dlaczego Jezus był człowiekiem

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

dlaczego Jezus był człowiekiem

Post autor: kaznodzieja »

Mówiąc krótko - do zadania jakiego się podjął był potrzebny DOSKONAŁY CZŁOWIEK
:think:
Gdy Adam zbuntował się przeciwko Bogu został skazany na śmierć.Było to zgodne ze sprawiedliwym prawem Bożym. ,,z prochu powstałeś i do prochu wrócisz,,W innym miejscu czytamy ,,karą za grzechy jest śmierć,,
Gal 6;23.
Adam przez swoje nieposłuszeństwo sprzedał siebie i całe swoje potomstwo ( które było w nim ) w niewolę grzechu i śmierci.
Oczywiście Adam i Ewa zgrzeszyli rozmyślnie i dla nich nie ma już żadnej nadzieji,,,
Ale co z potomstwem Adama ???
BÓG KIERUJĄC SIĘ MIŁOŚCIĄ i DOSKONAŁYM PRAWEM ,które SAM USTANOWIŁ I GO PRZESTRZEGA postanowił ocalić ludzkość za pomocą okupu.
Doskonałą zasadę sprawiedliwości BOŻEJ można znaleźć w księdze Powtórzonego Prawa 19;21 ,,, Życie za życie, oko za oko, ząb za ząb, ręka za rękę, noga za nogę. DUSZA za DUSZĘ
A co stanowi równowartośc DOSKONAŁEGO życia ludzkiego,które utracił Adam ??? - jedynie inne DOSKONAŁE życie ludzkie ,1 Tym 2;6 :think:

Nie mógł to być Bóg !!! ani niedoskonały człowiek !!! ani anioł !!! tylko doskonały człowiek. ( równowartość)

Po buncie Adama nie było na ziemi doskonałego człowieka.Dlatego Bóg postanowił przenieść życie swojego pierworodnego syna ( za Jego zgodą )z Nieba na ziemię .A posłużył się do tego swoją mocą,czyli duchem świętym by przenieść życie syna do łona Żydowskiej dziewicy Marii.W ten sposób narodził się doskonały człowiek.
Jak został zapłacony okup ?
Można powiedzieć że Jezus ,który się urodził jako doskonały człowiek zajął miejsce Adama by nas ocalić,
Ponieważ stracił swe ludzkie życie nie popełniając grzechu wyrównał stratę po Adamie-czyli dał nadzieję całemu potomstwu Adama na odzyskanie ŻYCIA WIECZNEGO utraconego przez Adama. Rzym 5;19 , 1 Kor 15;21-22 .
Dodatkowo Jezus obalił kłamstwo Szatana (,,, ) i udowodnił że doskonały człowiek w obliczu pokus szatana,mając wolną wolę-może być lojalny,posłuszny Bogu.Z tego wynika że Adam też mógł.
Czy wszyscy ludzie mogą automatycznie skorzystać z okupu i żyć wiecznie ??? -NIE,,,

Wiara w okup Jezusa Chrystusa jest niezbędny do wybawienia.
ew Jana 3;36 ..Kto wierzy w syna ma ŻYCIE WIECZNE ,kto jest nieposłuszny synowi ,nie ujrzy życia,lecz pozostaje na nim srogi gniew Boży.
Czy brak wiedzy na temat Boga i jego syna Jezusa można usprawiedliwić i liczyć na zbawienie ? :snooty:

Apostoł Paweł w liście 2 do Tesaloniczan w 1 rozdziale w wersetach od 6 pisze ,,,,

6 Bo przecież jest rzeczą słuszną u Boga odpłacić uciskiem tym, którzy was uciskają, 7 a wam, uciśnionym, dać ulgę wraz z nami, gdy z nieba objawi się Pan Jezus z aniołami swojej potęgi 8 w płomienistym ogniu, wymierzając karę tym, którzy Boga nie uznają i nie są posłuszni Ewangelii Pana naszego Jezusa. 9 Jako karę poniosą oni wieczną zagładę [z dala] od oblicza Pańskiego i od potężnego majestatu Jego.
podsum;
Kto Boga nie zna i nie jest posłuszny Jezusowi Chrystusowi poniesie karę wiecznej zagłady-zgodnie z zasadą-karą za grzechy jest śmierć ( nie wieczne męki w piekle)
Ostatnio zmieniony pn sty 07, 2019 9:33 pm przez kaznodzieja, łącznie zmieniany 2 razy.
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Re: dlaczego Jezus był człowiekiem

Post autor: the end »

Co ma jedno do drugiego? Jezus nie Adam.
A jak nie uznajesz Jezusa za boga, to coś nie widać tutaj argumentów jak dla mnie przynajmniej, ale biblia jest bardzo enigmatyczna chyba i może widzisz więcej.
Jak dla mnie Jezus żył sobie i tyle.
Kwestia wiary to wszystko.

pozdro
k
nic
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

kaznodzieja pisze: śr lis 01, 2017 7:01 pm Mówiąc krótko - do zadania jakiego się podjął był potrzebny doskonały człowiek.
Gdy Adam zbuntował się przeciwko Bogu został skazany na śmierć.Było to zgodne ze sprawiedliwym prawem Bożym. ,,z prochu powstałeś i do prochu wrócisz,,W innym miejscu czytamy ,,karą za grzechy jest śmierć,,
Gal 6;23.
Adam przez swoje nieposłuszeństwo sprzedał siebie i całe swoje potomstwo ( które było w nim ) w niewolę grzechu i śmierci.
Oczywiście Adam i Ewa zgrzeszyli rozmyślnie i dla nich nie ma już żadnej nadzieji,,,
Ale co z potomstwem Adama ???
BÓG KIERUJĄC SIĘ MIŁOŚCIĄ i DOSKONAŁYM PRAWEM ,które SAM USTANOWIŁ I GO PRZESTRZEGA postanowił ocalić ludzkość za pomocą okupu.
Doskonałą zasadę sprawiedliwości można znaleźć w księdze Pow Praw 19;21 ,,, Życie za życie, oko za oko, ząb za ząb, ręka za rękę, noga za nogę.
A co stanowi równowartośc doskonałego życia ludzkiego,które utracił Adam ??? - jedynie inne doskonałe życie ludzkie ,1 Tym 2;6 :think: Nie mógł to być Bóg !!! ani niedoskonały człowiek !!! ani anioł !!! tylko doskonały człowiek.
Jak został zapłacony okup ?
Można powiedzieć że Jezus ,który się urodził jako doskonały człowiek zajął miejsce Adama by nas ocalić,
Ponieważ stracił swe ludzkie życie nie popełniając grzechu wyrównał stratę po Adamie-czyli nadzieję całemu potomstwu Adama na odzyskanie ŻYCIA WIECZNEGO utraconego przez Adama. Rzym 5;19 , 1 Kor 15;21-22 .
Dodatkowo Jezus obalił kłamstwo Szatana (,,, ) i udowodnił że doskonały człowiek w obliczu pokus szatana,mając wolną wolę-może być lojalny,posłuszny Bogu.Z tego wynika że Adam też mógł.
Grzeszysz chłopie, grzeszysz. Tłumaczysz coś co jest boskie i nie pojęte o ile Bóg istnieje.
the end
zaufany użytkownik

wowo21975 pisze: Grzeszysz chłopie, grzeszysz. Tłumaczysz coś co jest boskie i nie pojęte o ile Bóg istnieje.
Myśłę, że dobrze, że to robi. Może i ksiądz z ambony powie, że nie wolno myśleć ale ludzie niektórzy myślą. :mrgreen:
nic
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

karuna pisze: śr lis 01, 2017 7:21 pm
wowo21975 pisze: Grzeszysz chłopie, grzeszysz. Tłumaczysz coś co jest boskie i nie pojęte o ile Bóg istnieje.
Myśłę, że dobrze, że to robi. Może i ksiądz z ambony powie, że nie wolno myśleć ale ludzie niektórzy myślą. :mrgreen:
Ale jak tak można myśleć że się połknęło rozum boski i wie się co Bóg miał na myśli jeśli to zrobił. Ludzki rozum nie ze wszystkim sobie jeszcze radzi ale z tym co Boskie nie poradzi sobie nigdy.
the end
zaufany użytkownik

Ok, wiem, że tak można ale to wygląda raczej jak uniżanie się przed jakimś zrozumieniem.

Co innego chęć stania się bogiem, to co innego. Wiedza powinna być na piedestale i tak.
nic
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Dlatego to jest fałszywa wiedza, wymyślona tylko przez ludzki rozum. To co boskie zostawcie Bogowi.
the end
zaufany użytkownik

Tyle ile można się dowiedzieć, tyle warto zrobić.
Jak ktoś dojdzie do granicy poznania boga czy czegokolwiek to niech da znać.
nic
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Zdążyłem wyłapać, że Wowo21975 raczej sceptycznie podchodzi do kwestii wiary i Boga, ale można wyczytać, że głos rozsądku przez niego przemawia.

Wybacz Kaznodzieja, ale jesteś ślepy i nie zaskoczyłeś mnie, bo tylko powielasz fałszywą naukę świadków, która panoszy się niczym gangrena.

Na poparcie apelu Wowo21975, aby co niektórzy zrozumieli, że człowiekowi nigdy nie uda się objąć umysłem Boga Stwórcy:
"Moje myśli bowiem nie są waszymi myślami ani wasze drogi nie są moimi drogami, mówi PAN;" [Iz 55:8]
Ostatnio zmieniony śr lis 01, 2017 8:40 pm przez Tal, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
the end
zaufany użytkownik

Miałem na myśli to, że co się da zrozumieć to warto przemyśleć.

Że mi brak rozumu nie wiedziałem, tzn wiedziałem ale zawsze dobrze jak ktoś to dopowie.

Jedyne co mogę powiedzieć, to straszy się w ten sposób ludzi bo będą wątpić i jeszcze nie do kościoła chodzić przestaną. Straszy przed myśleniem.

Jeśli bóg miał tak mówić co cytujesz Arq to jest to ok, nie o tym ja w sumie. Nawet ciekawa filozofia.
nic
the end
zaufany użytkownik

Coś w stylu: nie patrz w gwiazdy bo Cię ochrzani ksiądz z ambony.

Przepraszam, jeśli brak mi rozumu.
nic
schizek
zaufany użytkownik

Post autor: schizek »

A ja wczoraj bylem na mszy w kosciele bo dziadek zamowił msze za babcie ktora niedawno zmarła i zaplacił 50zł a ksiądz wyczytywał chyba z 50 osob za ktorych byla msza i jak łatwo policzyc ksiądz sie za 45 min mszy niezle obłowił a ze bylismy wczesniej bo dziadek chcial sobie usiąść w kosciele to maly kawałek uczestniczyłem w rózancu i ksiądz tam mowił ze ludzie nic nie muszą placic za czyn który Jezus zrobił oddając zycie za ludzi ze to jest za darmo, wiec ja sie pytam dlaczego kk bierze pieniadze od ludzi za modlitwe i moim zdaniem trzeba byc idiotą mysląc ze zaplace ksiedzu za modlitwe i Bog go wyslucha i nie pójde do piekla przez to lub zycie w jakims stopniu mi sie poprawi albo inny przyklad dzis ojciec zaplacił zeby księdz podczas mszy na cmentarzu wyczytał babcie i to jest rozumowanie polaków za miast pomodlic sie w sobie szczerze dodając szczerą chec poprawy za wysluchanie modlitwy to dam 100zł ksiedzu i bede zbawiony czysta glupota

A jeszcze jedno czyż w Biblii nie czytamy ze nie mozna służyć dwóm paną czyli mamonie i Bogu? a ksiądz za wszystko bierze kase , cżłowiek ktory powinien byc przykładem dla wiernych, a jeszcze przypomniał mi sie jeszcze jedne przykład którzy dzis obejrzałem na youtubie a mianowicie ten dla mnie osobiscie kk to jest komedia i on jest największą sektą na swiecie
kaznodzieja
zaufany użytkownik

arq pisze: śr lis 01, 2017 8:07 pm Zdążyłem wyłapać, że Wowo21975 raczej sceptycznie podchodzi do kwestii wiary i Boga, ale można wyczytać, że głos rozsądku przez niego przemawia.

Wybacz Kaznodzieja, ale jesteś ślepy i nie zaskoczyłeś mnie, bo tylko powielasz fałszywą naukę świadków, która panoszy się niczym gangrena.

Na poparcie apelu Wowo21975, aby co niektórzy zrozumieli, że człowiekowi nigdy nie uda się objąć umysłem Boga Stwórcy:
"Moje myśli bowiem nie są waszymi myślami ani wasze drogi nie są moimi drogami, mówi PAN;" [Iz 55:8]
1 Tym 2; 3 Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela naszego, Boga, 4 który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i ,,,,, DOSZLI DO POZNANIA PRAWDY.
5 Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, CZŁOWIEK, Chrystus Jezus, 6 który wydał siebie samego na okup za wszystkich ,,,,
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
the end
zaufany użytkownik

kaznodzieja pisze: Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, CZŁOWIEK, Chrystus Jezus
To jak to jest...
Z tego co pamiętam to mówił,że jest boga synem. .. Czyli stąd, że bogiem.

To nie mówił Jezus, wg Nowego Testamentu, że jest bogiem. ?
nic
the end
zaufany użytkownik

No bo jeśli dajmy na to nie mówił, że jest bogiem.. To nim nie jest?

Z resztą na pewno był człowiekiem. Jak i my tutaj zgromadzeni, jako człowiek historyczny.

A to, że jest bogiem to wiadomo z objawień?
nic
kaznodzieja
zaufany użytkownik

karuna pisze: śr lis 01, 2017 10:05 pm
kaznodzieja pisze: Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, CZŁOWIEK, Chrystus Jezus
To jak to jest...
Z tego co pamiętam to mówił,że jest boga synem. .. Czyli stąd, że bogiem.

To nie mówił Jezus, wg Nowego Testamentu, że jest bogiem. ?
Nie nigdy nie mówił że jest Bogiem.Zawsze powtarzał że jest synem człowieczym.
Jezus musiał być odpowiednikiem Adama aby dokonać wykupienia ludzi od śmierci.

a byś synem Bożym nie oznacza być Bogiem.Jezus nie jest jedynym synem Bożym .Biblia mówi o miliardach synów Bożych. Jezusa odróżnia od innych to że on był pierwszym a także to że zajmuje największą pozycję mianowicie drugą po Ojcu.
Pomimo tego wykonuje wole swojego Ojca i jest mu posłuszny we wszystkim.
Ostatnio zmieniony ndz lis 05, 2017 12:58 pm przez kaznodzieja, łącznie zmieniany 2 razy.
the end
zaufany użytkownik

Ok, wielkie dzięki. :)

To skąd to podejście, że jest Trójca Św.? To chyba z niej wynika bycie bogiem. ..
nic
kaznodzieja
zaufany użytkownik

karuna pisze: śr lis 01, 2017 10:22 pm Ok, wielkie dzięki. :)

To skąd to podejście, że jest Trójca Św.? To chyba z niej wynika bycie bogiem. ..
naukę o Boskości Jezusa i o Trójcy wprowadziło odstępcze Chrześcijaństwo
znalazłem takie coś;http://www.eioba.pl/a/1hxq/o-czym-90-katolikow-nie-wie
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Ja znalazłem coś takiego:

[youtube]RBn-ZDlL2qg[/youtube]
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
kaznodzieja
zaufany użytkownik

arq pisze: śr lis 01, 2017 10:49 pm Ja znalazłem coś takiego:

[youtube]RBn-ZDlL2qg[/youtube]
pewnie odstępcy jacyś,,ale to normalne wśród Chrześcijan.Nawet wśród 12 Apostołów znalazł się taki.

Zastanawiam się jaki to ma związek z tematem ???
,,,argumentów brakło ???
Ostatnio zmieniony sob lis 04, 2017 11:07 pm przez kaznodzieja, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”