O co chodzi?
Moderator: moderatorzy
- Tonhar
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 64192154
O co chodzi?
Od jakichś trzech miesięcy mam tak, że na jakieś dwa tygodnie zmienia mi się nastrój na taki apatyczny, mało co mnie bawi, z niczego się praktycznie nie potrafię cieszyć. Potem na jakiś tydzień, może mniej, mam lepszy nastrój a potem znów na jakoś dwa tygodnie to samo. Nie widzę żadnych przyczyn pogorszenia tego nastroju, więc o co może chodzić? Nic nie działa na polepszenie tego nastroju, już wiele rzeczy próbowałem i nic. A i często mam też tak, że mnie rzeczy bez powodu niektóre rozśmieszają i się głupio przy ludziach uśmiecham. No po prostu bigos emocjonalny...
Jedno życie, a spraw tyle...
- piotrs
- zaufany użytkownik
Re: O co chodzi?
to da depresja popsychotyczna na lekach dosiega czesc chorych ta anhedonia obniznie nastroju polecam spacer dotlenienie sie. Garsc orzechow ziemnych to niacyna B3 czy orzechy wloskie kilka
- Tonhar
- zaufany użytkownik
Chodzi Ci o depresję poschizofreniczną? Poza tym dziękuję za chęć pomocy.
- maliana
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 8098683
- Kontakt:
Tonhar, chorujesz na schizofrenię ? To wygląda bardziej jak choroba afektywna dwubiegunowa, ja na to cierpiałam zanim pojawiły się głosy, potem miewałam okresy manii z rzadkimi głosami i depresji. A potem głosy uaktywniły się bardzo i zostały już na stałe i od tamtej pory mam F.20.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie
aby cię strzegli na wszystkich twych drogach(...)
mi tez sie wydaje ze to dwubbiegunoowka
-
- bywalec
Ja też tak miewam i mi psycholog powiedziała że w każdej przewlekłej chorobie psychicznej są takie wahania nastroju tak po prostu jest. Niezależnie czy masz zaburzenie typu schizofrenii czy schizofrenie albo depresje.Tonhar pisze: ↑sob lis 18, 2017 1:31 pm Od jakichś trzech miesięcy mam tak, że na jakieś dwa tygodnie zmienia mi się nastrój na taki apatyczny, mało co mnie bawi, z niczego się praktycznie nie potrafię cieszyć. Potem na jakiś tydzień, może mniej, mam lepszy nastrój a potem znów na jakoś dwa tygodnie to samo. Nie widzę żadnych przyczyn pogorszenia tego nastroju, więc o co może chodzić? Nic nie działa na polepszenie tego nastroju, już wiele rzeczy próbowałem i nic. A i często mam też tak, że mnie rzeczy bez powodu niektóre rozśmieszają i się głupio przy ludziach uśmiecham. No po prostu bigos emocjonalny...
- Tonhar
- zaufany użytkownik
Mam pewne symptomy (tzn. miałem - urojenia i omamy, objawy negatywne też).maliana pisze: ↑wt lis 21, 2017 7:23 pm Tonhar, chorujesz na schizofrenię ? To wygląda bardziej jak choroba afektywna dwubiegunowa, ja na to cierpiałam zanim pojawiły się głosy, potem miewałam okresy manii z rzadkimi głosami i depresji. A potem głosy uaktywniły się bardzo i zostały już na stałe i od tamtej pory mam F.20.
- maliana
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Te choroby psychiczne często się nakładają na siebie. Tak, jak wspominałam, miałam zdiagnozowany CHAD a mimo to miałam urojenia i omamy. Jednak miałam okresy długiej depresji i krótkiej manii, dlatego CHAD. W manii występowały urojenia i głosy , ale rzadkie. Dopiero potem dostałam regularnej psychozy z urojeniami i głosami, trwało to blisko pół roku i od tamtej pory mam zdiagnozowaną schizofrenię paranoidalną. Może u Ciebie też tak jest, że masz objawy jednej i drugiej choroby?
- G_AME_OVER
- bywalec
kto choruje na chad oprócz ciebie i nash-a?
to nie jest nawet szach mat to jest zwycięstwo z szachownicą.
- Tonhar
- zaufany użytkownik
Z tego co wyczytałem w internecie to również i inne objawy się zgadzają (w okresie depresji: ciągłe niewyspanie, brak chęci do przebywania z ludźmi, trudności w podejmowaniu decyzji, brak apetytu i inne, zaś w okresie manii: wielomówność, dużo energii, chęć do wysiłku fizycznego). Tak czy inaczej, zobaczymy co powie psychiatra. Dziękuję za pomoc.maliana pisze: ↑czw lis 23, 2017 11:19 am Te choroby psychiczne często się nakładają na siebie. Tak, jak wspominałam, miałam zdiagnozowany CHAD a mimo to miałam urojenia i omamy. Jednak miałam okresy długiej depresji i krótkiej manii, dlatego CHAD. W manii występowały urojenia i głosy , ale rzadkie. Dopiero potem dostałam regularnej psychozy z urojeniami i głosami, trwało to blisko pół roku i od tamtej pory mam zdiagnozowaną schizofrenię paranoidalną. Może u Ciebie też tak jest, że masz objawy jednej i drugiej choroby?
- maliana
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Chadowa depresja tym się właśnie różni od "normalnej", że w chadzie chce się spać, a ta zwykła jest połączona z bezsennością.
No i chadowa depresja nie poddaje się leczeniu antydepresantami.
Przychodzi od byle pierdoły i mija samoistnie, a intensywne leczenie końskimi dawkami i różnymi zestawami spowoduje, że będziesz miał jeszcze szybszą zmianę faz.
LaDopamina
- Tonhar
- zaufany użytkownik
- Tonhar
- zaufany użytkownik
Psychiatra nic nie zdiagnozowała, zwiększyła mi jedynie dawkę leków na depresję.
Początkowo większość chadowców jest leczona na nawracjącą depresję, bo z podwyższonym nastrojem nikt nie idzie do lekarza.
Jeśli nie dopadnie Cię mania ze spektakularnymi wyczynami, tylko hipomania grzeczna i pożyteczna, to można te wzloty i upadki przeoczyć.
Prowadź kalendarz i notuj w nich swój nastrój i co wtedy robisz.
Może rzuci Ci się w oczy, że w pewnych okresach jesteś nadaktywny i robisz rzeczy, które same w sobie są normalne, ale ich nagromadzenie w danym czasie jest zdecydowanie nienormalne.
I notuj po jakim depresancie i po jakim czasie jest poprawa. Czy nie podejrzanie szybko, ale bardzo krótkotrwale.
Jeśli nie dopadnie Cię mania ze spektakularnymi wyczynami, tylko hipomania grzeczna i pożyteczna, to można te wzloty i upadki przeoczyć.
Może rzuci Ci się w oczy, że w pewnych okresach jesteś nadaktywny i robisz rzeczy, które same w sobie są normalne, ale ich nagromadzenie w danym czasie jest zdecydowanie nienormalne.
I notuj po jakim depresancie i po jakim czasie jest poprawa. Czy nie podejrzanie szybko, ale bardzo krótkotrwale.
LaDopamina
- Tonhar
- zaufany użytkownik
Właśnie notuję. Ostatnio miałem zmiany nastroju z dnia na dzień, a raz nawet było tak, że miałem nastrój zmieniony z pięć razy w ciągu dnia. Od tamtej pory mam jakby taki nastrój 50/50 i stale się tak utrzymuje.unreal pisze: ↑ndz gru 31, 2017 9:20 pm Początkowo większość chadowców jest leczona na nawracjącą depresję, bo z podwyższonym nastrojem nikt nie idzie do lekarza.