tylko w ten sposób mozna ocenic kto jaką ma nature czy jest dobry lub zly albo czy sie angażuje w cos albo czy po prostu wegenuje, ja tego nie wymyslilem tylko próbuje polączyc fakty i staram sie myslec logicznie i dostrzec cel albo prawde w tym zyciu, po co? jak?dlaczego? zyjemNie złościsz się na Stwórcę, że każe ludziom obumierać a potem odradzać się po okresie wyłączenia świadomości i zniknięcia żywej postaci
Religia jedno wielkie oszustwo
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Re: Religia jedno wielkie oszustwo
A ja, ponieważ nie mam żadnych informacji o stanie umarłych, próbuję połączyć to ze stanem teoretycznej Najwyższej Istoty, Absolutu Wszechświata. Na razie wychodzi mi współczucie i spokój. I tajemnica.
Tak, ciekawe to jest i to bardzo. To ja pozwolę naukowcom sklonować mnie jeszcze za mojego życia i zwrócić temu człowiekowi całą moją pamięć. Wstanie i zacznie myśleć że jest mną. Zacznie latać do mojej dziewczyny a ona go nie odróżni ode mnie. Będzie pamiętał rzeczy, które ja narobiłem, dobre i złe. Zacznie wierzyć, że zmartwychwstał, jak mu opowiedzą o tym, że ktoś umarł, kto był nim przedtem. A ja nie zaprzeczę i nie potwierdzę.schizek pisze: naukowcy jeszcze tego nie udowodnili ale juz potrafią za pomocą komputerow zapisywac informacje w genach tu masz artykul jeden z wielu o tym http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/czter ... dane-ziemi
i bedzie mozna ocenic kkto jak zyl, a tez juz idze np sklonowac czlowieka moze to nie to samo co zmartwychwstanie ale prawie identyczne to jest, plus sklonowanemu czlowiekowi zwrocic pamiec ktora zapisala sie w DNA to bedzie to ten sam czlowiek ktory zyl ile lat tem na ziemi
Przerwa w ciągłości istnienia wytwarza nowe osoby. Wcale nie muszę wśród nich odnaleźć to coś, co mi pozwoli otworzyć oczy po zniknięciu mojej obecnej żywej postaci. Jeżeli to będzie ktoś inny, to żadnego zmartwychwstanie nie będzie, tylko zwykłe nasze odwieczne rozmnożenie. Moje dziecko nie jest mną po śmierci mnie. Rozstanie i nicość czyhają tak samo na dwie oddzielne, niezależne osoby.
Może chaos Wszechświata jest tak porąbany, że nie da się już wrócić do siebie? I stąd wszelkie nasze problemy, dziwny proces umierania-rozmnażania, jak też problemy Stwórcy, który dysponuje tylko tym, co tak dało radę w ogóle zaistnieć? Jeżeli tak jest, to Stwórca też klęczy i woła do Boga z frustracji i niepokoju

A wypadki? Zabójstwa, zatrucia, uszkodzenia organizmu?schizek pisze: i naukowcy odkryli tez gen SIRT1 ktory odpowiada za starzenie siie organiizmu i teraz wystarczy go usunąc ii bedziemy zyli wiecznie
Nie będziemy żyli wiecznie po usunięciu procesu starzenia na poziomie genów. Entropia rozwali nas po jakimś czasie na poziomie atomów.
No i wlasnie tu mi sie nasuwa tylko jedna rzecz ze jednak czlowiek posada dusze i to ona nas ksztalci bo w tym ciele sklonowanym wynika na to ze naszej duszy by nie bylo, na ten moment nic lepszego mi do glowy nie przychodziTak, ciekawe to jest i to bardzo. To ja pozwolę naukowcom sklonować mnie jeszcze za mojego życia i zwrócić temu człowiekowi całą moją pamięć. Wstanie i zacznie myśleć że jest mną. Zacznie latać do mojej dziewczyny a ona go nie odróżni ode mnie. Będzie pamiętał rzeczy, które ja narobiłem, dobre i złe.
Ostatnio zmieniony śr sie 30, 2017 10:03 pm przez schizek, łącznie zmieniany 1 raz.
mam nadzieje ze jeszcze troche pozyje i jak "Bog da ktory moim zdaniem zaistniał"
to bede udoskonalal moją tezę 

Zwróć też uwagę, że w naszej obecnej postaci nie ma duszy tamtego drugiego człowieka. Z jego punktu widzenia to my nie istniejemy. Umrzemy a on nic nie odczuje, żadnej zmiany w istnieniu.schizek pisze: w tym ciele sklonowanym wynika na to ze naszej duszy by nie bylo
Dusza jest niematerialna i niby ta sama ale druga. Coś jak dwie przezroczyste, idealnie podobne do siebie formy przestrzeni. Nie widać ile ich jest, ale odgraniczają każdemu dostęp do obiektywnej całej rzeczywistości. Oczywiście, że to jeszcze bardziej skomplikowane, jeżeli zastanowimy się co robią z rzeczywistością wewnętrzną osoby.
-
- zaufany użytkownik
- Status: portier
Religia jest po to żeby istniała moralnosć.
Ale podmiot religii musi dać radę w ogóle zaistnieć. Inaczej sięgamy do pewnego poziomu i spadamy albo odbijamy się od bezdusznej materii, bo nic tam nie ma.
Nawet żywy człowiek to jeszcze za mało, żeby wyprowadzać z niego normy moralne. Gatunek nasz nie jest doskonały.
-
- zaufany użytkownik
- Status: portier
Fakt faktem-żadnen człowiek nie jest doskonały ale to co?Ja się staram zawsze komus miłe słowo powiedziec itp.Mam na chwilę radochę 

Tak, człowiek to ciekawa postać życia. Oby nasz gatunek trwał wiecznie. 

baba wanga miala bardzo ciekawe przepowiednie co do ludzkosci, jak bedziesz mial czas to obejrz ten filmik albo znajdz jakis krótszy na youtubie co baba wanga przepowiadala, dla mnie naprawdę ciekawa postacOby nasz gatunek trwał wiecznie
Jeżeli to przepowiadała:schizek pisze:baba wanga przepowiadala
http://www.wspolczesna.pl/archiwum/art/ ... ,id,t.html
to raczej jest to tania sensacja. Ogólniki i to prymitywne. Mało naukowa ta futurologia. (przepowiednie dotyczące terminów zmian procesów fizycznych we Wszechświecie raczej chybione o wiele rzędów wielkości, a o biologicznych szkoda mówić). Możliwe też, że nad wykreowaniem tej postaci i chwytliwych przepowiedni pracowało wiele osób. Takie paranormalne moce przyciągają klientów, a że kobieta niewykształcona to tym bardziej strasznie, tajemniczo i pociągająco, że coś się stanie wbrew prawom Natury

- piotrs
- zaufany użytkownik
to wez Pismo Świete poczytaj ewangielie ma kilka tysiecy lat i sprzedalo sie w 500ml egzemplarzy
- piotrs
- zaufany użytkownik
kilkanascie tysiecy lat od ksiegi rodzaju po apokalipse
to wez Pismo Świete poczytaj ewangielie ma kilka tysiecy lat i sprzedalo sie w 500ml egzemplarzy
ciekawe kto zabiera hajs za sprzedane Biblie? ktos wie? bo to bedzie w sumie kilka mld
- Kiciuś_XXL
- moderator
Pewnie wydawnictwa, drukarnie i kurie. Jest ich w każdym państwie aż tyle, że każdy coś uszczknie
Zazdrościsz że ktoś zarabia na sprzedaży Biblii ? Jeśli zazdrościsz sam załóż drukarnie, drukuj i sprzedawaj jeśli uważasz że to taki dobry interes. Każdy na czymś zarabia. Tak już świat jest urządzony że ludzie pracują i zarabiają ale po co zazdrościć że ktoś na czymś zarabia.
- Kiciuś_XXL
- moderator
Re: Religia (jako nie)jedno wielkie oszustwo
Wątpię by schizek zazdrościł na zarabianiu na Biblii lub ktokolwiek. Myślę że to ciekawość czysto biznesowa. Wszystko opiera się na pieniądzu, w przeciwnym razie Biblia byłaby podarowywana przez Kościół.
A nie, czekaj, przecież ja kiedyś dostałem za pierwsze miejsce egzemplarz za chodzenie na rozaniec a drugi raz od księdza na ślubie.
A nie, czekaj, przecież ja kiedyś dostałem za pierwsze miejsce egzemplarz za chodzenie na rozaniec a drugi raz od księdza na ślubie.