Religie są dla czcicieli schizofreników

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Religie są dla czcicieli schizofreników

Post autor: Niemamnie »

Jezus miał schizofrenię, Budda miał schizofrenię, Mahomet miał schizofrenię.
Dlaczego są czczeni jako bogowie?
Ponieważ schizofrenia nie jest stanem osiągalnym dla zwykłego człowieka a te osoby miały dobre podejście marketingowe i umiały siebie sprzedać.

Ludzie mogą nas czcić a nie pogardzać nami o ile popracujemy nad charyzmą i przestaniemy się użalać nad sobą.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Re: Religie są dla czcicieli schizofreników

Post autor: pawel534 »

Jak uważasz że Jezus miał schizofrenię to zacznij może jak Jezus wypędzać demony, uzdrawiać ślepych i trędowatych, wskrześ kogoś z martwych. Wtedy pogadamy.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Każdy kiedyś miał schizofrenię.
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
Pathetic Heart
zaufany użytkownik

Post autor: Pathetic Heart »

dla fanów schizofrenii - John Nash ją miał
dla fanów aspie - John Nash miał Zespół Aspergera
Jezus nie miał schizofrenii, prędzej apostołowie, którzy zostali natchnieni duchem swiętym i pisali święte księgi. W dzisiejszych czasach natchnienie wygląda jak mania albo stan psychotyczny.
W dół, na boki, wzwyż ku słońcu, na stracenie, w prawo, w lewo
Kto pamięta, że to w końcu jedno i to samo drzewo...
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

pawel534 pisze:Jak uważasz że Jezus miał schizofrenię to zacznij może jak Jezus wypędzać demony, uzdrawiać ślepych i trędowatych, wskrześ kogoś z martwych. Wtedy pogadamy.
Musiałbym nie brać leków. :D
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

JagodowyWilkołak pisze: Musiałbym nie brać leków. :D
Naprawdę w to wierzysz ?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

W takim samym stopniu jak w bajkę dla dzieci w której jest spisana historia Jezusa a w zasadzie kilku Jezusów których historie zostały połączone w jedną.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Ja bym nie brał nigdy leków i nie zachorował nawet.
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

JagodowyWilkołak pisze:W takim samym stopniu jak w bajkę dla dzieci w której jest spisana historia Jezusa a w zasadzie kilku Jezusów których historie zostały połączone w jedną.
Nie zamierzam Cię przekonywać do wiary w Biblię i ewangelię. Najważniejsze to być szczęsliwym w życiu. Ja dzięki Bogu, wierze i modlitwie jestem bardziej szczęśliwy. Mój stan się poprawił na przestrzeni kilku ostatnich lat, czuję się prawie zdrowy. Wierzę że zdrowieję i wierzę że zdrowieję dzięki Bogu, wierze i modlitwie a częścią wiary jest czytanie Biblii. Pytanie czy Ty jesteś szczęśliwy z tym w co Ty wierzysz ?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Próbowałem już w życiu wybierać różnych Bogów i Boginie, niestety żaden/na mi nie pasował/a i dałem sobie z tym spokój. Nie jest to rzecz mogąca dać mi szczęście ponieważ zainwestowana wiara miała zerową stopę zwrotu.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Może oczekiwałeś natychmiastowych efektów ? Ja na swoim przykładzie mogę powiedzieć że u mnie zmiana na lepsze następowała stopniowo choć wydaje mi się że po ostatniej modlitwie uwolnienia o której pisałem tu viewtopic.php?f=132&t=25471&start=45
polepszyło mi się z dnia na dzień.
bogdan
zaufany użytkownik

Post autor: bogdan »

pawel534 pisze:Jak uważasz że Jezus miał schizofrenię to zacznij może jak Jezus wypędzać demony, uzdrawiać ślepych i trędowatych, wskrześ kogoś z martwych. Wtedy pogadamy.
Nie ma na to zadnych dowodow. Burn! :violence-torch:

Co do Buddy to jednak bym sie wstrzymal z tym osadem, ze byl schizofrenikiem, bo on po latach ascezy powrocil do zbalansowanego zycia i nauczania innych o naturze umyslu. W zasadzie to Mohammad byl najbardziej nawiedzony - przez cale zycie mial objawy pozytywne. Z drugiej strony to nie jest szczegolna tajemnica, ze schizofrenia i duchowosc maja wiele ze soba wspolnego. Kluczem jest pozytywna integracja i co sie ze swoimi doswiadczeniami robi... Szczerze mowiac to wlasnie uwazam, ze schizofrenicy to ludzie obdarzeni duchowym otwarciem, u ktorych wystepuja zaburzenia spowodowane nieprawidlowym kontekstem przezywanych doswiadczen - innymi slowy, odpowiednio wychowani (tresci kulturowe) nie przezywalibysmy objawow schizofrenii jako choroby, lecz jako kontinuum zgodne z naszym zyciem duchowym.
We barely remember what came before this precious moment
Choosing to be here right now
Hold on, stay inside
This body holding me, reminding me that I am not alone in
This body makes me feel eternal
All this pain is an illusion
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

bogdan pisze: Nie ma na to zadnych dowodow. Burn! :violence-torch:
" Powiedział mu Jezus: «Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli" J 20;29

Chcesz dowodów idź albo posłuchaj w internecie mszy o uzdrowienie Ojca Daniela lub u Jezuitów w Łodzi gdzie podczas mszy ludzie są uzdrawiani, są słowa poznania, ludzie podczas mszy składają także świadectwa z uzdrowienia z różnych chorób. Bóg uzdrawia także dziś.

Jeśli uważasz że schizofrenia to jakiś rozwój duchowy to brakuje Ci chyba krytycyzmu do objawów i daleka według mnie droga przed Tobą do uzdrowienia. Ja wierzę że schizofrenia to może być zniewolenie demoniczne a nie żaden rozwój duchowy.
bogdan
zaufany użytkownik

Ludzie sa uzdrawiani na tej samej zasadzie co schizofrenicy, ktorym ukazuje sie Jezus - sila ludzkiego umyslu przekracza nasze wlasne oczekiwania.

Schizofrenia to nie rozwoj duchowy, ale potencjal do rozwoju duchowego, lecz na podlozu niewlasciwego kontekstu. Dowod - w kulturach plemiennych nie ma schizofrenii! Sa za to szamani, ktorzy pelnia wazna role w integracji calej spolecznosci. Nasza materialistyczna kultura spycha zas czujacych, wiedzacych i widzacych inaczej i wiecej na margines - bo nie jestesmy w stanie sprostac wymaganiom spoleczenstwa. Do tego zwalanie wszystkiego na "chorobe" i pozbawianie sie odpowiedzialnosci za siebie czyni z nas jeszcze wieksze ofiary, ktore tkwia w blednym kole.
Hold on, stay inside
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Wierzysz że schizofrenia to coś z czego może wyniknąć coś dobrego ? Ciekawe do czego Cię taka wiara zaprowadzi ? Nie zamierzam Cię dłużej przekonywać do niczego. Ja wiem czego doświadczyłem na sobie i czego doświadczam. Ja uważam że normalność czyli życie bez objawów jest więcej warte niż wierzenie że jakieś objawy to potencjał do rozwoju duchowego. Jeśli tak to dlaczego ludzie w psychozach takie głupoty robią ?
bogdan
zaufany użytkownik

Bo takie glupie rzeczy ludzie znaja. B o tak chore jest nasze spoleczenstwo. Bo w nim cierpia za innych schizofrenicy biorac na siebie winy i grzechy innych ludzi.
Hold on, stay inside
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Pierwszym męczennikiem schizofrenii był Jezus.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Post autor: kaznodzieja »

JagodowyWilkołak pisze: pn wrz 26, 2016 7:59 am Próbowałem już w życiu wybierać różnych Bogów i Boginie, niestety żaden/na mi nie pasował/a i dałem sobie z tym spokój. Nie jest to rzecz mogąca dać mi szczęście ponieważ zainwestowana wiara miała zerową stopę zwrotu.
poszukaj padziwego
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
donuriel
zarejestrowany użytkownik
Gadu-Gadu: 1514968

Post autor: donuriel »

karuna pisze: śr wrz 21, 2016 9:12 am Każdy kiedyś miał schizofrenię.
hehehe :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”