Ile różnych typów neuroleptyków można zażywać dziennie ?
Moderator: moderatorzy
Ile różnych typów neuroleptyków można zażywać dziennie ?
Witam Chodzi mi o to czy można brać np: abilify+solian+ketrel ?
Do ilu różnych typów neuroleptyków można zażywać maksymalnie dziennie ?
Do ilu różnych typów neuroleptyków można zażywać maksymalnie dziennie ?
Re: Ile różnych typów neuroleptyków można zażywać dziennie ?
ja biore jeden i chyba w leczeniu o to chodzi by brać jeden 

I'm just the man in the middle
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Też zetknąłem się z opinią jakiegoś polskiego profesora psychiatrii że najlepsza dla organizmu jest monoterapia.
Ja generalnie jestem od lata na monoterapii, w czasie dwóch dawnych zaostrzeń zlecali mi równocześnie dwa neuroleptyki.
Mam kolegę, który jest od lat na trzech neuroleptykach równocześnie, non-stop.
- piotrs
- zaufany użytkownik
najlepiej brac jeden i to możliwie na najmniejszej dawce
Niektórzy mają problem ze snem i biorą jeden neuroleptyk nasennie a drugi aktywizująco na rano. Poza tym dawka zależy od stanu zdrowia.
Moim podstawowym lekiem jest solian i trudno byłoby mi brać sam solian bo spałbym po 4-6 godz. Wolę brać kwetaplex na sen i spać normalnie po 9 godz. tak więc monoterapia nie zawsze jest możliwa.
A ja właśnie biorę sam solian i właśnie sypiam po 4-6 godzin.
Zwyczajnie to akceptuję

Mi nie przeszkadza że biorę dwa leki. Wolę brać dwa leki i spać dłużej niż się męczyć na samym solianie.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Mi lekarz długo ustawiała leki i mówiła by tego nie zmieniać.Miałem kiedyś tak,że brałem nawet 3 neuroleptyki i mało co pomagały,bardziej szkodziły.A już nie mówię o organicznych szkodach.Zaleciła neuroleptyk z stabilizatorem czasem doraznie hydro i już nic nie kombinować można moim zdaniem zmieniać dawki.Raz jak miałem pogorszenie mi pomogło i uniknąłem szpitala,a byłem mocno pobudzony.Poza tym każde odstawianie leków wiąże się z pogorszeniem lub możliwym nawrotem.Trudno też jest znalezc zestaw na którym człowiek będzie długo funkcjonował dobrze.Leczenie jeżeli też jest dobre nie ma co zmieniać,bo na ogół ciężko trafić z leczeniem i by lek pomagał.Najważniejsze w chorobie wyeliminować objawy wytwórcze ,pózniej już droga do remisji,a na to potrzeba stabilnego leczenia,a nie ciągłych zmian.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Ja obecnie biore zypsile 180 mg, kwetaplex xr 600 mg, kwetaplex 150 mg(ten zwykły) oraz sulpiryd 200 mg. Wydaje się że to 4 neuroleptyki ale tak naprawde 3 bo kwetaplex i kwetaplex xr to to samo tylko jeden z nich jest o przedłużonym działaniu. Pozatym właśnie wczoraj się pytałem lekarki czy ten zestaw 3 neuroleptyków ma być na stałe. Odpowiedziała że nie.
Chyba tylko dwa.