Funkcja wewnątrzkomórkowego receptora dopaminy może być nadzieję dla pacjentów z schizofrenią

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
wurm
zaufany użytkownik

Funkcja wewnątrzkomórkowego receptora dopaminy może być nadzieję dla pacjentów z schizofrenią

Post autor: wurm »

Dopamina jest substancją chemiczną w mózgu, która odgrywa ważną rolę w kontrolowaniu ruchu, emocji i poznania. Uważa się, że dysfunkcja dopaminy jest jedną z przyczyn zaburzeń, takich jak schizofrenia, zespół Tourette'a, zaburzenie nadmiernego działania z deficytem uwagi i choroba Parkinsona.
Obecnie nowa funkcja wewnątrzkomórkowego receptora dopaminy (D2LR) została odkryta przez japońską grupę badawczą prowadzoną przez dr Norifumi Shiody i profesora Uniwersytetu Tohoku, Kohji Fukunaga.
W badaniu D2LR zlokalizowano w komorze wewnątrzkomórkowej, takiej jak wczesny endosom w neuronach. Receptor hormonu wzrostu (PDFGβR) pośredniczy w wewnątrzkomórkowej lokalizacji receptora dopaminy. Następnie wewnątrzkomórkowy receptor dopaminy wywołuje trwałą aktywację pozakomórkowej kinazy regulowanej sygnałem (ERK).
Aktywacja ERK, w której pośredniczy D2LR, jest związana z pobudliwością neuronów neuronów dopaminy w mózgu. Ponieważ wewnątrzkomórkowe sygnały D2LR sygnalizujące aktywację ERK poprawiają koordynację ruchową i równowagę ciała, zespół badawczy uważa, że ​​leki, których celem jest wewnątrzkomórkowy D2LR, mogą być stosowane w celu pomagania pacjentom z chorobą Schizofrenii i Parkinsona.
I'm just the man in the middle
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Funkcja wewnątrzkomórkowego receptora dopaminy może być nadzieję dla pacjentów z schizofrenią

Post autor: hvp2 »

wurm pisze: ndz kwie 23, 2017 9:52 pm Dopamina jest substancją chemiczną w mózgu, która odgrywa ważną rolę w kontrolowaniu ruchu, emocji i poznania. Uważa się, że dysfunkcja dopaminy jest jedną z przyczyn zaburzeń, takich jak schizofrenia, zespół Tourette'a, zaburzenie nadmiernego działania z deficytem uwagi i choroba Parkinsona.
[...]
Aktywacja ERK, w której pośredniczy D2LR, jest związana z pobudliwością neuronów neuronów dopaminy w mózgu. Ponieważ wewnątrzkomórkowe sygnały D2LR sygnalizujące aktywację ERK poprawiają koordynację ruchową i równowagę ciała, zespół badawczy uważa, że ​​leki, których celem jest wewnątrzkomórkowy D2LR, mogą być stosowane w celu pomagania pacjentom z chorobą Schizofrenii i Parkinsona.
A ja uważam, ż osoba chora, jeśli się znajdzie w sprzyjającym, autentycznie wspierającym, bezpiecznym i optymalnie stymulującym otoczeniu społecznym to właśnie wtedy zacznie zdrowieć :!:

Innymi słowy przedstawiony artykuł uważam za przykład naukowego bełkotu, który ma za zadanie odwracać uwagę od istoty zaburzeń schizofrenicznych. Odwracać uwagę naukowców, odwracać uwagę lekarzy, odwracać uwagę reszty społeczeństwa.
Awatar użytkownika
wurm
zaufany użytkownik

Re: Funkcja wewnątrzkomórkowego receptora dopaminy może być nadzieję dla pacjentów z schizofrenią

Post autor: wurm »

Schizofrenia moze miec podloze spoleczne a takze biologiczne jedno drugiego nie wyklucza . Niektorym trudno uwierzyc ze da sie ja wyleczyc inaczej niz praca i rozwojem wierza ze to jest to takze sprawa ducha ale nie nadarzaja nad rozwojem nauki a psychiatria jest nauka ktora najszybciej sie rozwija sposrod nauk medycznych chyba onkologia ja wyprzedza jedynie. Pamietaj ze kiedys zyli ludzie ktorzy myslei ze ziemia jest kwadratowa . Wydaje mi sie ze jak najbardziej schizofrenie wywoluje wstrzas psychiczny moze byc tak ale on powoduje biologiczne uszkodzenie ktore w przyszlosci da sie wyleczyc.
I'm just the man in the middle
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Awatar użytkownika
PanSerduszko
zaufany użytkownik

Post autor: PanSerduszko »

a jeżeli bliscy nie wspierają podczas odstawienia, a schiz chce z całego serca z tym wygrać i na dodatek myśli za dużo o przyszłości ?
to jak będzie ?
a oto moja noga
ODPOWIEDZ

Wróć do „metody alternatywne”