Nowe badania wskazują, że poznawcze i behawioralne objawy schizofrenii mogą wiązać się przynajmniej w części z podwyższonym poziomie enzymu zwanego step, którego nadczynność jest widoczna w mózgach pacjentów z chorobą Parkinsona i choroba Alzheimera. Na komórkach pobranych od pacjentów i zwierząt sugeruje się, że blokowanie enzymu etapie, który działa na podstawie połączeń między neuronami, aby wpływać na ich komunikacji, mogą być skuteczną w przyszłości strategią leczenia schizofrenii.
Chociaż gen STEP jest zmutowany u pacjentów ze schizofrenią, wysokie poziomy enzymu STEP zaobserwowano w mózgach osób z zaburzeniem po ich śmierci. Aby zbadać rolę enzymu w zaburzeniu, dr. Brennand i Lombroso i jego współpracownicy testowali skutki wyłączeniu step u myszy, które z powodu mutacji genetycznych naśladowały różne aspekty schizofrenii. Genetycznie lub chemicznie hamowanie enzymu stepw tych modelach zwierzęcych ma poprawić pamięć zwierząt i wpłynąć na funkcje poznawcze i przywrócenie normalne zachowania, takie jak interakcje społecznych i zawodowa aktywności.
Blokowanie nadreaktywnego enzymu mogłoby pomóc w leczeniu objawów schizofrenii
Moderator: moderatorzy
Blokowanie nadreaktywnego enzymu mogłoby pomóc w leczeniu objawów schizofrenii
I'm just the man in the middle
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: Blokowanie nadreaktywnego enzymu mogłoby pomóc w leczeniu objawów schizofrenii
Ja w to nie wierzę... Zmutowany gen mam?
Tak samo jak w i inne wieści różnej treści o schizofrenii. ..
Uważam, że mózg tak, jest tam jakaś anomalia, ale to głównie z umysłem trzeba sobie radzić.
Warto sobie ćwiczyć umysł.
hmm
Nie wierzę żeby coś takiego odkryli, że przestaną leki dawać. W Polsce może za 500 lat.
Tak samo jak w i inne wieści różnej treści o schizofrenii. ..
Uważam, że mózg tak, jest tam jakaś anomalia, ale to głównie z umysłem trzeba sobie radzić.
Warto sobie ćwiczyć umysł.
hmm
Nie wierzę żeby coś takiego odkryli, że przestaną leki dawać. W Polsce może za 500 lat.
nic