Co pozwala zmniejszyć dawki Leków ?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Co pozwala zmniejszyć dawki Leków ?

Post autor: DZIECKO ZDROWIE »

Co pozwala zmniejszyć dawki Leków ? Może macie jakieś swoje obserwacje na ten temat ? Mniejsza dawka to mniejsze koszty leczenia, mniejsze obciążenie dla wątroby, mniej skutków ubocznych .... Zapraszam.
lmp
zaufany użytkownik

Re: Co pozwala zmniejszyć dawki Leków ?

Post autor: lmp »

brak psychozy? dobre warunki w rodzinie i dookola? zadowalajaca praca, psychoterapia, sprzyjajace srodowisko generalnie
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Generalnie potrzeba czasu i wielu prób zmniejszenia dawki przynajmniej tak było u mnie no i mi modlitwa wiele daje i wiara zmieniła moje psychotyczne myślenie.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

niechowanie się w domu, aktywność umysłowa i fizyczna, zdolność do wyrażania swoich myśli, emocji i uczuć, zdrowe odżywianie się, unikanie używek, zdrowy sen, odcięcie się od mediów masowego przekazu czasem, praca, miłość
nic
Awatar użytkownika
mattatjah
bywalec

Post autor: mattatjah »

Nie wiem jak u Was, ale u mnie redukcja leków to proces rozłożony w czasie. I chodzi mi raczej o długie miesiące niż tygodnie. Warto prowadzić regularny tryb życia. Odciąć się od toksycznych relacji, unikać stresu, wysypiać się, nie korzystać z żadnych używek. Mi pomaga modlitwa, lektura Pisma Świętego, życie prawdą. No i wytrwałość oraz krytycyzm bo prędzej czy później objawy mogą wrócić.
Wiem, że w swej niewiedzy wiem mniej niż wie niejeden głupiec, który w swej głupocie wie więcej niż wie niejeden mędrzec.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

czas i stopniowa redukcja dawki po pol roku jedni mowia ze po 3 miesiącach o solianie amisanie a o zolafrenie nawet ze po 2 miesiącach można przejść do dawki podtrzymującej oczywiście jak nie ma objawow pozytywnych mattajah możesz być wzorem dla innych schizofreników tak dalej dobra postawa
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

az po roku mi się wydaje ze po 2 latach przechodzi się do podtrzymującej śladowej nieodczuwalnej dawki nie wiem nie byłem ale pewnego dnia mam marzenie zejde
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

oszczędzający tryb życia, życie w zgodzie z własnym sumieniem oraz z innymi ludźmi, unikanie toksycznych relacji...
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Spokojne, wspierające otoczenie.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Nie wiem czy to dobre wyjście ale napewno pomoże w zmniejszaniu dawki leku. Chodzi o tegretol który obniża poziom leków w organizmie o połowe. UWAGA: wszystkich leków.
Ogólnie jest to pomocne w zmniejszaniu dawek leków.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Rzucić palenie tytoniu, ponieważ nikotyna przyśpiesza metabolizm leków neuroleptycznych w organizmie. Stąd palacze muszę brać większe dawki leków, aby można było uzyskać u nich pożądany przez psychiatrów efekt.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

tomsoul pisze: śr kwie 19, 2017 10:19 am Nie wiem czy to dobre wyjście ale napewno pomoże w zmniejszaniu dawki leku. Chodzi o tegretol który obniża poziom leków w organizmie o połowe. UWAGA: wszystkich leków.
Ogólnie jest to pomocne w zmniejszaniu dawek leków.
Ja czytałem, że tegretol jest używany do wzmacniania działania neuroleptyków na organizm i psychikę.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Spytaj się swojego lekarza. Mi co najmniej kilku w tym ordynator o tym mówiło że tegretol obniża o połowe dawki leków.

Jeszcze dodam że nie chodzi o działanie wzmacniajace jak to określiłeś, tylko fizyczne liczone w mg obniżanie dawki leków.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

No właśnie!
Skoro ich działanie wzmacnia to w rezultacie dawki mogą być niższe, a efekt jest taki sam.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

hvp2 pisze: śr kwie 19, 2017 9:28 pm No właśnie!
Skoro ich działanie wzmacnia to w rezultacie dawki mogą być niższe, a efekt jest taki sam.
Thm... :roll: Jak pisałem spytaj się lekarza. Ja nie jestem odpowiednią osobą aby tłumaczyć to bo się na tym nie znam. Spytaj się lekarza to się sam przekonasz.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

tomsoul pisze: śr kwie 19, 2017 9:43 pm
hvp2 pisze: śr kwie 19, 2017 9:28 pm No właśnie!
Thm... :roll: Jak pisałem spytaj się lekarza. Ja nie jestem odpowiednią osobą aby tłumaczyć to bo się na tym nie znam. Spytaj się lekarza to się sam przekonasz.

To nie kwestia uzyskania wyjaśnień lekarza-specjalisty, ale po prostu zastosowania logiki.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Czyli możemy ogłosić że hvp2 jest naszym nadwornym forumowym lekarzem i jest po studiach medycznych. Jeśli jesteś taki mądry to lecz się sam.(o ile tego nie robisz). Bo wziąłeś coś za pewnik że coś ci napisałem. Ja sam tylko powtarzam ,spytaj się swojego LEKARZA, a nie wymyślasz jakieś teorie o czymś o czym ja sam też w 100% nie jestem ci w stanie wytłumaczyć. Na tym zna się tylko specjalista. A ty jak ja widze za bardzo wierzysz w net. W to co ktoś ci napisze a nie skonfrontujesz tego z rzeczywistością.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Jeszcze dodam że nie chce być broń Boże złośliwy, tylko naprawde, spytaj się swojego lekarza skoro mi nie wierzysz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”