Zwiększanie dawki leków.
Moderator: moderatorzy
Zwiększanie dawki leków.
Czy jeśli ktoś źle się czuje(jestem chory na schizofrenię) to jedynym wyjściem jest zwiększenie dawki leków?Biorę leki psychotropowe już 10 lat i to w dużej dawce-700 mg ketrelu,20 mg zalasty,do tego 10 mg bioxetin.Już mój organizm chyba nie wyrabia,jest mi często niedobrze po tych lekach,chciałbym zmniejszyć sobie dawkę,może wtedy organizm się odciąży i poczuje się lepiej.Dodam że nie mam głosów ani urojeń tylko to złe samopoczucie.Jakie są wasze doświadczenia z lekami?
- seebek
- zaufany użytkownik
Re: Zwiększanie dawki leków.
Jeżeli nie masz głosów, urojeń czy lęków to można jak najbardziej próbować zredukować dawkę a bierzesz spore dawki. Ja biorę olanzapinę i dawka 10mg była trochę dla mnie za duża, zmniejszyłem na 7,5mg i samopoczucie się poprawiło ale nie obyło się problemów. Olanzapinę ciężko się redukuje, u mnie pojawił się lęk, rozdrażnienie ale po kilku tygodniach się unormowało a zredukowałem tylko o 2,5mg.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
- Xoredas
- zaufany użytkownik
- Status: Brak
Jeśli nie masz głosów oraz urojeń to możesz zmniejszyć dawkę ale tylko po skonsultowaniu się z psychiatrom i jeśli będzie coś złego się działo to musisz wrócić do poprzedniego dawkowania.
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Porozmawiaj z lekarzem, jeśli nie będzie chciał gadać to można zawsze zmienić psychiatrę. Możliwe że możesz zejść na dawkę podtrzymującą.
Szkoda że nie sprecyzowałeś bardziej na czym u Ciebie polega to "złe samopoczucie"arek77 pisze: ↑ndz cze 25, 2017 10:28 pm Czy jeśli ktoś źle się czuje(jestem chory na schizofrenię) to jedynym wyjściem jest zwiększenie dawki leków?Biorę leki psychotropowe już 10 lat i to w dużej dawce-700 mg ketrelu,20 mg zalasty,do tego 10 mg bioxetin.Już mój organizm chyba nie wyrabia,jest mi często niedobrze po tych lekach,chciałbym zmniejszyć sobie dawkę,może wtedy organizm się odciąży i poczuje się lepiej.Dodam że nie mam głosów ani urojeń tylko to złe samopoczucie.Jakie są wasze doświadczenia z lekami?

Może doprecyzuj

Moje doświadczenia z neuroleptykami są takie że te substancje to straszliwy syf i właściwie po prostu ogólnoustrojowe toksyny, a nie żadne leki. To jest wyłącznie kwestia umowy społecznej że takie substancje są nazywane lekami i podawane ludziom.
W związku z w/w uważam, że tych substancji należy przyjmować jak najmniej, a w idealnej sytuacji po prostu wcale

Dobrym markerem ilości zażywanych neuroleptyków jest ilość i jakość snu.

Jak ktoś sypia po 10-12 godzin na dobę (lub więcej) to właściwie na 100% bierze za duże dawki.
Jak komuś jakość snu się w istotny sposób pogorszyła (np. całkowita bezsenność lub jedynie półtorej godziny snu na dobę) to jest to wyraźny sygnał, że dawka zażywanych neuroleptyków jest zbyt mała.
Nie zgodzę się. Na samym solianie spałem po ok. 4-6 godz. i moim zdaniem to nie znaczy że brałem za małą dawkę bo podejrzewam że w ogóle bez neuroleptyków spałbym normalnie po 8 godz. Po prostu solian w małych dawkach powoduje bezsenność to nie znaczy że bez niego spalibyśmy jeszcze mniej.
Uważam że leki trzeba przyjmować bo jak pamiętam wypowiedź jednej pani profesor że schizofrenia nie leczona prowadzi do inwalidyzacji,ale przyjmować z rozsądkiem a nie w takich końskich dawkach jakie teraz przyjmuję.Złe samopoczucie tzn po prostu źle się czuję,nic mi się nie chce,jestem otępialy,wycofany,siedzę najczęściej w domu,nie ma mowy o żadnej pracy.
Z tego co napisałeś jasno wynika że sam wiesz że bierzesz za wysokie dawki lekówarek77 pisze: ↑pn cze 26, 2017 1:14 pm Uważam że leki trzeba przyjmować bo jak pamiętam wypowiedź jednej pani profesor że schizofrenia nie leczona prowadzi do inwalidyzacji,ale przyjmować z rozsądkiem a nie w takich końskich dawkach jakie teraz przyjmuję.Złe samopoczucie tzn po prostu źle się czuję,nic mi się nie chce,jestem otępialy,wycofany,siedzę najczęściej w domu,nie ma mowy o żadnej pracy.

Co do wypowiedzi wspomnianej przez Ciebie "jednej pani profesor" to zapewne miała ona na myśli, że jak się człowiek trwale pogrąży w świecie urojonym to rzeczywiście inwalida I grupy jak nic.
Ale jak Ty piszesz "nic mi się nie chce" to - moim zdaniem - kuracja wysokimi dawkami neuroleptyków ten stan zaostrza, a nie leczy go

Na takie "nic mi się nie chce" skuteczny bywa "Solian" w małych dawkach, ponieważ w takich dawkach on stymuluje układ dopaminowy, działa odhamowująco na psychikę, etc. Poczytaj sobie w internecie o "Solianie", zwłaszcza pdf-y pisane "przez psychiatrów i dla psychiatrów" to zrozumiesz, co mam na myśli.