Psychotropy

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Re: Psychotropy

Post autor: piotrs »

tak zalekowanie nafaszerowanie lekami to cos strasznego to sa potężne dawki 800 solianu czy 20 zolafrenu tez to niestety przechodziłem jak większość niestety wciąż zle leczenie na maksymalnych dawkach
Awatar użytkownika
Grażka73
zaufany użytkownik

Post autor: Grażka73 »

Leki pomimo wszystko są potrzebne ale....do czasu..później powinien nastąpić powolny detoks. Moje zdanie jest niezmienne, lekarze zbyt szarżują z medykamentami.
Polecam poniższe linki:
http://nowadebata.pl/2011/09/08/narod-na-prochach-cz-1/
http://nowadebata.pl/2011/09/24/narod-na-prochach-cz-2/
Dogmatyczne wyrocznie lekarskie nie robią już na mnie żadnego wrażenia.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

niepokoi ze rosnie liczba chorych stress uzywki wszczyscy chcieli by robic kariery a ty najciezsza choroba psychuczna a potem to cierpienie
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Grażka73 pisze: śr mar 29, 2017 6:45 pm Leki pomimo wszystko są potrzebne ale....do czasu..później powinien nastąpić powolny detoks. Moje zdanie jest niezmienne, lekarze zbyt szarżują z medykamentami.
Polecam poniższe linki:
http://nowadebata.pl/2011/09/08/narod-na-prochach-cz-1/
http://nowadebata.pl/2011/09/24/narod-na-prochach-cz-2/
Bardzo ciekawe artykuły podlinkowałaś! :)
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

piotrs pisze: ndz mar 19, 2017 7:24 pm im wieksza dawka tym więcej skutkow ubocznych pierdolone leki i te pieprzone nudności ja jestem obecnie na 2 razy 200mg amisanu na dobe czasami lęki niepokoje ale nudnoscii sa optymana dawka na objawy pozytywne
Nie powinienes odczuwac nudnosci, zmien na Solian, to mozna oficjalnie stosowac wymiennie. Lęki bym obstawial, ze przez chorobe, a nie od leku. W takiej dawce raczej powinien znakomicie dzialac przeciwlekowo.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze: czw mar 30, 2017 6:16 pm Lęki bym obstawial, ze przez chorobe, a nie od leku. W takiej dawce raczej powinien znakomicie dzialac przeciwlekowo.
Ja się czasami zastanawiałem, czy przypadkiem obniżenie poziomu dopaminy przez neuroleptyki, a wraz z dopaminą również hormonów płciowych, nie skutkuje przypadkiem stanami lękowymi. :think: :think: :think:
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Rozmawialem o tym z lekarzem, stwierdzil, ze to tak nie dziala. Stany lękowe sa wynikiem choroby, czesto tez spowodowane uzywaniem alkoholu. Ludzie zle sie czuja wiec siegaja po alkohol i inne uzywki, to powoduje wzrost poziomu dopaminy, czego nastepstwem sa lęki i niepokoje. Pozniej trzeba siegac po wieksze dawki lekow, a przez nie znow czuja sie zle i kolo zamyka sie.
Chyba nic tak zle nie dziala na hormony plciowe jak piwo czy ogolnie alkohol, o narkotykach nawet nie wspominajac.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Przyznam, że nie jestem w stanie prawidłowo ocenić wpływu niewielkich, ale systematycznie aplikowanych, dawek alkoholu na stany lękowe.

A co do hormonów płciowych to:
wszystkie neuroleptyki które powodują hiperprolaktynemię niejako automatycznie obniżają poziom tych hormonów.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

w moim przypadku alkohol rozwiazal wszystkie problemy mózgowe utraty filmu nawroty nie rusze jestem alkoholikiem nie pije codziennie lubie się upijac kilka piwek i zapominać o problemach do tego stres
Awatar użytkownika
Grażka73
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze: czw mar 30, 2017 6:57 pm Rozmawialem o tym z lekarzem, stwierdzil, ze to tak nie dziala. Stany lękowe sa wynikiem choroby, czesto tez spowodowane uzywaniem alkoholu. Ludzie zle sie czuja wiec siegaja po alkohol i inne uzywki, to powoduje wzrost poziomu dopaminy, czego nastepstwem sa lęki i niepokoje. Pozniej trzeba siegac po wieksze dawki lekow, a przez nie znow czuja sie zle i kolo zamyka sie.
Chyba nic tak zle nie dziala na hormony plciowe jak piwo czy ogolnie alkohol, o narkotykach nawet nie wspominajac.
Bardzo często lekarze są ,,niedouczeni" lub chcąc pokazać swoją wyższość, potrafią zmieść człowieka jak małą myszkę wymawiając jakieś formułki wyklepane, a tak naprawdę są to wiadomości uzyskane na uczelniach przez profesorów sponsorowanych za sprawą firm farmaceutycznych, czyli: jaki lek na co ..i jaki lek na skutek uboczny poprzedniego leku.. i ..leki..leki i tylko chemia pomoże człowiekowi ..koniec kropka i wszystko na temat.

Anton a czytałeś ulotki?
Anton a czytałeś faktyczne raporty badań?
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Post autor: seebek »

"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Super że wyszukałeś takie coś :!: :!: :!: :!:

Pozwolę sobie zaznaczyć to, co mi osobiście pasuje dosłownie do bólu:
Niski poziom dopaminy wpływa przede wszystkim na układ nerwowy. Osoba z obniżoną ilością tego hormonu jest nerwowa, nadpobudliwa, niespokojna. Odczuwa tzw. lęk społeczny, czuje się zagrożona.

Jest jej znacznie trudniej radzić sobie w sytuacjach stresujących, zwłaszcza w pracy. Dopamina pozwala bowiem zachować przytomność umysłu i jasność myślenia. W sytuacjach stresogennych pomaga skoncentrować się na najważniejszych informacjach, podczas gdy wszystkie inne czekają na swoją kolej.

Jej niedobór powoduje silne uczucie frustracji, które uniemożliwia normalne funkcjonowanie.

Brak koncentracji

Zwiększona koncentracja sprawia, iż wszystko wydaje nam się prostsze i łatwiejsze. Pozwala również na większą kontrolę tego, co dzieje się wokół nas. Osoba skoncentrowana na danej czynności czy zadaniu ma poczucie panowania nad sytuacją.

Obniżony poziom dopaminy uniemożliwia skupienie się nad zadaniem czy wykonywaną czynnością. Powoduje rozkojarzenie, sprawia, iż stajemy się nerwowi i niespokojni. Zamiast skoncentrować się na konkretnej czynności, uciekamy myślami w inne rejony. Skutkuje to rozdrażnieniem i frustracją.

Problemy z pamięcią

Dopamina bierze udział w procesie, który nazwać możemy uwrażliwianiem szlaków nerwowych. W dużym skrócie oznacza to, iż hormon ten bierze udział w tworzeniu śladów w naszej pamięci. W przypadku niedoboru dopaminy możemy mieć trudności w odnalezieniu w pamięci tego, co już kiedyś zapamiętaliśmy. Aby do tego wrócić, będziemy musieli utrwalić to w pamięci raz jeszcze.
I z tego artykułu jest podlinkowany kolejnny:
http://www.hormonalne.choroby.biz/Niedo ... r+dopaminy

Jego istotny fragment:
Hormon ten jest naturalnie wytwarzany przez nasz mózg. Jest istotnym neuroprzekaźnikiem ośrodkowego układu nerwowego, który pełni ważną rolę w naszym mózgu.

Kontroluje napięcie mięśni całego ciała oraz jest odpowiedzialna za niektóre procesy ruchowe np. koordynację i napęd ruchowy.

Kontroluje też procesy psychiczne i emocjonalne, które determinują poznawanie rzeczywistości i regulują stosunek człowieka do otoczenia. Odpowiada za właściwe zapamiętywanie, koncentrację i kojarzenie.

Odgrywa również istotna rolę w odczuwaniu przyjemności, opowiada za gospodarkę hormonalną. Ma również wpływ na zachowywanie wierności.

Najwięcej dopaminy produkuje nasz organizm, gdy jesteśmy zauroczeni kimś.
Awatar użytkownika
Grażka73
zaufany użytkownik

:
Ostatnio zmieniony czw mar 30, 2017 11:23 pm przez Grażka73, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Grażka73 pisze: czw mar 30, 2017 10:37 pm Ciąg dalszy szkodliwości ,,cudownych'' psychotropów i neuroleptyków:
https://vrota.pl/2012/01/psychiatra-czy ... zestrodze/
Nie obraź się Grażko miła :)
...ale to nie jest profesjonalny artykuł, zawiera wiele błędów, itp.
W ogóle mam wrażenie, że wiem, kto go napisał, mieliśmy tu na forum ongiś takiego użytkownika - maniakalnego antypsychiatrę (w końcu dostał bana za "propagandę").
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Artykuł anty psychiatryczny. Ja jako chory na F20 mogę powiedzieć że psychoza ma więcej skutków ubocznych niż leki. Spadek inteligencji przy chorobie jest znaczny, przy lekach nie tyle co się może wydawać. Swoją drogą dobrze, leki szkodzą ale co w zamian? Już dawno pisałem że człowiek jest bez wyjścia i brać leki musi. Nobla temu kto to zmieni.
Awatar użytkownika
Grażka73
zaufany użytkownik

hvp2 pisze: czw mar 30, 2017 10:51 pm
Nie obraź się Grażko miła :)
Nie obrażę się : ), jak miło że ktoś mnie pilnuje :mrgreen: , a to chyba przez moje nakręcenie, szukam, wiem że coś jest nie tak......Hvp2 dziękuję : ), chyba czasami trzeba mną ,,potrząsnąć''; )
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

wowo21975 pisze: czw mar 30, 2017 10:56 pm Artykuł anty psychiatryczny. Ja jako chory na F20 mogę powiedzieć że psychoza ma więcej skutków ubocznych niż leki. Spadek inteligencji przy chorobie jest znaczny, przy lekach nie tyle co się może wydawać. Swoją drogą dobrze, leki szkodzą ale co w zamian? Już dawno pisałem że człowiek jest bez wyjścia i brać leki musi. Nobla temu kto to zmieni.
Zgoda na leki, ale jak człowiek jest w stanie niepoczytalności i "nie wie co czyni", nie odróżnia bodźców ważnych od nieważnych, nie śpi w nocy, jest agresywny, etc. W takich sytuacjach leki ratują.

Jednak w przewlekłym stosowaniu, zwłaszcza gdy jest lek jest niewłaściwie dobrany co do charakteru substancji albo też co do dawki, to leki niszczą, zwyczajnie niszczą życie psychiczne człowieka, tzw. "pełnię życia", a w zamian oferują różne poziomy "zombizmu", czyli "ćwierć życie", "półżycie", "trzyczwarteżycie". Osoby, które zachorowały i zażywają te leki często już przestały sobie zdawać sprawę, w jak złej formie znajdują się aktualnie, bo za punkt odniesienia przyjmują okres psychozy, a potem okres leczenie szpitalnego dużymi dawkami. Nic więc dziwnego, że W PORÓWNANIU z takimi stanami "czują się dobrze".

Ale jak człowiek faktycznie czuje się dobrze, ma plany na przyszłość etc, a potem - bez jakiejkolwiek psychozy - dostanie za dużą dawkę neuroleptyku, np. nowego i nagle zacznie czuć się źle, to tego na żadną "depresję popsychotyczną" czy też "objawy negatywne" nie da się zwalić. Jest prosty związek przyczynowo-skutkowy: za wysoka dawka leku -----> ewidentne i drastyczne pogorszenie samopoczucia.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Oczywiście tylko odpowiedni lek i dawka dobrana do choroby, inaczej sensu nie ma.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

wowo21975 pisze: czw mar 30, 2017 11:34 pm Oczywiście tylko odpowiedni lek i dawka dobrana do choroby, inaczej sensu nie ma.
Dawka powinna być dobrana do OSOBY, a nie do choroby.
Wszak tu wszyscy z F20, a między poszczególnymi osobami zdarzają się dosłownie galaktyczne różnice.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Zgadza się :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”