O co chodzi?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Tonhar
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 64192154

O co chodzi?

Post autor: Tonhar »

Od jakichś trzech miesięcy mam tak, że na jakieś dwa tygodnie zmienia mi się nastrój na taki apatyczny, mało co mnie bawi, z niczego się praktycznie nie potrafię cieszyć. Potem na jakiś tydzień, może mniej, mam lepszy nastrój a potem znów na jakoś dwa tygodnie to samo. Nie widzę żadnych przyczyn pogorszenia tego nastroju, więc o co może chodzić? Nic nie działa na polepszenie tego nastroju, już wiele rzeczy próbowałem i nic. A i często mam też tak, że mnie rzeczy bez powodu niektóre rozśmieszają i się głupio przy ludziach uśmiecham. No po prostu bigos emocjonalny...
Jedno życie, a spraw tyle...
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Re: O co chodzi?

Post autor: piotrs »

to da depresja popsychotyczna na lekach dosiega czesc chorych ta anhedonia obniznie nastroju polecam spacer dotlenienie sie. Garsc orzechow ziemnych to niacyna B3 czy orzechy wloskie kilka
Awatar użytkownika
Tonhar
zaufany użytkownik

Chodzi Ci o depresję poschizofreniczną? Poza tym dziękuję za chęć pomocy.
Awatar użytkownika
maliana
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 8098683
Kontakt:

Post autor: maliana »

Tonhar, chorujesz na schizofrenię ? To wygląda bardziej jak choroba afektywna dwubiegunowa, ja na to cierpiałam zanim pojawiły się głosy, potem miewałam okresy manii z rzadkimi głosami i depresji. A potem głosy uaktywniły się bardzo i zostały już na stałe i od tamtej pory mam F.20.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie
aby cię strzegli na wszystkich twych drogach(...)
schizek
zaufany użytkownik

Post autor: schizek »

mi tez sie wydaje ze to dwubbiegunoowka
Anz93
bywalec

Post autor: Anz93 »

Tonhar pisze: sob lis 18, 2017 1:31 pm Od jakichś trzech miesięcy mam tak, że na jakieś dwa tygodnie zmienia mi się nastrój na taki apatyczny, mało co mnie bawi, z niczego się praktycznie nie potrafię cieszyć. Potem na jakiś tydzień, może mniej, mam lepszy nastrój a potem znów na jakoś dwa tygodnie to samo. Nie widzę żadnych przyczyn pogorszenia tego nastroju, więc o co może chodzić? Nic nie działa na polepszenie tego nastroju, już wiele rzeczy próbowałem i nic. A i często mam też tak, że mnie rzeczy bez powodu niektóre rozśmieszają i się głupio przy ludziach uśmiecham. No po prostu bigos emocjonalny...
Ja też tak miewam i mi psycholog powiedziała że w każdej przewlekłej chorobie psychicznej są takie wahania nastroju tak po prostu jest. Niezależnie czy masz zaburzenie typu schizofrenii czy schizofrenie albo depresje.
Awatar użytkownika
Tonhar
zaufany użytkownik

maliana pisze: wt lis 21, 2017 7:23 pm Tonhar, chorujesz na schizofrenię ? To wygląda bardziej jak choroba afektywna dwubiegunowa, ja na to cierpiałam zanim pojawiły się głosy, potem miewałam okresy manii z rzadkimi głosami i depresji. A potem głosy uaktywniły się bardzo i zostały już na stałe i od tamtej pory mam F.20.
Mam pewne symptomy (tzn. miałem - urojenia i omamy, objawy negatywne też).
Awatar użytkownika
maliana
zaufany użytkownik
Kontakt:

Te choroby psychiczne często się nakładają na siebie. Tak, jak wspominałam, miałam zdiagnozowany CHAD a mimo to miałam urojenia i omamy. Jednak miałam okresy długiej depresji i krótkiej manii, dlatego CHAD. W manii występowały urojenia i głosy , ale rzadkie. Dopiero potem dostałam regularnej psychozy z urojeniami i głosami, trwało to blisko pół roku i od tamtej pory mam zdiagnozowaną schizofrenię paranoidalną. Może u Ciebie też tak jest, że masz objawy jednej i drugiej choroby?
Awatar użytkownika
G_AME_OVER
bywalec

Post autor: G_AME_OVER »

kto choruje na chad oprócz ciebie i nash-a?
to nie jest nawet szach mat to jest zwycięstwo z szachownicą.
Awatar użytkownika
Tonhar
zaufany użytkownik

maliana pisze: czw lis 23, 2017 11:19 am Te choroby psychiczne często się nakładają na siebie. Tak, jak wspominałam, miałam zdiagnozowany CHAD a mimo to miałam urojenia i omamy. Jednak miałam okresy długiej depresji i krótkiej manii, dlatego CHAD. W manii występowały urojenia i głosy , ale rzadkie. Dopiero potem dostałam regularnej psychozy z urojeniami i głosami, trwało to blisko pół roku i od tamtej pory mam zdiagnozowaną schizofrenię paranoidalną. Może u Ciebie też tak jest, że masz objawy jednej i drugiej choroby?
Z tego co wyczytałem w internecie to również i inne objawy się zgadzają (w okresie depresji: ciągłe niewyspanie, brak chęci do przebywania z ludźmi, trudności w podejmowaniu decyzji, brak apetytu i inne, zaś w okresie manii: wielomówność, dużo energii, chęć do wysiłku fizycznego). Tak czy inaczej, zobaczymy co powie psychiatra. Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
maliana
zaufany użytkownik
Kontakt:

:P
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

Tonhar pisze: czw lis 23, 2017 8:43 pm Z tego co wyczytałem w internecie to również i inne objawy się zgadzają (w okresie depresji: ciągłe niewyspanie
Chadowa depresja tym się właśnie różni od "normalnej", że w chadzie chce się spać, a ta zwykła jest połączona z bezsennością.
No i chadowa depresja nie poddaje się leczeniu antydepresantami.
Przychodzi od byle pierdoły i mija samoistnie, a intensywne leczenie końskimi dawkami i różnymi zestawami spowoduje, że będziesz miał jeszcze szybszą zmianę faz.
LaDopamina
Awatar użytkownika
Tonhar
zaufany użytkownik

G_AME_OVER pisze: czw lis 23, 2017 11:25 am kto choruje na chad oprócz ciebie i nash-a?
Moi sąsiedzi.
Awatar użytkownika
Tonhar
zaufany użytkownik

Psychiatra nic nie zdiagnozowała, zwiększyła mi jedynie dawkę leków na depresję.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

Początkowo większość chadowców jest leczona na nawracjącą depresję, bo z podwyższonym nastrojem nikt nie idzie do lekarza.
Jeśli nie dopadnie Cię mania ze spektakularnymi wyczynami, tylko hipomania grzeczna i pożyteczna, to można te wzloty i upadki przeoczyć.
Prowadź kalendarz i notuj w nich swój nastrój i co wtedy robisz.
Może rzuci Ci się w oczy, że w pewnych okresach jesteś nadaktywny i robisz rzeczy, które same w sobie są normalne, ale ich nagromadzenie w danym czasie jest zdecydowanie nienormalne.
I notuj po jakim depresancie i po jakim czasie jest poprawa. Czy nie podejrzanie szybko, ale bardzo krótkotrwale.
LaDopamina
Awatar użytkownika
Tonhar
zaufany użytkownik

unreal pisze: ndz gru 31, 2017 9:20 pm Początkowo większość chadowców jest leczona na nawracjącą depresję, bo z podwyższonym nastrojem nikt nie idzie do lekarza.
Jeśli nie dopadnie Cię mania ze spektakularnymi wyczynami, tylko hipomania grzeczna i pożyteczna, to można te wzloty i upadki przeoczyć.
Prowadź kalendarz i notuj w nich swój nastrój i co wtedy robisz.
Może rzuci Ci się w oczy, że w pewnych okresach jesteś nadaktywny i robisz rzeczy, które same w sobie są normalne, ale ich nagromadzenie w danym czasie jest zdecydowanie nienormalne.
I notuj po jakim depresancie i po jakim czasie jest poprawa. Czy nie podejrzanie szybko, ale bardzo krótkotrwale.
Właśnie notuję. Ostatnio miałem zmiany nastroju z dnia na dzień, a raz nawet było tak, że miałem nastrój zmieniony z pięć razy w ciągu dnia. Od tamtej pory mam jakby taki nastrój 50/50 i stale się tak utrzymuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „depresja”