prawdy jest możliwe.
Pełne poznanie było zapowiedziane na czasy końca o czym świadczy chociażby ks,Daniela12;4. Dlatego zachęcam Cię do studiowania Biblii.

a wracając do trójcy mam takie pytania'
czy Maria urodziła Jezusa czy trójce ?
czy człowiek stworzony na obraz Boży też jest potrójny ?
czy Maria jest starsza od Boga skoro go urodziła ?
dodam że nauka o trójcy powstała w IV wieku po Chrystusie,wcześniej nikt nie wierzył w ,,trójcę,,oczywićcie teorię tę stworzli tak zwani Chrześcijanie :think:
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
cezary123
zaufany użytkownik

kaznodzieja pisze: czw mar 29, 2018 7:29 pm
czy Maria urodziła Jezusa czy trójce ?
czy człowiek stworzony na obraz Boży też jest potrójny ?
czy Maria jest starsza od Boga skoro go urodziła ?
A czy urodziła jednocześnie Jezusa i Michała Archanioła wg. Świadków Jehowy?
Bóg wcześniej nie był nigdy człowiekiem a z Trójcy tylko Osoba Boska znana jako Syn Boży ma dwie natury. Bóg Ojciec nie musiał być rodzony przez ludzi i mógł zostać ojcem Syna Bożego zarówno w sensie boskim, jak i człowieka Jezusa. Wcielenie musiało mieć podstawy w innych osobach na wzór naszych procedur. Ojcowstwo duchowe w preegzystencji Drugiej Osoby Boskiej musiało być kontynuowane nad ludzką naturą we właściwej kolejności i nad konkretną Osobą. Duch Święty też nie z naszego rodu materialnego. Nie ma wśród nas odpowiednika cielesnego. Tam zaś u Boga spełnia rolę Osoby łączącej Ojca i Syna. Proste. Tak wyliczyli uczeni przez 2000 lat.

Kaznodzieja i wy inni bierzcie się lepiej za rzeczywistość, nauki przyrodnicze, ścisłe, rozwój cywilizacji, nie za teologię. Teologia nigdy Wam tego sama nie powie, ale to tylko jedna z igraszek umysłu ludzkiego i nie ma władzy nad prawami świata. Łatwo uznać ją za wiedzę objawioną, ostateczną a naprawdę jest tylko pewnym zamkniętym logicznie systemem niekoniecznie mającym uniwersalne zastosowanie w życiu.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

:hand:
cezary123
zaufany użytkownik

:character-kermit:
cezary123
zaufany użytkownik

http://piotrandryszczak.pl/biblia-swiad ... -cz.1.html

Bo osoba o światopoglądzie neutralnym wobec wyznań i grup religijnych będzie w stanie więcej dobrego zdziałać dla potrzebujących w naszej cywilizacji. Świadkowie Jehowy niestety są więźniami swoich wierzeń i podzielą się dobrami tylko z osobami, które przekabacą na braci i wciągną na służbę. Trynitarzy nie da rady, bo przepisy Russela w Towarzystwie zabraniają.
Zresztą inne wyznania podobnie. Nie zapewni to sprawiedliwości społecznej a pogłębi podziały i niektórych niewinnie zepchnie bezlitośnie jeszcze głębiej. Co to za warunkowa miłość. Ułuda. Prawa grup i tyle.

Dalszy ciąg powstawania doktryny o Trójcy może być przedmiotem badań historyków religii i tyle. Tymczasem trzeba wymyślić skuteczną metodę ograniczenia powstawania smogu albo przeciwdziałania alkoholizmowi w społeczeństwie. I nie pytać nikogo o jego bóstwa i metafizykę, tylko traktować równo.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Mat 8;9 ,,,cóż to za człowiek,,,?
cezary123
zaufany użytkownik

Mt 8,9
Bo ja też, choć sam podlegam władzy, mam pod sobą żołnierzy. I kiedy mówię jednemu z nich: Idź! – on idzie, a innemu: Przyjdź! – on przychodzi. A gdy do sługi mówię: Zrób to! – on robi”.

Jezus przeszedł do porządku dziennego nad naiwnością setnika, który pewnie myśłał, że Jezus jest generałem nad jakimiś niebieskimi istotami i innymi pachołkami i mile połechtany uczynił cud za pomocą pstryknięcia palcem. Szkoda, że w wielu innych sytuacjach zagrożenia zdrowia i życia różnych istot już nic nie zrobił. Tyle zbrodni i cierpień można by było powstrzymać.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

o n pisze: pn kwie 02, 2018 9:48 pm Uważam, że należy zaufać nauce Watykanu.
ja uważam że Biblii
cezary123
zaufany użytkownik

Biblia rozwijała się wraz z rozwojem cywilizacji, rozumu i świadomości istot piszących. Jezus z Mojżeszem byli mało kompatybilni. Współczesny Świadek Jehowy i Russel to dwa różne zjawiska. Niedługo znowu zaakceptują transfuzję i inne, bo gatunek wymrze. W dzisiejszej cywilizacji i gospodarce też przeżywa tylko ten, kto potrafi szybko oduczać się nieaktualnych umiejętności i uczyć nowych. Obsługa katarynki może być ciekawa, ale na rynku pracy potrzebują obsługi procesorów ARM.
Ewolucja i tyle :)
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Coś ci się Eden miesza.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Route 66 Eden pisze: wt paź 30, 2018 10:56 am Nie no, czytaj Łukasz uważnie, Pumba jest bratem Jezusa, Henoch, trzecią brakującą osobą trójcy.
Przecież to są bzdury.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Route 66 Eden pisze: wt paź 30, 2018 10:59 am błogosławieni, którzy uwierzyli. Kim jest Pumba: viewtopic.php?f=30&t=28206 .
Załóż sobie jeden wątek a nie śmiecisz na całym forum.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Zakładasz sektę czy o co ci chodzi?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Route 66 Eden pisze: wt paź 30, 2018 11:19 am Wiesz, co mnie spotkało, na Youtube wkleiłem film, O Ojcu Bogu, który się nie sprawdził - dwa dni później napis, wniesiono roszczenia o prawa autorskie. Myślę, że Pumba nie odpisałby nawet na e-maila ode mnie.
To dlaczego go męczysz, może nie chciałby abyś robił kult wokół jego dawnych przygód.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”