Klozapol - wasze opinie i doświadczenia

klozapol, leponex

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

Re: Klozapol - wasze opinie i doświadczenia

Post autor: AMerei »

ja biorę 500 mg klozapolu: 100 - 100 - 300, do tego depakinę 1300 i rispolept 6 i czuję się strasznie otępiała, mam ślinotok i potliwość w nocy, zamieniłabym na coś innego, ale jedna psychiatra mi powiedziała, że klozapol można go odstawić, ale tylko pod warunkiem, że wprowadzi się w jego zastępstwie leki starej generacji. boję się, że będę miała na nich zbyt dużo skutków ubocznych, więc pozostaje mi wybrać mniejsze zło.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

AMeri niby trzeba brać stary neuroleptyk ale przecież sam karuna napisał, że bierze w miejsce klozapolu abilify, nie wiem czy od razu wziął abilify, ale bierze.
Mam też znajomą, która brała klozapol a teraz bierze zolafren, ale rzeczywiście zaraz po klozapolu dostała stary lek clopixol.
Może rzeczywiście po klozapolu bierze się zaraz po nim stary lek, a później można nowe,
Nie wiem może ktoś kto zna ten temat się wypowie.
Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

Post autor: AMerei »

abilify to jeden z najnowszych leków, ja nie wspominam go zbyt dobrze, włączyły mi się na nim lekkie urojenia
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Nie bralem i nie mam zamiaru.
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik
Status: Trójca
Gadu-Gadu: 48512284

Post autor: Erika_Kohut »

Na klozapolu się nie da myśleć wcale. Ja miałam ogromne problemy z odstawieniem, więc dzielilam na jak najmniejsze połówki. Było bardzo złe, ale to już za mną.
Milosc to iluzja
leonidas
zaufany użytkownik

Erika jak wyglądały problemy u Ciebie z odstawieniem klozapolu? Ja też mam problem który wyżej opisałem.
Pokrótce jestem na dawce 75mg i jak próbuje go zmniejszyć na 50 mg to mam mega lęki.
U Ciebie też tak wyglądało?
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik

Tak. Ale za drugim razem jak odstawilam, bo odstawilam go dwa razy w życiu to miałam takie agresywne leki. Np. Derealizacja z panika i straszne koszmary, no i w ogóle problemy ze snem. Mam tak nawet i teraz ale z dnia na dzień jest lepiej pod tym względem.

No po prostu trzeba to przejść. Bardzo powoli i mówić sobie, ze to stan przejściowy. Inaczej się nie da. Ja wiem, ze to jest horror... Ja w życiu bym nie pomyślała, ze coś takiego może istnieć. Bo zanim brałam leki to jednak emocje odczuwalam inaczej. Było złe, ale nie aż tak wybiórczo. A tak to ja rok temu spędziłem trzy miesiące w odrealnieniu.
Milosc to iluzja
leonidas
zaufany użytkownik

Ja się zastanawiam, ponieważ działają mi rispolept consta i abilify i czy to nie będzie tak, że te leki przestaną mi działać w ogóle jak odstawi klozapol? Czy po jakimś czasie te lęki przejdą, a rispo i abilify będą nadal działały?
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik

Nie, raczej bedą działać. Ja brałam abilify pojedynczo, tzn.z ssri i działał aż za dobrze na mnie. Ciagle byłam na chodzie, ciagle coś robiłam. Na abilify nie ma leków tylko taki niepokój. Abilify bardziej to już na agresję działa. Nawet w obawach ubocznych tak jest napisane.

A rozmawiałem z psychiatra o tym?

Może kup sobie hydroksyzyne... Ja wiem, ze to słaby lek, ale dawki powyżej 50 na pewno dadzą radę na lek. Trochę oglupia może ta hydroksyzyne ale działa... No i można spać po niej. Zwykły lekarz rodzinny może to przepisać.
Milosc to iluzja
leonidas
zaufany użytkownik

Brałem hydroksyzyne brałem też różne benzo i dupa nic nie pomagają. Tzn może na drugi dzień mam czasami mniejsze lęki, ale nie ma na to reguły raz tak jest, raz nie.
maajutka
zaufany użytkownik

Post autor: maajutka »

Erika mialas psychoze i nie bierzesz neuroleptykow?dlugo nie bierzesz lekow?
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik

Cztery miesiące. Miałam coś w stylu psychozy. Kiedyś miałam same leki. A jak zaczęłam je tłumic to pojawiły sie nerwice a potem coś w stylu psychozy. Moja diagnoza to borderline.
Milosc to iluzja
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik

Przeczytałam dzisiaj opis leku dla lekarza. Wychodzi na to, ze po klozapinie mogą występować objawy pozapiramidowe i Dyskinezy. Tylk to są bardziej dążenia i mioklonie. A po zaprzestaniu chyba mogą być nawet lekkie Dyskinezy późne. Tam jest to trochę inaczej w tym leku, ale tez jest.

Natomiast na Wikipedii i od psychiatrow zawsze informacja, ze po tym leku to nie występuje.

Czyli jest ryzyko.
Milosc to iluzja
pakotos
zarejestrowany użytkownik

Post autor: pakotos »

Witam,
Mam mały problem.
Odstawiłem z dnia na dzień klozapol i pojwiły się u mnie niepokój, lęk i mega depresja z bezsennością.
Trwa to od 3 tygodni.
Wczoraj wziąłem na noc 100 mg i trochę jest lepiej.
Jak zejść z tego leku i czy wystarczy, że zostałbym przy 200 mg na noc?
Paweł
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

To jest najsilniejszy lek i należy najpierw zmienić na słabszy aby upewnić się że nie wrócą objawy, ja bym polecał stopniową redukcję mocy leku.
Klozapol następnie Olanzapina następnie Kwetiapina następnie Serdolect.

Ostatni jest najsłabszy, ale lepiej poświęcić trochę czasu niż nabawić się nawrotu.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
schizek
zaufany użytkownik

Post autor: schizek »

Ja slyszalem ze klozapol jest lekiem ostatniej szansy i pozniej jak juz sie bierze klozapol to inne leki nie dzialaja
schizek
zaufany użytkownik

W sumie wczesniej tez musialy nie dzialac jak lekarz wrzucil klozapol
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Tak właśnie jest dlatego jak nie ma objawów na klozapolu to nie znaczy że nie będzie bez klozapolu.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
schizek
zaufany użytkownik

Paktos tak nie mozna ze raz sie bierze klozapol raz nie

Klozapol jest 48h w organizmie i jak sie nie wzielo go w przeciagu tych godzin to zeby go znow zarzywac trzeba isc do szpitala bo trzeba ciagle robic morfologie

Jak mi nie wierzysz przeczytaj ulotke, ja na szczescie przeczytalem jak zmniejszylem dawke a pozniej chcialem go odstawic
schizek
zaufany użytkownik

Z klozapolem nie zartow
ODPOWIEDZ

Wróć do „clozapina”