czy dawka podtrzymujaca solianu 200 wystarczy i nie ma nawrotu

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

czy dawka podtrzymujaca solianu 200 wystarczy i nie ma nawrotu

Post autor: piotrs »

czy dawka podtrzymujaca 200 solianu wystarczy i nie ma nawrotu choroby ktos stosuje odpowiedzcie prosze
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Re: czy dawka podtrzymujaca solianu 200 wystarczy i nie ma nawrotu

Post autor: pawel534 »

Nikt Ci jednoznacznie na forum nie odpowie. Każdy potrzebuje innej dawki leków, każdy organizm jest inny. Ja brałem dłuższy czas 200 mg solianu i nie miałem prawie żadnych objawów, potem brałem 150 mg a obecnie 100 mg solianu. Biorę solian już chyba ze 3 lata z przerwami kiedy sam go odstawiałem i raz była próba zmiany leku na inny ale podczas brania leku nie nastąpiło u mnie znaczne pogorszenie stanu. Moim zdaniem jeśli obecnie bierzesz lek i nie masz nawrotu jest bardzo duża szansa że na tej dawce nie będziesz miał nawrotu a z czasem być może nawet uda Ci się zmniejszyć dawkę leku. Najczęściej na forum czytałem historie gdy ktoś miał nawrót bo odstawiał leki a nie pamiętam sytuacji żeby ktoś miał nawrót biorąc cały czas leki i nie zmniejszając dawki.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

piotrs pisze:czy dawka podtrzymujaca 200 solianu wystarczy i nie ma nawrotu choroby ktos stosuje odpowiedzcie prosze
Myślę że taka dawka nie daje 100% pewności, że nie będzie nawrotu, ale w istotny sposób zmniejsza prawdopodobieństwo takiego nawrotu. Poza tym podatność na określoną dawkę bardzo zależy od konkretnego człowieka, tj. dawka, która dla jednego będzie dawką dużą to dla innej osoby będzie dawką małą, względnie za małą (choć ilość mg/dobę będzie ta sama).
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

dzieki bo obecnie biore amisan 2 razy 200 a chce pomalu przejsc do 200 na dobe a obawiam sie ze za malo psychiatrzy faszeruja tylko duzymi dawkami a na nich nie da sie funkcjonowac nie mowiac o lękach
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Ja przez dłuższy czas funkcjonowałem na dawce 200 mg bez nawrotu ale ja nawet taką dawkę źle znosiłem, miałem pewien brak uczuć, dokuczała mi senność, miałem zwiększone łaknienie. Za zgodą lekarki zmniejszyłem na 150 mg na których czułem się względnie dobrze ale mimo że na 200 mg nie czułem się dobrze pracowałem nawet przez kilka m-cy na takiej dawce. Czy dla Ciebie 200 mg będzie wystarczające musisz sam się przekonać ale moim zdaniem ryzyko wystąpienia psychozy przy zmniejszaniu dawki jest o wiele mniejsze niż przy całkowitym odstawieniu leków zwłaszcza że dawkę powinno się zmniejszać stopniowo.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

no bo na dawcr 2 razy 200 ciezko pracowac bo jest sennosc i nie wstane na 6 do roboty cos na popoludniu
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

piotrs pisze:dzieki bo obecnie biore amisan 2 razy 200 a chce pomalu przejsc do 200 na dobe a obawiam sie ze za malo psychiatrzy faszeruja tylko duzymi dawkami a na nich nie da sie funkcjonowac nie mowiac o lękach
Ja na dawce solianu 200-0-200 tylko leżałem i nie byłem w stanie nawet zrobić dłuższej notatki w pamiętniku.

Jak przepisana przez psychiatrę dawka jest dla Ciebie za duża, a przy tym nie jesteś bezpośrednio po zaostrzeniu psychozy, to sobie tą dawkę po prostu bardzo powoli obniżaj i tyle. Bezpieczne obniżanie dawki to jest obniżanie o ułamek pierwotnej dawki raz na kilka tygodni (nawet raz do miesiąca z hakiem).

Psychiatrzy bardzo często przepisują za duże dawki i to już jest sprawą osoby chorującej, żeby wielkość dawki dobrała indywidualnie do siebie. Tylko trzeba to robić z głową, czyli bardzo powoli i ostrożnie.

PS. No i dawkę można obniżać, jak się ma objawy negatywne (ubytkowe), a nie pozytywne (wytwórcze).
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

a slyszales cos o tym najnowszym leku latuda lurazydon japonskim po ktorym sie nie tyje podobno bo psychotropy zamieniaja nas w wieprzki
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Nie słyszałem niestety, tj. jedynie tyle, co na tym forum.

PS. Ja biorę neuroleptyki już naprawdę długo, ale się nie roztyłem na nich wcale.
Awatar użytkownika
wurm
zaufany użytkownik

Post autor: wurm »

Wydaje mi sie ze ta dawka mogła by byc dobra ale zastanów sie nad zasztrzykiem LAI to daje wieksza pewnosc na dłuzsza remisje.
I'm just the man in the middle
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

piotrs pisze:a slyszales cos o tym najnowszym leku latuda lurazydon japonskim po ktorym sie nie tyje podobno bo psychotropy zamieniaja nas w wieprzki
Psychotropy nie powodują same w sobie że się tyje, tylko zwiększają apetyt i przez to chce się jeść.

Pytasz czy 200 wystarczy? Napisałeś tak mało informacji, że co my wróżki? Skąd mamy wiedzieć? Napisz jakie masz objawy chorobowe? Czy przewage pozytywów czy negatywów? Bo jeśli to pierwsze to to jest zdecydowanie za mała dawka, ale jeśli to drugie to jest duża szansa że ci się uda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”