forum dla osób dotkniętych schizofrenią, ich rodzin oraz zainteresowanych ''Dla człowieka nie tylko świat otaczający jest zagadką, jest on nią sam dla siebie. I z obu tajemnic bardziej dręczącą wydaje się ta druga.'' Antoni Kępiński
Bo od tej pory kogoś może darzyć wielkim, głębokim, tkliwym uczuciem "philia" jako duchową siostrę albo brata a on ją. Już nie zginą w Armagedonie i będą żyć wiecznie.
A może ktoś z jej bliskich dał się ochrzcić.
W każdym razie nie ma odwrotu i ludzie w tym momencie naprawdę wierzą. Jeżeli przestaną, to okrutne rozdzielenie i zimny prysznic wykluczenia.
Miło podpatrywać ludzi wierzących, nawet jeżeli nie podzielamy ich wiary i sami wiemy, że nie będzie tak dobrze.
Mnie zawsze zastanawiało dlaczego Allah jest jak JHWH dla arabów. Tyle wspólnego jest tych wiarach Islam, Judaizm , Chrześcijaństwo, a tak się nienawidzą ...
żyj i daj żyć innym
A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.
bobek pisze: ↑wt paź 03, 2017 8:54 am
Mnie zawsze zastanawiało dlaczego Allah jest jak JHWH dla arabów. Tyle wspólnego jest tych wiarach Islam, Judaizm , Chrześcijaństwo, a tak się nienawidzą ...
Różni ich nie Bóg tylko ich własne tradycje,teorie,dogmaty itp. Gdyby wszystkie religie odrzuciły te rzeczy a trzymali się biblii to byłaby JEDNA religia.
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
danielek pisze: ↑wt paź 03, 2017 7:18 am
A co znaczy Jahwe?
JHWH to imię Boże w języku starohebrajskim. Żydzi nie używali w pisowni samogłosek ( a,e,o,u,i, ) natomiast je wymawiali .
Nie ma pewności jakie samogłoski były między JHWH .
Niektórzy twierdzą że JaHWeH skrócona forma JAHWE
Inni że JeHoWaH skrócona forma JEHOWA
bardziej znana i rozpowszechniona od stuleci jest forma JEHOWA ,
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Różni ich nie Bóg tylko ich własne tradycje,teorie,dogmaty itp. Gdyby wszystkie religie odrzuciły te rzeczy a trzymali się biblii to byłaby JEDNA religia.
Zawsze mnie szokuje że jeden Bóg powoduje że się jego wyznawcy się zabijali o sposób jego wyznawania.
żyj i daj żyć innym
A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.
Zawsze mnie szokuje że jeden Bóg powoduje że się jego wyznawcy się zabijali o sposób jego wyznawania.
tu masz odpowiedź;
2 KOR 4, 3 A jeśli nawet Ewangelia nasza jest ukryta, to tylko dla tych, którzy idą na zatracenie, 4 dla niewiernych, których umysły zaślepił bóg tego świata, aby nie olśnił ich blask Ewangelii chwały Chrystusa, który jest obrazem Boga.
bóg tego świata-szatan
tu masz odpowiedź;
2 KOR 4, 3 A jeśli nawet Ewangelia nasza jest ukryta, to tylko dla tych, którzy idą na zatracenie, 4 dla niewiernych, których umysły zaślepił bóg tego świata, aby nie olśnił ich blask Ewangelii chwały Chrystusa, który jest obrazem Boga.
bóg tego świata-szatan
czyli moja teoria się potwierdza nie mam żadnej religii która chwali stwórcę ponieważ szatan ich zaślepia.
ogólnie ten utwór dobrze podsumowuje religie mono Boże.
"hunter- nieraj"
żyj i daj żyć innym
Słowo Jehowa jest słowotwórczym dziwolągiem, powstałym w wyniku pomyłki!
Alfabet hebrajski składa się wyłącznie ze spółgłosek. W Biblii Hebrajskiej imię Boże zapisywane jest czterema spółgłoskami JHWH, (tzw. tetragram), ale Żydzi przez szacunek i ze strachu przed niegodnym wymawianiem imienia Bożego czytając tekst biblijny zastępczo używali innych określeń Boga, takich jak Adonaj czy Elohim.
W średniowieczu żydowscy masoreci wymyślili system oznaczania także samogłosek i dopisali do tetragramu znaki samogłoskowe wzięte z imion Adonaj i Elohim, aby w ten sposób zaznaczyć, że właśnie te słowa powinno się wymówić zastępczo. Ludzie niedouczeni odczytali tetragram jako "Jehowah". To mniej więcej tak, jakbyśmy pod spółgłoski słowa "Łódź" podłożyli samogłoski słowa "miasto", wyjdzie nam wtedy jakieś "Łidaźo".
Obecnie nie znamy pierwotnego brzmienia imienia Bożego, ale najbardziej prawdopodobna jest wersja Jahwe.
Świadkowie Jehowy przyparci do muru, twierdzą, że ostatecznie nie jest przecież ważna wymowa, tylko wymawianie imienia Bożego, a zarazem z uporem obstają przy niewątpliwie błędnej formie, chyba dlatego, że musieliby zmienić nazwę swego związku wyznaniowego.
"Strażnica" natomiast nie zapomniała dostosować swej książki do nauki o imieniu Bożym. W tym celu Świadkowie Jehowy odważyli się na wręcz niewyobrażalną bezczelność: wstawili imię Jehowa (w sumie aż 273 razy!) do Nowego Testamentu na miejsce występującego w oryginale greckim określenia "Kyrios" (co tłumaczy się na polski jako Pan). To niedopuszczalna ingerencja! Bo o ile imię Boże znajdujemy w tekstach Starego Testamentu, to w Nowym Testamencie ono nigdy nie występuje poza greckimi transliteracjami hebrajskiej aklamacji alleluja (hebr. Hallelu Jah).
Broszura Świadków Jehowy pt. "Imię Boże, które pozostanie na wieki" wyjaśnia, że tłumacz miał prawo "przywrócić" to imię nawet, jeśli nie ma go w żadnych istniejących dziś manuskryptach, bo pierwotnie musiało znajdować się w Nowym Testamencie, ale zostało usunięte. Podczas tłumaczenia należy opierać się na istniejącym tekście oryginalnym, a nie na fantastycznych pomysłach.
Dysponujemy wyłącznie manuskryptami greckimi Nowego Testamentu, które nie zawierają imienia Bożego, więc w przekładzie również nie powinno go być. To kwestia elementarnej uczciwości wobec tekstu, który przekładamy. Argument, że w cytatach ze Starego Testamentu z całą pewnością można wprowadzić słowo Jehowa, jeśli znajduje się ono w tekście hebrajskim jest pogwałceniem zasad translatorskich ponieważ w greckim tekście Nowego Testamentu cytaty ze Starego są zazwyczaj według greckiej Septuaginty, która tetragram oddawała terminem "Kyrios" (PAN) i tak samo mamy w Nowym Testamencie.
Słowo Jehowa zostało wprowadzone do Nowego Testamentu przez Świadków Jehowy także w miejscach, które nie są cytatami ze Starego Testamentu. Uczynili tak jednak tylko tam, gdzie im było potrzebne.
Ponieważ tytuł "Kyrios" (PAN) odnosi się w NT zarówno do Boga Ojca jak i do Jezusa, za pomocą wybiórczego potraktowania terminologii zneutralizowano wiele wersetów podkreślających Bóstwo Jezusa i jego tożsamość z Jahwe.
Dla przykładu w Dziejach Apostolskich [Dz 7:59) Szczepan modli się: "Panie Jezu, przyjmij mojego ducha" i "Panie, nie poczytaj im tego za grzech". Świadkowie Jehowy w tym drugim wersecie uważają, że Szczepan wzywał imienia Jehowy.
W Liście do Rzymian [Rz 10:13] fragment mówiący o zbawieniu w imieniu Pańskim został w książce Świadków Jehowy zmieniony w ten sposób, aby można było odczytać, że zbawienie dokonuje się w imieniu Jehowy, choć jeśli uwzględni się kontekst widać, że od wiersza 9 mowa jest o Jezusie.
Dalej 1 Koryntian 2:16 mówi o poznaniu zamysłu Pańskiego i chodzi tu o zamysł Chrystusowy. Świadkowie Jehowy mówią o zamyśle Jehowy. Łukasza 1:16 mówi o Janie Chrzcicielu, który nawrócił wielu do "Pana ich Boga; On bowiem pójdzie przed nim". Zaś Świadkowie Jehowy głoszą, że Jan szedł przed Jehową, choć Nowy Testament wyraźnie wskazuje, że przed Chrystusem [Mt 3:11, Mk 1:7, Łk 1:76].
Jedynym kryterium, które decydowało, że tłumacze Przekładu Nowego Świata wpisywali lub pomijali imię Boże do miejsc nie będących cytatami ze Starego Testamentu były powody ideologiczne ponieważ przekład Świadków Jehowy konsekwentnie zmienia teksty odnoszące się do Bóstwa Jezusa, tak, by miały inne znaczenie. Innymi słowy dopasowuje tekst do doktryny głoszonej przez Strażnicę.
Świadkowie Jehowy "poprawili" również Stary Testament. Do ogólnie znanych 6828 miejsc występowania imienia Jahwe dodali jeszcze 141 innych, twierdząc, że żydowscy pisarze usunęli imię z pierwotnych tekstów i zastąpili słowem Elohim, czego nie potwierdzają oczywiście żadne zachowane hebrajskie manuskrypty tekstu biblijnego.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
nie napiszę że kłamiesz bo nie jestem tego pewny,ale na pewno brakuje ci wiedzy na ten temat.może nieświadomie powtarzasz po kimś ?,,,,
Może tylko dodam dla czytelników że forma imienia Bożego,,JEHOWA ( H) ,, jest znana od stuleci .Można to imię spotkać w wielu kościołach,itp. Dodam może że organizacji śJ jeszcze wtedy nie było. to tak na marginesie gdyby ktoś twierdził (,,,) że to oni wymyślili
kaznodzieja pisze:nie napiszę że kłamiesz bo nie jestem tego pewny,ale na pewno brakuje ci wiedzy na ten temat.może nieświadomie powtarzasz po kimś ?,,,,
Może tylko dodam dla czytelników że forma imienia Bożego,,JEHOWA ( H) ,, jest znana od stuleci .Można to imię spotkać w wielu kościołach,itp. Dodam może że organizacji śJ jeszcze wtedy nie było. to tak na marginesie gdyby ktoś twierdził (,,,) że to oni wymyślili
Ale nie chodzi o forme znana jako jehowa.
Chodzi o YHWH.
Osobiscie przynaje hebrajczykom prawo do ustalenia pierwszego imienia Boga.
Wysłane z mojego Lenovo TB-X304L przy użyciu Tapatalka
Forma imienia Bożego, Jehowa, jest znana od stuleci gdy nie było jeszcze Świadków Jehowy.
Można ja spotkać w niektórych przekładach Bibli,widniało w wielu kościołach,nawet na monetach.
kaznodzieja pisze:Forma imienia Bożego, Jehowa, jest znana od stuleci gdy nie było jeszcze Świadków Jehowy.
Można ja spotkać w niektórych przekładach Bibli,widniało w wielu kościołach,nawet na monetach.
Z glowy mi wychodzi ze yhwh pierwszy raz powiedziano 3000 lat pne. Ale niech mnie ktos poprawi.
Wysłane z mojego Lenovo TB-X304L przy użyciu Tapatalka
Jeśli Bóg od zawsze miałby istnieć, to czy nie lepiej powiedzieć że imię jego jest tym jak go określimy, niech z resztą sam się wypowie, bo to domysły tylko będą, nasze własne pragnienia i projekcje.
Z kolei o ile miałby istnieć od "zawsze" - śmiem twierdzić że wszystko byłoby możliwe z takim stwórcą a nie, że schizofrenię sobie stworzył w głowie mej...