Apel do wegetarian

Moderator: moderatorzy

Pamal
zaufany użytkownik

Apel do wegetarian

Post autor: Pamal »

Jedzcie chociaż ser żółty. Ja nie jadłam i wyhodowałam sobie niedobory o których piszą włosy mi wypadały, zęby się psuły.

https://m.smaker.pl/newsy-chcesz-byc-zd ... 54,a,.html
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik
Status: Rencista

Re: Apel do wegetarian

Post autor: Bratnia dusza »

Wegetarianie jedzą produkty mleczne i piją mleko. Weganie nie spożywają żadnych produktów zwierzęcych.

Jak ktoś mase kasy wydaje na żarcie i je naprawdę urozmaicone produkty, to jako weganin dostarcza sobie wszystko co potrzebuje. Mam w rodzinie weganów od ponad 15 lat. To bardzo trudna dieta ale najzdrowsza z wszystkich.
- jak mogę im przebaczyć?
- gdybyś ich nie potępił nie musiałbyś przebaczać

de mello - minuta mądrości
lukaszbb
zaufany użytkownik

Post autor: lukaszbb »

Bratnia dusza pisze: czw sty 11, 2018 12:17 pm Wegetarianie jedzą produkty mleczne i piją mleko. Weganie nie spożywają żadnych produktów zwierzęcych.

Jak ktoś mase kasy wydaje na żarcie i je naprawdę urozmaicone produkty, to jako weganin dostarcza sobie wszystko co potrzebuje. Mam w rodzinie weganów od ponad 15 lat. To bardzo trudna dieta ale najzdrowsza z wszystkich.
Najzdrowsza tylko wtedy gdy mieszka się w jakiejś górskiej miejscowości i spożywa warzywa i owoce z własnego ogródka. W przeciwnym wypadku jest to pochłanianie chemii.
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik

lukaszbb pisze: czw sty 11, 2018 4:59 pmNajzdrowsza tylko wtedy gdy mieszka się w jakiejś górskiej miejscowości i spożywa warzywa i owoce z własnego ogródka. W przeciwnym wypadku jest to pochłanianie chemii.
W mojej rodzinie u wegan, wszystko robi się domowym sposobem, pieką chleb sami itp. a produkty w większości zamawiają przez internet, nawet z zagranicy. Dla tego napisałem ze to bardzo droga dieta i mnie by na to nie było stać.

Byłem przy gotowaniu i widziałem jak wszystko było warzone i przeliczne na wartości odżywcze. Juz ten sam fakt gdyby był stosowany w innych dietach to by podnosił walory zdrowotne w każdej, niezależnie na czym by sie opierała.

Takie ogólniki ze chemia tyczy się wyłącznie ludzi kupujących gotowe produkty a to najmniej dotyczy wegetarian i wegan.

Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Mięso zawiera cholesterol, który w okresie wzrastania wchodzi w skład błony komórkowej (tworzy ją), a w dzieciństwie i wczesnej młodości tworzą się nowe komórki. Gdy około 21 roku życia przestajemy rosnąć, ten cholesterol krąży w krwioobiegu i zaczyna się ryzyko... Blaszka miażdżycowa (niewchłonięty do kości wapń i cholesterol)... Nadmiar mięsa po trzydziestce przyczynía się do powstawania raka jelita grubego..!
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik

Wszyscy z mojej rodziny, Ci co przeszli na weganizm to jako dorosłe pełnoletnie osoby. To była świadoma decyzja i myślę ze tylko w takim przypadku jest to właściwe.

danielek
zaufany użytkownik
Status: portier

Post autor: danielek »

Bratnia dusza pisze: czw sty 11, 2018 5:54 pm Wszyscy z mojej rodziny, Ci co przeszli na weganizm to jako dorosłe pełnoletnie osoby. To była świadoma decyzja i myślę ze tylko w takim przypadku jest to właściwe.
No to przecież nie choroba Bratnia dusza.
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik

To dieta, trudna bardzo i nie popieram gdy ktoś jest na siłę np. jako dziecko do tego przymuszany, chyba to miałem na myśli właśnie

Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik

naj o pisze: czw sty 11, 2018 8:59 pm To nieprawda, że żółty ser, jak ktoś chce do obiadu polecam kotlety sojowe - a biały twaróg jest zdrowszy.
Soja zawiera hormony żeńskie, które szkodzą mężczyzną.

Pamal
zaufany użytkownik

Biały ser podobno zawiera mniej wapnia niż żółty a soja może szkodzić na tarczycę.
Zgadzam się z Bratnią duszą tę dietę trzeba stosować z głową. To jest eksperyment w dużej mierze na sobie. Są ludy którę stosują tę dietę ale są pewnie genetycznie albo epigenetycznie dostosowani, w specjalny sposób przyrządzają potrawy, a ich dieta to całościowy zestaw tradycyjny. W Polsce pozostaje oprzeć się na nauce i samemu sobie układać. Na pewno nie można tych wszystkich warzyw spożywać w postaci surowej albo jeść samych drożdżówek.
Może jestem uprzedzona, bo uważam że moją dietą zaszkodziłam swojemu rozwijającemu się organizmowi. A zwierzętom nie pomogłam, bo ta żywność i tak zalega w supermarketach.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Kilka zwierząt może uratowałaś od śmierci lub niepotrzebnego narodzenia. Ja sam od kilku dni nie jem mięsa tylko piję jeszcze żelatynę na stawy ale robię to raczej ze względów zdrowotnych, chciałbym się lepiej czuć i mieć więcej energii. Możesz Pamal napisać jakich niedoborów się nabawiłaś i jak długo byłaś na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej ?
Pamal
zaufany użytkownik

Od szkoły średniej (nie pamiętam dokładnie) do zachowania. Włosy mi wypadały, zęby się kruszyły i mężczyźni mnie unikali.
Pamal
zaufany użytkownik

I miałam mało sił i słabe mięśnie.
Uważałam pewnie jak anorektyczki, że w ten sposób manipulując dietą mam wpływ na swoje życie.
Pamal
zaufany użytkownik

Widocznie czułam się bezsilna w każdej innej dziedzinie.
Pamal
zaufany użytkownik

Poza tym do tej pory mam dużo krwinek czerwonych, ale z małą zawartością hemoglobiny. Podobno to częste u wegetarian.
Pamal
zaufany użytkownik

Ale jak jestem sama w domu nie robię mięsnych obiadów, bo nie lubię mięsa, co najwyżej ryby, gotowane duszone w piekarniku albo kluski z tuńczykiem.
Pamal
zaufany użytkownik

Zmuszam się do jedzenia sardynek i śledzi, których nie znoszę.
Pamal
zaufany użytkownik

Ale najczęściej jem kefir lub jajko z ziemniakami. Podejrzewam, że krowy i kury są dręczone dla tych produktów.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Zależy chyba jakie jajka i mleko kupujesz. Na pewno inaczej są traktowane kury i krowy w masowej produkcji a inaczej u lokalnego rolnika.
Awatar użytkownika
Alex1950
zaufany użytkownik

Post autor: Alex1950 »

pamal pisze: ndz lut 11, 2018 11:45 pm Zmuszam się do jedzenia sardynek i śledzi, których nie znoszę.
Nic nie zastąpi normalnego posiłku, ale może pomyśl o Omega 3 skoro nie znosisz ich jeść.
Zostaję jeszcze makrela, łosoś, tuńczyk z puszki.
Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza
ODPOWIEDZ

Wróć do „dieta”