Funkcja wewnątrzkomórkowego receptora dopaminy może być nadzieję dla pacjentów z schizofrenią
Moderator: moderatorzy
Funkcja wewnątrzkomórkowego receptora dopaminy może być nadzieję dla pacjentów z schizofrenią
Dopamina jest substancją chemiczną w mózgu, która odgrywa ważną rolę w kontrolowaniu ruchu, emocji i poznania. Uważa się, że dysfunkcja dopaminy jest jedną z przyczyn zaburzeń, takich jak schizofrenia, zespół Tourette'a, zaburzenie nadmiernego działania z deficytem uwagi i choroba Parkinsona.
Obecnie nowa funkcja wewnątrzkomórkowego receptora dopaminy (D2LR) została odkryta przez japońską grupę badawczą prowadzoną przez dr Norifumi Shiody i profesora Uniwersytetu Tohoku, Kohji Fukunaga.
W badaniu D2LR zlokalizowano w komorze wewnątrzkomórkowej, takiej jak wczesny endosom w neuronach. Receptor hormonu wzrostu (PDFGβR) pośredniczy w wewnątrzkomórkowej lokalizacji receptora dopaminy. Następnie wewnątrzkomórkowy receptor dopaminy wywołuje trwałą aktywację pozakomórkowej kinazy regulowanej sygnałem (ERK).
Aktywacja ERK, w której pośredniczy D2LR, jest związana z pobudliwością neuronów neuronów dopaminy w mózgu. Ponieważ wewnątrzkomórkowe sygnały D2LR sygnalizujące aktywację ERK poprawiają koordynację ruchową i równowagę ciała, zespół badawczy uważa, że leki, których celem jest wewnątrzkomórkowy D2LR, mogą być stosowane w celu pomagania pacjentom z chorobą Schizofrenii i Parkinsona.
Obecnie nowa funkcja wewnątrzkomórkowego receptora dopaminy (D2LR) została odkryta przez japońską grupę badawczą prowadzoną przez dr Norifumi Shiody i profesora Uniwersytetu Tohoku, Kohji Fukunaga.
W badaniu D2LR zlokalizowano w komorze wewnątrzkomórkowej, takiej jak wczesny endosom w neuronach. Receptor hormonu wzrostu (PDFGβR) pośredniczy w wewnątrzkomórkowej lokalizacji receptora dopaminy. Następnie wewnątrzkomórkowy receptor dopaminy wywołuje trwałą aktywację pozakomórkowej kinazy regulowanej sygnałem (ERK).
Aktywacja ERK, w której pośredniczy D2LR, jest związana z pobudliwością neuronów neuronów dopaminy w mózgu. Ponieważ wewnątrzkomórkowe sygnały D2LR sygnalizujące aktywację ERK poprawiają koordynację ruchową i równowagę ciała, zespół badawczy uważa, że leki, których celem jest wewnątrzkomórkowy D2LR, mogą być stosowane w celu pomagania pacjentom z chorobą Schizofrenii i Parkinsona.
I'm just the man in the middle
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Of a complicated plan.
Re: Funkcja wewnątrzkomórkowego receptora dopaminy może być nadzieję dla pacjentów z schizofrenią
A ja uważam, ż osoba chora, jeśli się znajdzie w sprzyjającym, autentycznie wspierającym, bezpiecznym i optymalnie stymulującym otoczeniu społecznym to właśnie wtedy zacznie zdrowiećwurm pisze: ↑ndz kwie 23, 2017 9:52 pm Dopamina jest substancją chemiczną w mózgu, która odgrywa ważną rolę w kontrolowaniu ruchu, emocji i poznania. Uważa się, że dysfunkcja dopaminy jest jedną z przyczyn zaburzeń, takich jak schizofrenia, zespół Tourette'a, zaburzenie nadmiernego działania z deficytem uwagi i choroba Parkinsona.
[...]

Innymi słowy przedstawiony artykuł uważam za przykład naukowego bełkotu, który ma za zadanie odwracać uwagę od istoty zaburzeń schizofrenicznych. Odwracać uwagę naukowców, odwracać uwagę lekarzy, odwracać uwagę reszty społeczeństwa.
Re: Funkcja wewnątrzkomórkowego receptora dopaminy może być nadzieję dla pacjentów z schizofrenią
Schizofrenia moze miec podloze spoleczne a takze biologiczne jedno drugiego nie wyklucza . Niektorym trudno uwierzyc ze da sie ja wyleczyc inaczej niz praca i rozwojem wierza ze to jest to takze sprawa ducha ale nie nadarzaja nad rozwojem nauki a psychiatria jest nauka ktora najszybciej sie rozwija sposrod nauk medycznych chyba onkologia ja wyprzedza jedynie. Pamietaj ze kiedys zyli ludzie ktorzy myslei ze ziemia jest kwadratowa . Wydaje mi sie ze jak najbardziej schizofrenie wywoluje wstrzas psychiczny moze byc tak ale on powoduje biologiczne uszkodzenie ktore w przyszlosci da sie wyleczyc.
I'm just the man in the middle
Of a complicated plan.
Of a complicated plan.
- PanSerduszko
- zaufany użytkownik
a jeżeli bliscy nie wspierają podczas odstawienia, a schiz chce z całego serca z tym wygrać i na dodatek myśli za dużo o przyszłości ?
to jak będzie ?
to jak będzie ?
a oto moja noga