2 nowe leki na schizofrenię

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
ola333
zaufany użytkownik

Re: 2 nowe leki na schizofrenię

Post autor: ola333 »

Hehe ale mnie rozśmieszyłaś tym tekstem o obojniaku :) Szkoda, że jej tak nie odpowiedziałaś, bo co ją to obchodzi.
Co do wzrostu to mam 152 cm i teraz ważę 49 kg, to dużo przy moim wzroście, a jak nie brałam leków ważyłam 40 kg. Ja jestem bardzo drobna bo mam bardzo szczupłe kości, w sumie na lekach tyję tylko na brzuchu, a reszta ciała nadal jest bardzo szczupła, więc to śmiesznie wygląda. Tęsknię za płaskim brzuszkiem, który miałam wcześniej.
Lekarka medycyny pracy zauważyła, że mam brzuch, widziałam jak na niego zerkała, ale na szczęście nic nie powiedziała ani o nic nie zapytała.
I tak masz lepiej ode mnie bo jesteś wysoka, więc na pewno u Ciebie mniej się rzuca w oczy, że przytyłaś niż u mnie.
Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

Post autor: AMerei »

obie mamy przerypane;) ja mam jutro randkę i na szczęście jest zima i ubieramy się ciepło, to facet nie zauważy dużego brzucha i nie ucieknie od razu (mamy iść na spacer po parku) heh
zresztą randka randką a co z rozmowami o pracę? dramat :evil:
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

hvp2 pisze:Wszystkie neuroleptyki to syf, a zwłaszcza te typowe, czyli starszej generacji (z lat 50. i 60. XX wieku). Żeby wyjść ze schizofrenii trzeba sobie usunąć z życia te przyczyny, przez które się choruje. Nawet najdoskonalsze substancje chemiczne nic tu nie pomogą, jeśli równocześnie nie będą wprowadzane korzystne zmiany w życiu, tj. w świecie otaczającym osobę chorą.
Z jednej strony prawda jest to co piszesz, ale z drugiej, gdyby tak latwo sie dalo usunac te przyczyny, to nie bylaby schizofrenia. Gdyz wlasnie ta choroba polega na utrwaleniu owych "przyczyn" na tyle mocno, ze nic sie z tym nie da zrobic. Mozna probowac, ale zazwyczaj czlowiek jedynie sie zapetla. Gorzej jeszcze, jak zadnych przyczym po prostu nie ma i chodzi zwyczajnie o uszkodzone partie mozgu, ale tak faktycznie zdarza sie rzadziej.
Wracajac do tematu, nikt tu nie pisze o lekach z lat 50 i 60tych. Mnie chodzilo raczej o Solian, jest na rynku od 15 prawie lat i jest lekiem w miare bezpiecznym. Duzo bardziej bym mu ufal niz jakims tam niezbadanym rewelacjom. Zazywam go od wielu lat i jakos mi nie zaszkodzil w zadnym stopniu. Zdecydowanie nie uwazam, ze to syf, a raczej wybawienie, ratunek i po prostu szansa na zycie, dla mnie i dla wielu.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

pawel534 pisze:Leków może jest dziesiątki tylko w ilu z nich powtarza się ta sama substancja czynna ? Przecież nie ma sensu brać różnych leków różnych producentów z tą samą substancją czynną skoro jeden lek z tą substancją się nie sprawdził.
Wlasnie jest bardzo duzo sprawdzonych lekow, w ktorych nie powtarza sie ta sama substancja czynna. I jesli dany lek nie pomaga lub dziala zle (skutki uboczne), to zazwyczaj warto jest siegnac po inny, tak samo pewny i wyprobowany. Choc czasem wystarcza odpowiednio zmodyfikowac dawke, ale do tego potrzebny jest dialog z lekrzem prowadzacym. Jesli zle czujemy sie po leku, ale o tym lekarzowi nie powiemy, to on zazwyczaj nie wyczyta tego z naszych mysli i sam po sobie nie zacznie korygowac dawki lub zmieniac leku.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

AMerei pisze:
ola333 pisze:Chciałabym, żeby te nowe leki były dostępne w Polsce, bo dla mnie najbardziej uciążliwym skutkiem ubocznym jest tycie na nich. Biorę tylko 50 mg kwetaplexu xr i ważę 10 kg więcej niż przed braniem leków, strasznie mam wzdęty brzuch i przez to czuję się mniej atrakcyjna.
ja przytyłam z 55 kg do 73 i też mam tzw. ciążę gastronomiczną, czyli mocno wzdęty brzuch, który w ogóle nie pasuje do szczupłej sylwetki, płakać się chce... :evil:
A robilas USG, moze jest zatrzymanie wody, albo problemy z watroba lub nerkami. Nie warto cale zlo zrzucac na leki, choc oczywiscie moga one byc przyczyna posrednia. Jednak duze znaczenie maja pokarmy jakie jemy. Tluste jedzenie, slodycze, weglowodany proste, takie jak cukry, ziemniaki, biale oczyszczone pieczywo - wszystko to nam bardzo szkodzi i skraca zycie. Dlaczego dawniej krolowie i arystokracja zyli krotko i najczesciej umierli na ataki apopleksyjne, a zwykli chlopi w tych samych czasach dozywali pozniej starosci? Z prostej przyczyny, ze chlopi byli biedni i niedogadzali jak zamozna szlachta swojemu podniebieniu. Zjadali bardzo proste postne pokarmy, do tego w ilosciach bardzo umiarkowanych, czerstwy czarny chleb z otrebami, duzo kapusty, czesto kiszonej, burakow, marchwi oraz inne warzywa. Gdzie szlachta zajadala sie wybornym slodkim pieczywem z bialutkiej oczyszczonej maki oraz roznorakim ociekajacym w tluszcz miesiwem.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Tup pisze:Ja miałem trochę problem też z brzuchem i robiłem brzuszki.Obecnie wygląda on dużo lepiej.W pracy też go ćwiczę w zasadzie i teraz jest płaski może nie kaloryfer,ale nie jest zle.Sophi widziała może ocenić:P
Dokladnie, wystarcza nawet same cwiczenia izometryczne, czyli wielokrotne napinanie brzucha i zatrzymywanie, po czym rozluznianie. Poza tym warto cwiczyc brzuszki i podciaganie nog na drazku roporowym. Lecz nie wszystko od razu, kondycje wyrabia sie bardzo stopniowo i wolno by zanadto nie sforsowac nieprzyzwyczajonego do wysilku organizmu i nie nabawic sie problemow natury kardio.
Awatar użytkownika
ola333
zaufany użytkownik

Anton Pawłowicz, nie mam żadnych problemów z wątrobą ani z nerkami, bo wyniki badań z krwi i z moczu mam dobre. Jak kiedyś odstawiłam leki to od razu schudłam i ważyłam nawet mniej niż 40 kg więc śmiem sądzić, że przyczyną tycia są właśnie leki. Z tym odchudzaniem się to trzeba uważać bo mnie nadmierne odchudzanie się i częste bieganie doprowadziło do anemii i do omdlenia w kościele więc nie wiem czy to dobra opcja. W końcu wkurzyłam się i odstawiłam leki przed ślubem, od razu schudłam, więc cel został osiągnięty. Jak odstawiam leki to po 2 dniach już nie mam brzucha :)
AMerei, ja na szczęście poznałam mojego męża przed chorobą, kiedy byłam bardzo szczupła. Nie martw się, niektórzy faceci wolą kobiety, które mają trochę ciała, przynajmniej tak mówią.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Wyniki krwi i moczu to jeszcze nie wszystko, popros lekarza o badanie USG, tylko na nim mozna zobaczyc czy watroba jest otluszczona. Chora watroba moze przez lata nie dawac zadnych oznak, a proby watrobowe moga byc przy tym dobre. To, ze chudlas po odstawieniu lekow rowniez moze oznaczac, ze wlasnie watroba niewydala obciazona przez leki np., nie wizelas tego pod uwage? Obciazona stluszczona watroba powoduje zatrzymanie metabolizmu i powstawanie tak zwanej oponki w okolicach brzucha, nawet gdy czlowiek ogolnie jest szczuply.
Do anemii i omdlenia doprowadzilo Ciebie nie bieganie lub odchudzanie sie, a zle nawyki zywieniowe. Pozywienie musi byc raz, ze zdrowe, a dwa pelnowartosciowe - musi dostarczac organizmowi wszystkich niezbednych skladnikow odzywczych, wlasnie by nie nabawic sie anemii. Dlatego warto zasiagnac opinii dietologa, albo poczytac fachowa literature na ten temat. Serdecznie polecam tu znakomite ksiazki Bozeny Zak Cyran.
A odstawianie lekow na wlasna reke, to zadne wyjscie, moze schudniesz, ale mozesz tez narobic rzeczy ktorych naprawic sie juz nie da.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Bieganie faktycznie moze byc zbyt forsowne, zdobywac kondycji warto zaczac od dlugich spacerow przykladowo, nastepnie intensywnych spacerow szybkim krokiem oraz cwicen izometrycznych. A wszystko po woli, stopniowo, rozlozone w czasie. W przypadku gdy dochodzi wysilek fizyczny, dieta powinna byc bardziej zbalansowana i obfita w rozne substancje odzywcze, takie jak owoce i warzywa, orzechy, daktyle, ogolnie duzo bakalii, nalezy suplementowac rowniez magnez oraz potas, czasem inne witaminy.
Na anemie doskonalym panaceum sa buraki, zakwas z burakow oraz pokrzywa.
Awatar użytkownika
ola333
zaufany użytkownik

Anton proponuję napisać książkę bo widzę, że znasz się na wszystkim. Na pewno będzie bestsellerem. :clap:
Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

Post autor: AMerei »

AntonPawlowicz pisze: pt sty 13, 2017 4:28 pm Dlatego warto zasiagnac opinii dietologa
haha chyba dietetyka? zgadzam się, Anton napisz książkę, mogę Ci nawet dać roboczy tytuł: "Ja i mój przyjaciel Solian"
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

trzeba probowac nowych czytalem duzo o latuda jest na zachodzie nie tyje sie i jest mniejsza nasennosc spawdzane przez innych pacjentow to jak z mercedesem i maluchem to nadzieja
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

i sa juz ponoc jakies nowe zastrzyki o przedluzonym dzialaniu na 3-4 miesiace ja bralem pare rispolept conste gowno lęki depresja zmeczenie i czujesz sie jak bys bial 70 lat jak po rispolepcie
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Brałem kiedyś depo rispolept, przy dawce 50 mg po jakimś czasie miałem objaw uboczny, wydawało się że jest ok ale musiałem zmniejszyć dawkę do 37,5 mg ale ta znowu nie mogła mnie utrzymać, trzy czy cztery psychozy i zmiana leku zagranicą na amisulpride.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

AMerei pisze: pt sty 13, 2017 8:08 pm
AntonPawlowicz pisze: pt sty 13, 2017 4:28 pm Dlatego warto zasiagnac opinii dietologa
haha chyba dietetyka? zgadzam się, Anton napisz książkę, mogę Ci nawet dać roboczy tytuł: "Ja i mój przyjaciel Solian"
Kisiazka juz powstaje :lol: tylko pytanie kto ja kupi, skoro od lat jej robocza wersja przewija sie tu na fotum za free :think:
Ercze
zarejestrowany użytkownik
Status: studet

Post autor: Ercze »

W życiu trzeba wierzyć i nie obrażać Boga Jezusa Maryję i modlić się to i Duch Św. Uduchawiać się trzeba(księża ewangelizatorzy nie nudzić się rozmawiać o doświadczeniu Boga). Bezwględnie pamiętać o snie i aktywności po pracy to i lekarstw nie trzeba będzie trzeba nosić medaliki i krzyżyki i lepiej się bawić z rozsądkiem kiedy dozwolone pandemia jest nadal.
Przestrzegać nakazów państwa ws. pandemii (Kościòł to ludzie nie diecezje i archidiecezję tylko według prawa) i powoli wycisk siłowy na siłowniach co mogą czy przy robocie a i zdrowie będzie rodacy niczym się nie martwić niczym nie przejmować i nie denerwować :eusa-violin: nie uzależniać się od lekarstw(wszystkie lekarstwa od psychiatròw to narkotyki)z papierosów , e-papierosów i z bibułek też rezygnujcie zdrowie najważniejsze. Oczywiście miłość i jedzenie i modlitwa i świat jest piękny i potężny tylko nieprzespany a przeżyty. Nie zmieni się przeszłości żyć teraźniejszością bądź aktywny człowieku :P i btw. Nie dać sobie w kaszę dmuchać sprawiedliwi :-) Każdy ma Anioł a Stròża kiedy się do Anioła Stróża pomodli :-) Pieniądz rzecz nabyta bądźcie szczęśliwi też i poza czterema ścianami
Ostatnio zmieniony pt paź 29, 2021 6:00 pm przez Ercze, łącznie zmieniany 9 razy.
waska79
zarejestrowany użytkownik

Post autor: waska79 »

vraylar będzie dostępny w Polsce pod nazwą "reagila". Wysłałem maila do firmy Gedeon richter kiedy będzie w aptekach w Polsce i odpowiedzieli że najwcześniej w 2. połowie 2018 roku.
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Post autor: seebek »

"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

miały być ich nie ma
lek juz jest w polsce ale nie jest refundowany kosztuje chyba z 500 zl
jak jest z objawami NEGATYWNYMI spaniem
z TYCIEM niby jest
mrzonki
zostaje stary sprawdzony AMISULIPRYD