Czy ktoś odstawił całkowicie leki ?

Moderator: moderatorzy

geronimo
zaufany użytkownik

Czy ktoś odstawił całkowicie leki ?

Post autor: geronimo »

Leczę sie na schizofrenie paranoidalną prawie 10 lat. Cały czas biorę leki - zolafren. Nie mam głosów ani lęków. Czuję się jednak nie za bardzo. Długo śpię, jestem zamulony, mało sie śmieję, nic mnie nie cieszy. Próbowałem już kilka razy odstawic leki ale zawsze po kilku dniach coś sie nie dobrego dzieje. Byłem 3 lata temu w szpitalu bo odstawiłem leki i dostałem lęków ( miałem takie zachowanie że chciałem gonić,rzucić się na ludzi i nie mogłem tego opanować ) . Mam na prawdę juz dosć brania leków ale wiem że jak odstawie to choroba 99% wróci.
Ostatnio pytałem moja doktor czy będę mógł kiedyś te pieprzone leki odstawić. To powiedziała mi, że nie wie.
Przez te ostatnie 3 lata od wyjscia ze szpitala teraz w czerwcu dwa razy nie wziąłem leków ( byłem na weselu i trochę wypiłem - oczywiście nie dużo ) I znów bez lkeów poczułem się świetnie. Chcę sie od razu rozmawiać, śmiać tańczyć itp. Zaczałem znowu tęśknic za normalmym zyciem bez leków. Każdy z Was mi powie, że to normalne ,że sie dobrze czuje kilka dni po odstawieniu a później choroba wraca. A MOŻE BY NIE WRÓCIŁA !? Dlatego chciałbym sie zapytać czy sa osoby na forum, które odstawiły leki i choroba im nie wraca. Czy jest jakas nadzieja,że mozna będzie te leki całkiem odstawić ? :D
Newt
zaufany użytkownik

Re: Czy ktoś odstawił całkowicie leki ?

Post autor: Newt »

Witaj, ja mam nadzieje, że jednak można. Brałam neuroleptyki przez 2 lata regularnie. Z powodu skutków ubocznych leki mam odstawione całkowicie i jestem pod kontrolą lekarską i psychologiczną. Nie wiem ile da się tak żyć bez nawrotu, ale narazie nic nie mówią o tym żeby mi te leki od nowa wprowadzac.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
geronimo
zaufany użytkownik

Dzięki Newt za odpowiedź i nadzieję ! A Ty też miałeś schizofrenię paranoidalną ? Brałeś dwa lata leki po pierwszym epizodzie ? Gratuluję Ci z czałego serca, że nie bierzesz tych paskudnych leków i może juz nigdy nie bedziesz ich brał. A od jakiego czasu juz nie bierzesz leków ? Zgodził sie na to Twój lekarz ? :D
Newt
zaufany użytkownik

Hej, jestem kobietą jakby co ;) Tak mam schizofrenię paranoidalną, neuroleptyki zaczeli mi podawać przy pierwszej hospitalizacji na zamkniętym, ale to nie był pierwszy epizod psychotyczny. Nie biorę dopiero 7 tygodni, więc nie jest to żaden spektakularny wynik, jednak czuję sie coraz lepiej a nie gorzej, więc może nie trzeba będzie tych leków znowu wprowadzać. Lekarz sam mi to zaproponował.
geronimo
zaufany użytkownik

Przepraszam Cię bardzo, że myślałem że jesteś chłopakiem ! :D Mam głębokoą nadzieję, że nie będziesz musiała w ogóle juz brać tych leków !!! Ale masz odważnego lekarza. Musiałaś się dobrze czuć na lekach. ze Ci pozwolił odsatawić. Moja lekarka jest ordynatorem w szpitalu, bo lecze sie u n iej prywatnie - i za Chiny nie chce słyszeć o odstawieniu leków.
Newt
zaufany użytkownik

U mnie sytuacja była taka - trafiłam do szpitala z powodu powikłania polekowego (zzn).
geronimo
zaufany użytkownik

A co to jest to powikłanie polekowe ? Przedawkowanie leków ?
Awatar użytkownika
aaa
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: aaa »

Wez sobie ulotke zolafrenu i przeczytaj
Newt
zaufany użytkownik

Żadne przedawkowanie, ja to dostałam po Abilify. Złośliwy zespół neuroleptyczny, poczytaj.
Ostatnio zmieniony pt lut 12, 2010 7:22 pm przez Newt, łącznie zmieniany 1 raz.
Ertis
zaufany użytkownik

Post autor: Ertis »

Ja bez leków wytrzymałem pięć lat, tak że po odstawieniu ryzyko jest zawsze, ale warto spróbować. W niedalekiej przyszłości zamierzam jeszcze raz odstawić, i mam nadziej, że to już ostatni raz
geronimo
zaufany użytkownik

Cześć Ertis ! To super że wytrzymałeś 5 lat bez leków. Też miałeś schizofrenię paranoidalną ? I co po pięciu latach choroba wróciła ? A jak sie czułeś bez leków, tak jak przed chorobą ? Czy były jakieś zmiany ? 5 lat to długi okres, można normalnie podjąć pracę i dorzbe żyć. A jak Ci wróciła chortoba to miałeś ciężką psychozę czy obeszło się bez szpitala ?
Ertis
zaufany użytkownik

Post autor: Ertis »

Tak miałem paranoidalną, wcześniej jak i na lekach i bez leków czułem się dobrze, prowadziłem aktywne życie. Cały czas aktywny zawodowo. Po tych pięciu latach, odjechałem na tyle że był szpital. Po szpitalu cały świat mi się zawalił, wszystko straciło sens, z życia kolorowego zrobiło się życie czarno białe.
asias2000
antypsychiatra
Kontakt:

Post autor: asias2000 »

http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?f=5&t=4851
Tu też właśnie rozpoczęła się dyskusja na ten temat...

Da się żyć bez leków i wręcz trzeba się tego uczyć... a nauczyć się można... Tylko nie na "wariata" ;)... powoli i rozsądnie, o czym piszę w powyższym poście i próbuję wyjaśnić, jak poradzili sobie z tym inni.

Pozdrawiam
"Kiedy modlisz się - mówisz do Boga. Kiedy Bóg mówi do ciebie - cierpisz na Schizofrenie" - prof. T. Szasz
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Odstawiłem na parę ładnych lat, ale ona wraca. Biorę sporadycznie, obecnie na dłużej.
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Ja nie brałam leków 9mcy, ale nie wyszło mi to na dobre, bo wróciła psychoza :( I już nie mam zamiaru odstawiać leków na wlasną rękę.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
geronimo
zaufany użytkownik

9 mięsiecy to i tak długo jak dla mnie oczywiście, bo mi juz choroba wraca po 3 -4 dniach. Biorę leki 10 lat i juz zapomiałem jak to jest zyc bez leków.Wiem tylko, że było fajnie. Znowu bym chciał żeby było fajnie - ale to chyba nie możliwe. Żeby chociaz brac takie leki na których by człowiek sie w miarę dobrze czuł.
Na jakich lekach czuliście sie w miare dobrze ?
Newt
zaufany użytkownik

Ja na Abilify i szkoda, że dostałam od niego powikłania, bo ten lek najbardziej mi pasował. Tylko, że nie działał na omamy.
geronimo
zaufany użytkownik

Czasami to mam takie mysli, żeby całkowicie odtstawic te leki i co będzie to będzie. Ale rozum mówi ,żeby tego nie robic bo choroba na pewno wróci. Dlatego męczę sie z tym zolafrenem i teraz jak pójdę do lekarza to powie że chcę isć do szpitala na zmiane leków - bo już mam dość.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Odstawianie leków należy przeprowadzić stopniowo, małymi krokami. Dlatego że odstawienie w stylu "wszystko odstawiam od razu" zawsze ponosi porażke. Ponieważ nasze organizmy przyzwyczaiły się do leków wiec aby je odstawić musimy przyzwyczaić je stopniowo do niebrania leków. Bo odstawienie na wariata powoduje olbrzymi szok dla organizmu a szczególnie dla receptorów dopaminowych.
geronimo
zaufany użytkownik

Dlaczego wszedzie mówią i piszą ( w książkach i w inernecie ) że 30 - 40 procent chorych na schizofrenię całkowicie zostaje wyleczona - a lekarze każą brać leki do końca życia. Bo ja nie spotkałem ani nie słyszałem o osobie która z tego wyszła. :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”