Ostrzeżenie dla biorących klozapinę

klozapol, leponex

Moderator: moderatorzy

ktbhogdp
zarejestrowany użytkownik

Ostrzeżenie dla biorących klozapinę

Post autor: ktbhogdp »

Kierując się odruchem solidarności ze "stukniętymi" chciałem przestrzec przyjmujących przed pewnymi przykrymi konsekwencjami, które nie każdemu muszą się przydarzyć, ale jak to mówią Anglosasi "shit happens". Jakieś cztery lata temu zaczęły się pojawiać u mnie problemy ze wzrokiem. Zacząłem okresowo ślepnąć - głównie na jedno oko i głównie wskutek intensywnego "wysiłku ocznego". Był to okres kiedy brałem jeszcze klozapol. Zbagatelizowałem sprawę i ostatnio poniosłem konsekwencje tej niefrasobliwości. Teraz - bogatszy o doświadczenie - wiem co było przyczyną tych zaburzeń w pracy lewego oka. Stopniowo zamykał mi się kąt przesączania, aż wreszcie zamurowało go na amen i trafiłem pod skalpel chirurga okulisty. Nie obeszło się bez irydotomii. Jeśli więc bierzecie klozapinę, bądź inny syf z grupy neuroleptyków oddziałujących na układ cholinergiczny a na dodatek macie jakąś wadę wrodzoną wzroku, czy skłonność (rodzinną) do jaskry to uważajcie na symptomy pogarszania się widzenia. Ból spowodowany wysoką i gwałtowną zwyżką ciśnienia śródgałkowego jest nie do pozazdroszczenia - zapewniam Was. Pamiętajcie o tym zwłaszcza, że wasz psychiatra może nie mieć pojęcia o niektórych skutkach ubocznych zażywanych psychotropów.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Ostrzeżenie dla biorących klozapinę

Post autor: moi »

Czy u Ciebie jaskra była chorobą dziedziczną w rodzinie? Może zachorowałbyś bez względu na to, czy brałbyś neuroleptyk, czy nie?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
AniaNieIstnieje
zaufany użytkownik

Post autor: AniaNieIstnieje »

Ja biorę Kolzapol (500 mg) biorę od grudnia 2015. Od samego początku kuracji tym lekiem odczuwałam dyskomfort w oczach. Mówiłam o tym lekarzowi. Dostałam receptę na Akineton i Lorafen. Jednak w miarę jak mija czas leki coraz słabiej działają. Czuję kłucie i odnoszę wrażenie, jakby oko miało zaraz wypłynąć. Przed braniem Klozapolu nie miałam podobnych problemów.
Najsmutniejsza jest świadomość, że najgorsze w tym wszystkim nie jest to czego nie ma a to co jest...
cremik1
zaufany użytkownik

Post autor: cremik1 »

Witam. Biorę klozapol około 200 Mg i mam okulary z antyrefleksem do pracy przy komputerze dodatkowo mam też astygmatyzm czyli jedno oko ma problem z widzeniem daleko a drugie oko problem z widzeniem blisko. Zauważyłem że gdy oglądam filmy gdzie ludzie wyskakują z samolotu na spadochronach to gdy wyskakują z samolotu mam nagły atak lęku i ręce mi się pocą. Mam lęk wysokości. Bez klozapolu nie mam takich lęków oglądając takie filmy.
damis_sp
zarejestrowany użytkownik
Gadu-Gadu: 62773141

Post autor: damis_sp »

Ja zaczynam z klozapiną a mam i tak problemy z oczami tzn po prostu jestem krótkowidzem z dość dużą wadą (coś tam -5) boję się że mi się pogorszy od tego. Bardzo mi łzawi jedno oko to moze byc od leków?
ODPOWIEDZ

Wróć do „clozapina”