Jak działają leki na schizofrenie (wg odczuć połykających je) ?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Jak działają leki na schizofrenie (wg odczuć połykających je) ?

Post autor: DZIECKO ZDROWIE »

Jak działają leki na schizofrenie ? Nie chodzi mi o definicje książkowe i opisy typu: zmniejszają aktywność receptora D2, tylko o odczucia chorego: u mnie np. Rispolept zmniejsza wrażliwość, zwiększa świadomość i można dzięki niemu w miare normalnie żyć. Jakie są twoje odczucia: jak działa twój lek ?
maajutka
zaufany użytkownik

Re: Jak działają leki na schizofrenie (wg odczuć połykających je) ?

Post autor: maajutka »

Mnie 1mg rispoleptu trochę otumania,blokuje emocje,zainteresowania ,motywacje ale jest dużo lepiej niż na dawkach powyżej 1mg kiedy to byłam warzywem,nigdy więcej nie chce brać dawki powyżej 1mg
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

maajutka pisze:Mnie 1mg rispoleptu trochę otumania,blokuje emocje,zainteresowania ,motywacje
Może warto zmienić ten raczej kiepski lek na coś innego,
też w małych dawkach. Na przykład kwetiapinę do 200 mg.
Najlepiej mniej.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Ja bym się bał brać zupełnie nowy lek, który zupełnie nie wiadomo, jak na mnie konkretnie podziała.
Ustawianie nowego leku u konkretnej osoby to mogą być ciężkie miesiące!

Wolałbym zadowolić się taką małą, nieco kaleką, na pewno nie idealną, stabilizacją.

Już taki nasz "schizofreniczny los", że jak się zaczynamy czuć zbyt dobrze to się wkrótce zaczynamy też sypać psychicznie.
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Mnie się tam nic nie sypie jak jest dobrze. Proszę was o wyszczególnienie dobrych i złych odczuć związanych z działaniem Waszego leku. Zapraszam do tematu.
Arom
zaufany użytkownik

Post autor: Arom »

Rispolept powoduje u mnie ślinienie, nie pomaga, otumania.
Dopiero haloperidol np. wyciszył komentarze, które słyszałem, przestano mówić o mnie w mediach, itd.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Na "Solianie" w dawce 400 mg czy nawet 300 mg byłem totalnie bezwolny, nie potrafiłem zmusić się do najprostszej czynności. Ponadto źle się czułem we własnym ciele, czułem straszliwą monotonię podobnych do siebie dni. Poza tym w głowie była prawie pustka. Pojedyncze myśli zupełnie elementarne. Poza tym miałem dotkliwe lęki.

Na "Solianie" w dawce 100 mg czy nawet 50 mg wróciła mi energia, motywacja do działania, znikły lęki i strachy. Pojawiły się też nieustające myśli, które sobie jakoś tam pozytywnie biegną bez świadomego wysiłku z mojej strony. Na "Solianie" 100 mg spałem wyraźnie lepiej niż na "Solianie" 50 mg.
maajutka
zaufany użytkownik

Hvp2podobnie mam teraz na 1mg rispoleptu co ty na 50mg solianu, na dużych dawkach rispoleptu też miałam brak myśli w glowie
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Ja niestety na 50 mg "Solianu" sypiam zbyt mało, abym mógł się czuć naprawdę dobrze.
Jedynie 2-5 godzin na dobę.
Tak się po prostu nie da!

Jak Ty sypiasz wystarczająco na 1 mg "Rispoleptu" to się trzymaj tego leku i tej dawki.
maajutka
zaufany użytkownik

Spie bite 8godzin na 1mg rispoleptu,bez sensu 4lata meczylam się na dużych dawkach,naprawdę dla mnie to było duże cierpienie,niemoc i pustka
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

maajutka pisze:Spie bite 8godzin na 1mg rispoleptu,
Fajnie masz! :)
Zazdroszczę!!!
maajutka pisze:bez sensu 4lata meczylam się na dużych dawkach,naprawdę dla mnie to było duże cierpienie,niemoc i pustka
Niestety nasi szanowni Lekarze zdają się hołdować powiedzeniu Antoniego Kępińskiego, że "w schizofrenii nie należy żałować leczenia"! Więc nam nie żałują. Tyle że z kolei obniżają dawkowanie naprawdę niechętnie. Mi przez ćwierć wieku leczenia jeszcze się nie zdarzyło, aby mi psychiatra lub psycholog zaproponował obniżenie dawki neuroleptyku :!:
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

A jakie są objawy, odczucia gdy jest za mało leku, a jakie gdy za dużo ?
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Za dużo leku to senność, apatia, brak energii, przymulenie, czasem bezwolność, czasem depresja, pustka w głowie, czasem dyskomfort we własnym ciele, czasem niepokój w nogach, który wymusza poruszanie się, czasem nadmierne wydzielanie śliny. Poza tym bierność, maskowata twarz.

Za mało leku to bardzo dobre samopoczucie, brak lęku i depresji, łatwość podejmowania decyzji (również tych finansowych), rozmowność, kontaktowość, która sprawia, że ludzie obcy spontanicznie nawiązują rozmowy, człowiek jest sympatyczniejszy. Niestety również narastające problemy ze snem. Zaczyna w psychikę wkradać się chaos...
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Dziękuje :)
Fajnie by było jakby jeszcze kilka osób sie wypowiedziało jak odczuwają brak leku a jak jego nadmiar ?
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Mniszek pisze:Fajnie by było jakby jeszcze kilka osób sie wypowiedziało jak odczuwają brak leku a jak jego nadmiar ?
Ja nigdy w życiu nie czułem leków neuroleptycznych, a brałem już różne i w różnych dawkach, nawet wysokich.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

spodsztancy pisze:Ja nigdy w życiu nie czułem leków neuroleptycznych, a brałem już różne i w różnych dawkach, nawet wysokich.
:shock: :shock: :shock:
maajutka
zaufany użytkownik

nic
Ostatnio zmieniony czw lip 07, 2016 5:59 pm przez maajutka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Ok, w wysokich brałem tylko olanzapinę 20 mg. I tak nic nie czułem. Jedynymi lekami, które "czułem" są alprazolam i sertralina. Zwłaszcza ten pierwszy. Mam nadzieję, że jak umrę trafię do alprazolamowego nieba. ;>
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik
Status: Trójca
Gadu-Gadu: 48512284

Post autor: Erika_Kohut »

Ja czulam sie zle i zwalalo mnie z nog, nie pomagaly naobjawy raczej. Klozapina powodowala, ze mialam wiecej natretnych mysli niz bez niej i brak emocji, ok bylo to, ze moglam spac i nie bylam aktywna, bo mnie to meczylo bardzo.

Dla mnie jesttezdziwne, ze ktos nieczuje neuroleptykow...
Milosc to iluzja
Awatar użytkownika
Margareth
zaufany użytkownik

Post autor: Margareth »

Kiedy ja miałam w miarę ustawione leki czułam się tak dziwnie dobrze, było ok, spałam normalnie, nie miałam lęków, byłam spokojniejsza, chciało mi się robić cokolwiek, rozmawiałam z ludźmi, czytałam. Ale świat, emocje odczuwalam tak jakby coś mnie od nich dzielilo, jakaś szyba. Kiedy się śmiałam czy denerwowalam, czułam to, ale nie tak intensywnie jak bez leków, tylko tak umiarkowanie.
Znajomi mi mówili, że sztucznie się śmieje i mam takie sztywne ruchy, choć ja tego nie zauważylam.
Na złych dla mnie lekach byłam nie do życia, ciągle przymulona chodziłam. A jak brałam mniejsze dawki to nie czułam żebym cokolwiek brała, w głowie non stop miałam kosmos, za to przy każdym leku zamieszkiwalam w lodówce, non stop byłam okropnie głodna.
Za to antydepresanty tylko lęki wyciszaly. Czułam się na nich jakbym ciągle podpita była, ale nie jadłam przynajmniej.
Nie ma już nic za ścianą powiek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”