Porada psychiatry odnośnie instrukcji obsługi

Moderator: moderatorzy

Andrzej5
bywalec

Porada psychiatry odnośnie instrukcji obsługi

Post autor: Andrzej5 »

Dzień dobry. Na ostatnie wizycie u psychiatry zapytałem się o zapis w znajdujący się w wielu instrukcjach obsług urządzeń elektrycznych. Chodzi o ten tekst:
OSTRZERZENIE: Niniejszy sprzęt może być użytkowany przez dzieci powyżej 8 roku życia oraz osoby o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, jeśli odbywa się to pod nadzorem osoby odpowiadającej za ich bezpieczeństwo lub zostały im udzielone wskazówki na temat bezpiecznego użytkowania urządzenia i mają świadomość niebezpieczeństwa związanego z jego użytkowaniem. Dzieci nie powinny bawić się sprzętem. Czyszczenie i konserwacja urządzenia nie powinna być wykonywana przez dzieci, chyba że są powyżej 8 roku życia a czynności te są wykonywane pod nadzorem.
Psychiatra odpowiedziała najpierw wymijająco a gdy zapytałem o to, że mają być mi udzielone wskazówki potwierdziła, że tak i że ten tekst odnosi się do mnie. Mam diagnozę schizofrenia paranoidalna. Chciałbym się zapytać Was co sądzicie o tym, że używając pewnych urządzeń elektrycznych jak czajnik, piekarnik elektryczny, gofrownica itp. musicie otrzymać od swoich opiekunów wskazówki, albo używać tego urządzenia pod ich nadzorem i psychiatra potwierdza ten zapis?
Awatar użytkownika
dzwonkowy
zaufany użytkownik
Status: schizofrenik - rezydent

Re: Porada psychiatry odnośnie instrukcji obsługi

Post autor: dzwonkowy »

Andrzej5 pisze: pt mar 03, 2017 8:23 pm Chciałbym się zapytać Was co sądzicie o tym, że używając pewnych urządzeń elektrycznych jak czajnik, piekarnik elektryczny, gofrownica itp. musicie otrzymać od swoich opiekunów wskazówki, albo używać tego urządzenia pod ich nadzorem i psychiatra potwierdza ten zapis?
Jak byłem w ciężkim stanie psychicznym, to brałem takie rzeczy dosłownie - więc w tamtym stanie zapewne prosiłbym za każdym razem o nadzór a jak nie byłoby nikogo, to nie podgrzewałbym wody i tak dalej.
Obecnie uważam taki zapis za zwykłą nadgorliwość producentów w celu zabezpieczenia się przed możliwym procesem sądowym w razie jakiegoś wypadku. Używam urządzeń elektrycznych, nikogo nie pytając o wskazówki.
A co Ty myślisz? Niepokoi Cię ten zapis?
Każdy dźwiga własny schiz.
Andrzej5
bywalec

Re: Porada psychiatry odnośnie instrukcji obsługi

Post autor: Andrzej5 »

Zastosowałem go parę razy. Poprosiłem o wskazówki swoich rodziców, ale obecnie go nie stosuję do kolejnych urządzeń. Cenną uwagę Pan podał, że jest to zabezpieczenie przed odszkodowaniem w razie jakiegoś wypadku. Nawet w przypadku suszarki czy termowentylatora przecież osoba pod wpływem psychozy może sobie zrobić krzywdę i się porazić prądem i kogo wtedy za to winić. Szczególnie gdyby ktoś chciał użyć suszarki w wannie i na przykład wrzucił ją do wody. Oczywiście umarłby i kto jest temu winny?
ODPOWIEDZ

Wróć do „lekarze”