ODSTAWIAM LEKI!
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Re: ODSTAWIAM LEKI!
Ja pier.... le pokaż mi różnice między omamami i paranojami a urojeniami?
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
Internet.
Moja mama miala omam ze zmeczenia i stresu. Bez urojen. Wiedziala, ze to ze stresu i zwolnila tempo pracy.
Moja mama miala omam ze zmeczenia i stresu. Bez urojen. Wiedziala, ze to ze stresu i zwolnila tempo pracy.
Milosc to iluzja
-
- zaufany użytkownik
https://portal.abczdrowie.pl/omamy-i-halucynacje
Skoro piszesz internet to masz powyżej. Przedefiniuj sobie co oznacza pojęcie "omamy". Bo kompletnie mylisz pojęcia. Omamy to inna nazwa halucynacji czyli urojeń!
Skoro piszesz internet to masz powyżej. Przedefiniuj sobie co oznacza pojęcie "omamy". Bo kompletnie mylisz pojęcia. Omamy to inna nazwa halucynacji czyli urojeń!
Omamy to inaczej halucynacje, ale urojenia to coś zupełnie innegotomsoul pisze:Przedefiniuj sobie co oznacza pojęcie "omamy". Bo kompletnie mylisz pojęcia. Omamy to inna nazwa halucynacji czyli urojeń!

Omamy/halucynacje to nieprawidłowe doznania zmysłowe.
Natomiast urojenia to nieprawidłowe myśli

Np.
Widzę mglistą postać nad telewizorem = omam.
Jestem przekonany, że mój brat czyha na moje życie = urojenie.
-
- zaufany użytkownik
No dobrze racja. Ale fakt faktem że omamy i paranoje oraz urojenia to zaburzenia psychotyczne.
Raczej ich objawy...tomsoul pisze:No dobrze racja. Ale fakt faktem że omamy i paranoje oraz urojenia to zaburzenia psychotyczne.
-
- zaufany użytkownik
Objawy? No tak objawy a same zaburzenia (jak poczytałem w necie) to mogą być np. schizofrenia i depresja psychotyczna.
P.S.
Kużwa żle się czuje jak to pisze. Musze troche przystopować z forum.
P.S.
Kużwa żle się czuje jak to pisze. Musze troche przystopować z forum.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Sama sobie przeczyszErika_Kohut pisze:Nie. Mozesz miec same omamy i paranoje. Bez systemu urojen.

- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Nie rozrozniasz pojec. To nie sa wyrazenia dotyczace tylko schizofrenii. Ok, moze paranoja laczy sie z urojeniem. Omam moze wystapic sam. Np.w alzhaimerze lub chorobie Parkinsona. Albo ze stresu lub po psychodelikach.
To nie sa wtedy paranoje oraz urojenia tylko same halucynacje.
Tak samo psychoza poalkoholowa to nie schizofrenia.
Ja mam zaburzenia schizotypowe i nigdy nie mialam takich prawdziwych omamow jak.schizofrenicy. same urojenia. Mialam wizje w glowie ale nie omamy. Mialam paranoje i odnoszenia ksobne. Bez halucynacji.
To nie sa wtedy paranoje oraz urojenia tylko same halucynacje.
Tak samo psychoza poalkoholowa to nie schizofrenia.
Ja mam zaburzenia schizotypowe i nigdy nie mialam takich prawdziwych omamow jak.schizofrenicy. same urojenia. Mialam wizje w glowie ale nie omamy. Mialam paranoje i odnoszenia ksobne. Bez halucynacji.
Milosc to iluzja
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
To niczego nie zmienia. Naduzywanie alkoholu lub zazywanie narkotykow owszem prowadzi do psychozy, ale zazwyczaj psychoza jest poczatkiem schizofrenii.
Slowem, jesli wystapila to znaczy, ze zaszly trwale uszkodzenia w strukturach mozgu, prawdopodobnie nieodwracalne i na cale zycie i mozesz sie spodziewac powtorki z imprezy raz i drugi, i trzeci, a to juz wlasnie schizofrenia.
Kazda nie leczona psychoza prowadzi do schizofrenii.
Czym objawy psychotyczne roznia sie od schizofrenii? I tam i tu moga pojawic sie pozytywy, badz niegatywy, braki badz deficyty. Schizofrenia - to po prostu utrwalone objawy psychotyczne. Symptomy jednego i drugiego bywaja identyczne. To, ze nie mialas jakiegos rodzaju doznan psychotycznych wcale nie dyskwalifikuje Cie jako schizofreniczki. O tym decyduje diagnoza lekarska po hospitalizacji i obserwacji. Jest masa rodzajow schizofrenii w ktorych podobnie nie wystepuja halucynacje.
Slowem, jesli wystapila to znaczy, ze zaszly trwale uszkodzenia w strukturach mozgu, prawdopodobnie nieodwracalne i na cale zycie i mozesz sie spodziewac powtorki z imprezy raz i drugi, i trzeci, a to juz wlasnie schizofrenia.
Kazda nie leczona psychoza prowadzi do schizofrenii.
Czym objawy psychotyczne roznia sie od schizofrenii? I tam i tu moga pojawic sie pozytywy, badz niegatywy, braki badz deficyty. Schizofrenia - to po prostu utrwalone objawy psychotyczne. Symptomy jednego i drugiego bywaja identyczne. To, ze nie mialas jakiegos rodzaju doznan psychotycznych wcale nie dyskwalifikuje Cie jako schizofreniczki. O tym decyduje diagnoza lekarska po hospitalizacji i obserwacji. Jest masa rodzajow schizofrenii w ktorych podobnie nie wystepuja halucynacje.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Nadużywanie alkoholu niekoniecznie prowadzi do psychozy.AntonPawlowicz pisze:To niczego nie zmienia. Naduzywanie alkoholu lub zazywanie narkotykow owszem prowadzi do psychozy, ale zazwyczaj psychoza jest poczatkiem schizofrenii.
Wystąpienie psychozy niekoniecznie oznacza od razu "trwałe uszkodzenia w strukturach mózgu".Slowem, jesli wystapila to znaczy, ze zaszly trwale uszkodzenia w strukturach mozgu, prawdopodobnie nieodwracalne i na cale zycie i mozesz sie spodziewac powtorki z imprezy raz i drugi, i trzeci, a to juz wlasnie schizofrenia.
Są różne psychozy. Niekoniecznie tożsame ze schizofrenią.Kazda nie leczona psychoza prowadzi do schizofrenii.
Wystarczy wczytać się w ICD-10 lub DSM-IV, żeby to zauważyć.
Schizofrenia - to po prostu utrwalone objawy psychotyczne.
Nieprawda

Pozwolę sobie zauważyć, że zdiagnozowanie komuś schizofrenii zaledwie po hospitalizacji i obserwacji, jeśli to nie jest obserwacja kilkuletnia, to - w wielu przypadkach - duże nadużycie psychiatrycznej władzy wobec pacjenta.To, ze nie mialas jakiegos rodzaju doznan psychotycznych wcale nie dyskwalifikuje Cie jako schizofreniczki. O tym decyduje diagnoza lekarska po hospitalizacji i obserwacji.
Zwłaszcza schizofrenia prosta, ale też np. czasem schizofrenia paranoidalna. Taka jak moja osobista F20.Jest masa rodzajow schizofrenii w ktorych podobnie nie wystepuja halucynacje.
Też chciałbym odstawić choć mało prawdopodobne żeby mi się udało.Około rok temu miałem zmieniane leki i się nie udało ale poproszę może lekarkę chociaż o zmniejszenie dawki.