Nowe metody leczenia schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Marlon
zaufany użytkownik
Status: Rencista

Nowe metody leczenia schizofrenii

Post autor: Marlon »

Leczenie farmakologiczne schizofrenii nie zmieniło się znacząco od 1970 roku, dlatego badania przeprowadzone przez naukowców z ponad trzydziestu krajów wydają się być rewolucją. Odkrycie około osiemdziesięciu nowych genów związanych ze schizofrenią otwiera przed medycyną nowe metody leczenia tego schorzenia.

Czym są nowo poznane geny?

Badania, opublikowane w Nature sugerują, że odkrycie osiemdziesięciu trzech nowych genów spośród ponad stu, które nigdy wcześniej nie zostały wskazane, jest dla zespołu naukowców platformą startową dla nowych terapii.

Przez te geny ludzie są jeszcze bardziej podatni na schizofrenię. Debatowano nad tym, jaką rolę odgrywają w schorzeniu, które dotyka już ponad 24 miliony ludzi na całym świecie. Wskazywano na przyczyny biologiczne, koncentrowano się na tym, że geny te przekazują komunikaty chemiczne w obrębie mózgu i biorą udział w ochronie organizmu przed różnymi chorobami.

Nowa biologia i nowe leczenia

Przeszkodą w opracowaniu nowych strategii leczenia schizofrenii jest brak wystarczającej wiedzy na temat jej biologicznego podłoża, stąd tak ważna działalność stowarzyszeń genetycznych. Dzięki ich pracy i przeprowadzonym eksperymentom można poznać biologię tego stanu, a przede wszystkim nowe sposoby leczenia.

Obiecujący postęp

Kiedyś zaburzenia psychiczne uważano za nieprawdziwe. Obecnie psychiatrię należy postawić obok innych kategorii medycyny.

Te badania to rewolucja. To zmiany wobec odkryć sprzed ponad czterdziestu lat, ale także obiecujący krok w poszukiwaniu jeszcze bardziej odpowiednich możliwości, niż te, które są obecnie dostępne.

- Teraz mamy ogromną ilość nowej biologii do zbadania – cały szereg nowych pomysłów, które mogłyby stanowić potencjalne kierunki leczenia – powiedział BBC dr Gerome Breen z King’s College w Londynie.

http://www.choroby.biz/news/Nowe+metody ... frenii-534
Awatar użytkownika
wurm
zaufany użytkownik

Re: Nowe metody leczenia schizofrenii

Post autor: wurm »

No tak ty piszesz ze jest 80 genów znaczy ze kazdy powinien byc leczony indywidualnie a ja znalazłem ze jest gen który łaczy wszystkie te przypadki nazywa sie c4 .Naukowcy zidentyfikowali gen, który zwiększa ryzyko schizofrenii, a oni mówią, że mają wiarygodną teorię, jak ten gen może spowodować katastrofalne chorobę psychiczną.
Po przeprowadzeniu badania zarówno u ludzi i myszy, naukowcy stwierdzili, że ten nowy gen ryzyka schizofrenii, zwane C4, wydaje się być zaangażowane w eliminowaniu połączeń między neuronami - proces zwany "synaptic pruning", który u ludzi, dzieje się naturalnie w wieku nastoletnim.
Jest możliwe, że nadmierne lub niewłaściwe "przycinania" połączeń nerwowych może prowadzić do rozwoju schizofrenii, naukowcy spekulowali. To wyjaśniałoby, dlaczego objawy schizofrenii często pojawiają się najpierw w latach teen, twierdzą naukowcy.
Konieczne są dalsze badania w celu potwierdzenia wyników, ale jeśli teoria jest prawdziwa, badanie będzie oznaczać jeden z pierwszych razy, że naukowcy odkryli biologiczne wyjaśnienie związku między pewnymi genami i schizofrenii. Jest możliwe, że jeden dzień, nowy leczenia schizofrenii może być opracowane na podstawie tych ustaleń, które ukierunkowane są przyczyną choroby, a nie tylko objawy, jak obecne zabiegi zrobić, twierdzą naukowcy
filmik po angielsku o tym
I'm just the man in the middle
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Re: Nowe metody leczenia schizofrenii

Post autor: miś wesołek »

wurm pisze:Po przeprowadzeniu badania zarówno u ludzi i myszy, naukowcy stwierdzili, że ten nowy gen ryzyka schizofrenii, zwane C4, wydaje się być zaangażowane w eliminowaniu połączeń między neuronami - proces zwany "synaptic pruning", który u ludzi, dzieje się naturalnie w wieku nastoletnim.
Żeby się tylko nie okazało z działania tego genu, że u innych "synaptic pruning" zanika wraz z dorosłością, a u schizofreników - nie - dlatego pozostają całe życie nastolatkami... i stąd schizofrenia. Przemianują ją wtedy na childofrenię. :character-bart:
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”