Kto odstawił z powodzeniem leki ?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Kto odstawił z powodzeniem leki ?

Post autor: pawel534 »

Chciałbym się zapytać czy są na forum osoby które z powodzeniem odstawiły leki. Ile czasu nie bierzecie ? Jak się czujecie ? Napiszcie coś o sobie.
Awatar użytkownika
Game Over
bywalec

Re: Kto odstawił z powodzeniem leki ?

Post autor: Game Over »

jeżeli ktoś jest chory to po co / w jakim celu ma odstawiać leki?
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Ja mam pozwoleństwo od lekarki na odstawienie, zresztą nie od dziś.... Ale teraz jak mam pracę, pochodzę trochę i może chociaż uda się zmniejszyć/wyeliminować leki z niektórych grup.... Tylko, że się boję. Co próbuję odstawić, to się boję, że mi się pogorszy, a jest w miarę ok.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Mam takie wskazanie. P. Marku najpierw odstawiamy stopniowo stabilizator, później neuroleptyk, na końcu ostrożnie antydepresant.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Game Over
bywalec

ja lubię tekst: żeby zmienić lek trzeba iść do szpitala.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Game Over pisze:jeżeli ktoś jest chory to po co / w jakim celu ma odstawiać leki?
Bo może już ich nie potrzebuję i może funkcjonować bez nich.

Ja mam nadzieję że moja lekarka też mi da pozwolenie na odstawienie leków ale wizytę mam dopiero za 2 m-ce.
Awatar użytkownika
Game Over
bywalec

pawel534 pisze:
Game Over pisze:jeżeli ktoś jest chory to po co / w jakim celu ma odstawiać leki?
Bo może już ich nie potrzebuję i może funkcjonować bez nich.

Ja mam nadzieję że moja lekarka też mi da pozwolenie na odstawienie leków ale wizytę mam dopiero za 2 m-ce.

ja żyje na lekach 8 lat i czuje się źle. jedyny powód jednakże dla którego chce odstawić leki, to to żeby uwodnić że wcale nie jestem chory. Bo to że je zażywam jest dowodem, że nie mogę bez nich funkcjonować.

ale ja to takie stracone pokolenie które ma gdzieś wszystko i raczej skończy adekwatnie do swojego myślenia.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Game Over pisze:jedyny powód jednakże dla którego chce odstawić leki, to to żeby uwodnić że wcale nie jestem chory. Bo to że je zażywam jest dowodem, że nie mogę bez nich funkcjonować.
To że bierzesz leki o niczym jeszcze nie świadczy ani o tym że musisz je brać ani o tym że możesz bez nich żyć. Jedynie jak nie masz żadnych objawów na lekach to jest prawdopodobieństwo że możesz je odstawić ale to tylko przypuszczenie a nie pewność.
Awatar użytkownika
Game Over
bywalec

pawel534 pisze:To że bierzesz leki o niczym jeszcze nie świadczy ani o tym że musisz je brać ani o tym że możesz bez nich żyć. Jedynie jak nie masz żadnych objawów na lekach to jest prawdopodobieństwo że możesz je odstawić ale to tylko przypuszczenie a nie pewność.
po prostu o czym wspomniałem możemy kogoś postrzegać jako chorego albo zdrowego. jeżeli jestem zdrowy to ryzyko odstawienia leków nie istnieje. jeżeli jestem chory to istnieje prawdopodobieństwo 100%.

nie wiem Pawele, o którą wersje Ci chodzi w cytowanym.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Na to pytanie nikt Ci nie odpowie. Możesz godzinami dyskutować na forum czy jest zdrowy czy chory a tego nikt Ci nie powie. Nawrót może nastąpić nawet po kilku miesiącach niebrania leków.
Awatar użytkownika
Game Over
bywalec

pawel534 pisze: Nawrót może nastąpić nawet po kilku miesiącach niebrania leków.
już ci odpowiedziałem:
jeżeli jestem zdrowy to ryzyko odstawienia leków nie istnieje. jeżeli jestem chory to istnieje prawdopodobieństwo 100%.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Ja też Ci odpowiedziałem że nikt na forum Ci nie powie czy jesteś chory czy zdrowy bo nawet jak nie masz objawów i po odstawieniu byś nie miał to objawy mogą pojawić się po kilku miesiącach. Z jakiegoś powodu bierzesz leki, miałeś więc jakieś objawy i nikt tu na forum ani lekarz nie da Ci gwarancji że choroba nie wróci. Po prostu odstawianie leków robi się metodą prób i błędów. Nie Ty pierwszy i nie ostatni chcesz odstawiać leki. Nowy na forum jesteś. Poczytaj sobie historie innych osób na forum.
Awatar użytkownika
Game Over
bywalec

pisałem gdzieś wyżej, że ja nie chce odstawić leków, bo taką mam zachciankę. uważam że jestem zdrowy, a jedynie inni twierdzą inaczej bo ZMUSZAJĄ mnie do zażywania leków BEZ KTÓRYCH rzekomo będę chory.

pisałem ci dlaczego nie mogę odstawić i że nie jest to zależne ode mnie, bo jak wkurzę rodziców i PEWNYCH lekarzy to mnie NIE zamkną w szpitalu tylko znacznie gorszym miejscu. ubezwłasnowolnią i w ogóle...
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Najlepiej rozmawiaj z lekarzem o odstawieniu, może chociaż Ci zmniejszy na początek. Jaki lek i w jakiej dawce bierzesz ?
Awatar użytkownika
Game Over
bywalec

paweł ja pisz i pisze, a ty nie nie ogarniasz. mnie zmniejszenie dawki nie interesuje. od 8 lat biorę leki i nie twierdzę że są złe DLA INNYCH, ja ich nie potrzebuje w ogóle. Więc co mi da zmniejszenie dawki, skoro dalej będzie mnie można "poniżać" (trochę mocne słowo)

to tyle nie pisze już więcej, bo wyjde na bardziej nawiedzonego niż jestem.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Jeśli zdrowy człowiek bierze leki to są mu nie potrzebne, jeśli zaś miałeś objawy chorobowe to musisz brać.
Awatar użytkownika
Game Over
bywalec

dzięki za głos w dyskusji. myślę że skłoni mnie to do rozważań.
Awatar użytkownika
mattatjah
bywalec

Post autor: mattatjah »

Jestem obecnie na dobrej drodze do odstawienia. Redukuję dawkę od marca. Obecnie 100mg amisanu. Zmniejszam o 25% raz na 2 miesiące. Brak objawów poza bólem głowy. Nawet jak uda mi się odstawić i objawy nie powrócą to nie zaryzykuje stwierdzenia, że jestem zdrowy. Z resztą nie jest dla mnie istotne jeżeli będę dobrze funkcjonował. Diagnoza to po prostu opinia ludzi z którą można się zgadzać, lub nie. Zamiast się nad tym zastanawiać wolę żyć.
Wiem, że w swej niewiedzy wiem mniej niż wie niejeden głupiec, który w swej głupocie wie więcej niż wie niejeden mędrzec.
Awatar użytkownika
Game Over
bywalec

mattatjah pisze:Diagnoza to po prostu opinia ludzi z którą można się zgadzać, lub nie. Zamiast się nad tym zastanawiać wolę żyć.
Nie. diagnoza to stwierdzenie u kogoś choroby, która jest ciężka i źle odbierana przez innych.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

mattatjah pisze:Jestem obecnie na dobrej drodze do odstawienia. Redukuję dawkę od marca. Obecnie 100mg amisanu. Zmniejszam o 25% raz na 2 miesiące.
Odstawiasz na własną rękę czy za wiedzą lekarza ? To lekarz Ci zalecił takie schodzenie z dawki ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „antypsychiatria”