Religie są dla czcicieli schizofreników
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Religie są dla czcicieli schizofreników
Jezus miał schizofrenię, Budda miał schizofrenię, Mahomet miał schizofrenię.
Dlaczego są czczeni jako bogowie?
Ponieważ schizofrenia nie jest stanem osiągalnym dla zwykłego człowieka a te osoby miały dobre podejście marketingowe i umiały siebie sprzedać.
Ludzie mogą nas czcić a nie pogardzać nami o ile popracujemy nad charyzmą i przestaniemy się użalać nad sobą.
Dlaczego są czczeni jako bogowie?
Ponieważ schizofrenia nie jest stanem osiągalnym dla zwykłego człowieka a te osoby miały dobre podejście marketingowe i umiały siebie sprzedać.
Ludzie mogą nas czcić a nie pogardzać nami o ile popracujemy nad charyzmą i przestaniemy się użalać nad sobą.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Re: Religie są dla czcicieli schizofreników
Jak uważasz że Jezus miał schizofrenię to zacznij może jak Jezus wypędzać demony, uzdrawiać ślepych i trędowatych, wskrześ kogoś z martwych. Wtedy pogadamy.
- Pathetic Heart
- zaufany użytkownik
dla fanów schizofrenii - John Nash ją miał
dla fanów aspie - John Nash miał Zespół Aspergera
Jezus nie miał schizofrenii, prędzej apostołowie, którzy zostali natchnieni duchem swiętym i pisali święte księgi. W dzisiejszych czasach natchnienie wygląda jak mania albo stan psychotyczny.
dla fanów aspie - John Nash miał Zespół Aspergera
Jezus nie miał schizofrenii, prędzej apostołowie, którzy zostali natchnieni duchem swiętym i pisali święte księgi. W dzisiejszych czasach natchnienie wygląda jak mania albo stan psychotyczny.
W dół, na boki, wzwyż ku słońcu, na stracenie, w prawo, w lewo
Kto pamięta, że to w końcu jedno i to samo drzewo...
Kto pamięta, że to w końcu jedno i to samo drzewo...
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Musiałbym nie brać leków.pawel534 pisze:Jak uważasz że Jezus miał schizofrenię to zacznij może jak Jezus wypędzać demony, uzdrawiać ślepych i trędowatych, wskrześ kogoś z martwych. Wtedy pogadamy.

Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Naprawdę w to wierzysz ?JagodowyWilkołak pisze: Musiałbym nie brać leków.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
W takim samym stopniu jak w bajkę dla dzieci w której jest spisana historia Jezusa a w zasadzie kilku Jezusów których historie zostały połączone w jedną.
Nie zamierzam Cię przekonywać do wiary w Biblię i ewangelię. Najważniejsze to być szczęsliwym w życiu. Ja dzięki Bogu, wierze i modlitwie jestem bardziej szczęśliwy. Mój stan się poprawił na przestrzeni kilku ostatnich lat, czuję się prawie zdrowy. Wierzę że zdrowieję i wierzę że zdrowieję dzięki Bogu, wierze i modlitwie a częścią wiary jest czytanie Biblii. Pytanie czy Ty jesteś szczęśliwy z tym w co Ty wierzysz ?JagodowyWilkołak pisze:W takim samym stopniu jak w bajkę dla dzieci w której jest spisana historia Jezusa a w zasadzie kilku Jezusów których historie zostały połączone w jedną.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Próbowałem już w życiu wybierać różnych Bogów i Boginie, niestety żaden/na mi nie pasował/a i dałem sobie z tym spokój. Nie jest to rzecz mogąca dać mi szczęście ponieważ zainwestowana wiara miała zerową stopę zwrotu.
Może oczekiwałeś natychmiastowych efektów ? Ja na swoim przykładzie mogę powiedzieć że u mnie zmiana na lepsze następowała stopniowo choć wydaje mi się że po ostatniej modlitwie uwolnienia o której pisałem tu viewtopic.php?f=132&t=25471&start=45
polepszyło mi się z dnia na dzień.
polepszyło mi się z dnia na dzień.
Nie ma na to zadnych dowodow. Burn!pawel534 pisze:Jak uważasz że Jezus miał schizofrenię to zacznij może jak Jezus wypędzać demony, uzdrawiać ślepych i trędowatych, wskrześ kogoś z martwych. Wtedy pogadamy.

Co do Buddy to jednak bym sie wstrzymal z tym osadem, ze byl schizofrenikiem, bo on po latach ascezy powrocil do zbalansowanego zycia i nauczania innych o naturze umyslu. W zasadzie to Mohammad byl najbardziej nawiedzony - przez cale zycie mial objawy pozytywne. Z drugiej strony to nie jest szczegolna tajemnica, ze schizofrenia i duchowosc maja wiele ze soba wspolnego. Kluczem jest pozytywna integracja i co sie ze swoimi doswiadczeniami robi... Szczerze mowiac to wlasnie uwazam, ze schizofrenicy to ludzie obdarzeni duchowym otwarciem, u ktorych wystepuja zaburzenia spowodowane nieprawidlowym kontekstem przezywanych doswiadczen - innymi slowy, odpowiednio wychowani (tresci kulturowe) nie przezywalibysmy objawow schizofrenii jako choroby, lecz jako kontinuum zgodne z naszym zyciem duchowym.
We barely remember what came before this precious moment
Choosing to be here right now
Hold on, stay inside
This body holding me, reminding me that I am not alone in
This body makes me feel eternal
All this pain is an illusion
Hold on, stay inside
" Powiedział mu Jezus: «Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli" J 20;29bogdan pisze: Nie ma na to zadnych dowodow. Burn!![]()
Chcesz dowodów idź albo posłuchaj w internecie mszy o uzdrowienie Ojca Daniela lub u Jezuitów w Łodzi gdzie podczas mszy ludzie są uzdrawiani, są słowa poznania, ludzie podczas mszy składają także świadectwa z uzdrowienia z różnych chorób. Bóg uzdrawia także dziś.
Jeśli uważasz że schizofrenia to jakiś rozwój duchowy to brakuje Ci chyba krytycyzmu do objawów i daleka według mnie droga przed Tobą do uzdrowienia. Ja wierzę że schizofrenia to może być zniewolenie demoniczne a nie żaden rozwój duchowy.
Ludzie sa uzdrawiani na tej samej zasadzie co schizofrenicy, ktorym ukazuje sie Jezus - sila ludzkiego umyslu przekracza nasze wlasne oczekiwania.
Schizofrenia to nie rozwoj duchowy, ale potencjal do rozwoju duchowego, lecz na podlozu niewlasciwego kontekstu. Dowod - w kulturach plemiennych nie ma schizofrenii! Sa za to szamani, ktorzy pelnia wazna role w integracji calej spolecznosci. Nasza materialistyczna kultura spycha zas czujacych, wiedzacych i widzacych inaczej i wiecej na margines - bo nie jestesmy w stanie sprostac wymaganiom spoleczenstwa. Do tego zwalanie wszystkiego na "chorobe" i pozbawianie sie odpowiedzialnosci za siebie czyni z nas jeszcze wieksze ofiary, ktore tkwia w blednym kole.
Schizofrenia to nie rozwoj duchowy, ale potencjal do rozwoju duchowego, lecz na podlozu niewlasciwego kontekstu. Dowod - w kulturach plemiennych nie ma schizofrenii! Sa za to szamani, ktorzy pelnia wazna role w integracji calej spolecznosci. Nasza materialistyczna kultura spycha zas czujacych, wiedzacych i widzacych inaczej i wiecej na margines - bo nie jestesmy w stanie sprostac wymaganiom spoleczenstwa. Do tego zwalanie wszystkiego na "chorobe" i pozbawianie sie odpowiedzialnosci za siebie czyni z nas jeszcze wieksze ofiary, ktore tkwia w blednym kole.
Hold on, stay inside
Hold on, stay inside
Wierzysz że schizofrenia to coś z czego może wyniknąć coś dobrego ? Ciekawe do czego Cię taka wiara zaprowadzi ? Nie zamierzam Cię dłużej przekonywać do niczego. Ja wiem czego doświadczyłem na sobie i czego doświadczam. Ja uważam że normalność czyli życie bez objawów jest więcej warte niż wierzenie że jakieś objawy to potencjał do rozwoju duchowego. Jeśli tak to dlaczego ludzie w psychozach takie głupoty robią ?
Bo takie glupie rzeczy ludzie znaja. B o tak chore jest nasze spoleczenstwo. Bo w nim cierpia za innych schizofrenicy biorac na siebie winy i grzechy innych ludzi.
Hold on, stay inside
Hold on, stay inside
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Pierwszym męczennikiem schizofrenii był Jezus.
-
- zaufany użytkownik
poszukaj padziwegoJagodowyWilkołak pisze: ↑pn wrz 26, 2016 7:59 am Próbowałem już w życiu wybierać różnych Bogów i Boginie, niestety żaden/na mi nie pasował/a i dałem sobie z tym spokój. Nie jest to rzecz mogąca dać mi szczęście ponieważ zainwestowana wiara miała zerową stopę zwrotu.
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.