Trzeba badać krew regularnie, ja miałam badanie raz w miesiącu. Groźny może być też wpływ klozapolu na serce. Trzeba być przygotowanym na bardzo silne spadki ciśnienia i tętna. Nie zauważyłam, żeby się ciężko z niego schodziło, ja miałam odstawiony jednego dnia i wprowadzony inny neuroleptyk i było ok. Przy klozapolu piłam okazjonalnie alkohol i nic mi nie było, ale to oczywiście nie jest wskazane.leonidas pisze:A dlaczego zażywanie klozapolu jest groźne? Po za tym, że bada się krew i jeśli coś jest nie tak to można odstawić lek. No i słyszałem, że ciężko się z niego schodzi bo się organizm bardzo przyzwyczaja, czy jakoś tak. Czy oprócz tego co wymieniłem coś jest jeszcze groźne przy klozapolu?
A i rozumiem, że picie alkoholu przy klozapolu jest wykluczone? Ja nie piję aktualnie, ale w przeszłości miałem mały kłopot alkoholowy i nie wiem czy on kiedyś nie powróci jak bym akurat zażywał klozapol.
Zmiany leków
Moderator: moderatorzy
Re: Zmiany leków
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Mam teraz inny zestaw leków, już tu gdzieś wspominałam.
A mianowicie:
- Klozapol 300mg
- Amisan 400mg
- Lamotrix 200mg
- Setaloft 50mg
- Concor
Czyli dawki nie są jakieś duże.
Jeśli chodzi o klozapol - wcześniej brałam inne tabletki, dużo innych tabletek.
Tylko sęk w tym, że te psychotropy leczą jedynie objawy - nie leczą przyczyn, bo i jak, skoro każdy ma nieco inną historię choroby.
Dlatego sugeruje się psychoterapię - ale ja - nie potrafię ot tak mówić przy kimś face-to-face o swoich problemach i bolączkach, a nawet o drobnych "radościach", które czasem się zdarzają.
A mianowicie:
- Klozapol 300mg
- Amisan 400mg
- Lamotrix 200mg
- Setaloft 50mg
- Concor
Czyli dawki nie są jakieś duże.
Jeśli chodzi o klozapol - wcześniej brałam inne tabletki, dużo innych tabletek.
Tylko sęk w tym, że te psychotropy leczą jedynie objawy - nie leczą przyczyn, bo i jak, skoro każdy ma nieco inną historię choroby.
Dlatego sugeruje się psychoterapię - ale ja - nie potrafię ot tak mówić przy kimś face-to-face o swoich problemach i bolączkach, a nawet o drobnych "radościach", które czasem się zdarzają.
No more death
Znam osoby które dostawały klozapol jak 2 i 3 lek z kolei. Jedna dostała po klozapolu ketrel i objawy wytwórcze u niej mineły, miał problemy z nastrojem. Natomiast druga osoba dostała klozapol i czuję się jako tako.
Wydaję mi sie , że kiedyś już to pisałem, ale napisze jeszcze raz w razie co.
Wydaję mi sie , że kiedyś już to pisałem, ale napisze jeszcze raz w razie co.
Ja nie czuję się za dobrze na tych lekach...leonidas pisze:... osoba dostała klozapol i czuję się jako tako.
No more death
Mam teraz znowu lekkie zmiany w tabletkach:
- Klozapol 200mg
- Amisan 400mg
- Lamotrix 200mg
- Setaloft 100mg
- Concor
Samopoczucie takie sobie
- Klozapol 200mg
- Amisan 400mg
- Lamotrix 200mg
- Setaloft 100mg
- Concor
Samopoczucie takie sobie

No more death
Oiselle działa na Ciebie dawka 200 mg klozapolu? Ja biorę 450 mg i jeszcze nie ma poprawy;/
Brałam przez wiele lat 600mg i powiem Ci, że dawka 200mg, którą obecnie mam działa na mnie podobnie.leonidas pisze:działa na Ciebie dawka 200 mg klozapolu?
Ale czuję się mniej struta - tyle dobrego.
Ogólnie chcę zejść do 150mg, tylko boję nawrotu lub pogorszenia sytuacji.
Klozapol trochę stabilizuje, bo inne tabletki dla mnie to jak łykanie cukierków.
No more death
Oiselle.A co ile czasu badasz krew?
Kiedyś regularnie co miesiąc, ale ponieważ nic mi się nie dzieje, rzadko.einsam pisze:A co ile czasu badasz krew?
No more death
Ja przy psychozie mam popołudniowe zjazdy,to jest napady paniki.Biorę na to Cloranxen.Uzależnia,ale biorę niską dawkę bo muszę,żeby jakoś funkcjonować.
Mam drobne zmiany w lekach:
- Klozapol 400mg
- Amisan 400mg
- Setaloft 100mg
- Lamotrix 200mg
- Concor
Plus suplementy i czasem Lorafen
- Klozapol 400mg
- Amisan 400mg
- Setaloft 100mg
- Lamotrix 200mg
- Concor
No more death
A jakie konkretnie suplementy bierzeszoiselle pisze:Mam drobne zmiany w lekach:
- Klozapol 400mg
- Amisan 400mg
- Setaloft 100mg
- Lamotrix 200mg
- Concor

Jak często obecnie badasz krew

...napisałaś "rzadko", ale to określenie nic mi nie mówi konkretnego.
Suplement, który biorę:
http://www.plusssz.pl/produkty/plusssz- ... bez-nerwow
A krew badam raz/dwa razy do roku.
http://www.plusssz.pl/produkty/plusssz- ... bez-nerwow
A krew badam raz/dwa razy do roku.
No more death
Moim zdaniem za rzadko badasz krew, gdyż jej obraz (ogólniej: rozmaite wyniki) potrafią się zmienić z miesiąca na miesiąc. Otwarte pytanie brzmi: co sobie konkretnie badasz
Z suplementów diety szczerze polecam preparaty z wapniem zapobiegające osteoporozie, gdyż osoby ze schizofrenią, z racji mało aktywnego trybu życia, palenia papierosów oraz wywołanych przez psychotropy zaburzeń hormonalnych są osteoporozą realnie zagrożone.

Z suplementów diety szczerze polecam preparaty z wapniem zapobiegające osteoporozie, gdyż osoby ze schizofrenią, z racji mało aktywnego trybu życia, palenia papierosów oraz wywołanych przez psychotropy zaburzeń hormonalnych są osteoporozą realnie zagrożone.
- seebek
- zaufany użytkownik
Na mocne kości oprócz wapnia warto brać witaminę D3 + K2MK7, podaję przykładowy i przypadkowy link:
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,id,t.html
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Cytat z Twojego linku:
Coś podobnego zaleciła mi Pani Internistka (tylko bez Mg).
Muszę Ją zapytać, o to, co podlinkowałeś:
Osobiście biorę Vitrum Osteo, czyli Ca + Mg + D3.Witamina D3 jest jedyną witaminą, której nie ma w mleku mamy. Dzieje się tak, dlatego, że w naturalny sposób ta witamina jest dostarczana do organizmu przez skórę. Wymaga to jednak ekspozycji na słońce odkrytego ciała, optymalnie 15 minut dziennie. Zbyt niska dawka D3 zwiększa 11 razy ryzyko wystąpienia depresji.
Coś podobnego zaleciła mi Pani Internistka (tylko bez Mg).
Muszę Ją zapytać, o to, co podlinkowałeś:
Dziękuję za rady.
Nie dodałam, że biorę Calcium D3. Faktycznie miałam stwierdzony w badaniu krwi niedobór witaminy D.
Nie dodałam, że biorę Calcium D3. Faktycznie miałam stwierdzony w badaniu krwi niedobór witaminy D.
No more death