profil psychologiczny osób twórczych

forumowiczów dzieła własne

Moderator: moderatorzy

czy uważasz się za osobę twórczą?

tak
12
75%
nie
4
25%

Liczba głosów: 16

Awatar użytkownika
jeremi
zaufany użytkownik

profil psychologiczny osób twórczych

Post autor: jeremi »

Krzysztof Inglik pisze:Wśród ludzi od zawsze pojawiały się jednostki genialne i nadzwyczaj twórcze. Z reguły taką odmienność uzasadniano "darem od Boga", jakąś interwencją siły wyższej. Wiedza 'potoczna' pełna była spekulacji na temat różnic pomiędzy osobami twórczymi a przeciętnymi, tak więc naturalnym jest, że rozwój psychologii w XIX wieku wprowadził zjawisko twórczości w zakres zainteresowań naukowców. Indywidualnych cech osób twórczych należy się doszukiwać w sferze intelektu, osobowości oraz w dziedzinie zaburzeń zachowania. Należy się także zastanowić, czy cechy te stanowią przyczynę predyspozycji i zachowań twórczych, czy też raczej ich uboczny skutek.
http://inglik.com/inne/01.html

zachęcam do przeczytania. taka ciekawostka.
zwróćcie uwagę na schizotypię..
Awatar użytkownika
jeremi
zaufany użytkownik

wcześniej były jakieś dziwne problemy, ale teraz widzę, że temat działa..
to cudnie.

zapraszam do dyskusji.
chociaż nie wiem czy jest o czym dyskutować, heh.
bogdan
zaufany użytkownik

Post autor: bogdan »

No i co to duzo mowic?

Nawet krojenie papryki do obiadu moze byc chwila kreatywnej sztuki...

Obrazek
bogdan
zaufany użytkownik

Post autor: bogdan »

Nie moglem wyedytowac posta, wiec wklejam jeden pod drugim.

Obrazek
Awatar użytkownika
jeremi
zaufany użytkownik

hah. pojęcie 'piękna' i 'sztuki' jest oczywiście subiektywne.. (:
moim zdaniem fajowo wyszła ta papryka, taka ciekawostka. ale czy to sztuka?.. według mnie nie do końca. ;)

co tu dużo mówić?.. w sumie nie wiem.
chciałem chyba głównie zwrócić uwagę na schizotypię. ogólnie bardzo mało się o tym mówi, niewielu wie 'z czym to się je'. piszę o tym, bo sam jestem schizotypem i jednocześnie artystą.

co prawda mam za sobą epizod psychotyczny, ale nie wiem dokładnie jakie są relacje między samą schizofrenią a twórczością, dlatego zapytam was: czy wybuchy psychoz pobudzają czy hamują wasze dążenia twórcze?

u mnie było to tak, że przez okres szpitali (i chwilę po) tworzyłem niewiele i głównie były to twory nienajlepszej jakości, mimo iż w głowie miałem masę obrazów, scen, które mógłbym opisać. po prostu nie potrafiłem tego wszystkiego zamienić w słowa, jakby ktoś mi uciął ręce i zakneblował usta, a ja w środku krzyczałem!
dopiero kiedy doszedłem trochę do siebie, mogłem znowu pisać jak dawniej.

w tym artykule zadano też ważne pytanie: 'czy twórczość jest ubocznym efektem zaburzeń, czy zaburzenia są efektem ubocznym twórczości'?

w moim przypadku było chyba tak, że to zaburzenia były efektem ubocznym twórczości. ale generalnie nie wiem jak to było naprawdę. w sumie to nie ma to już znaczenia.. jestem po dwóch pobytach w szpitalu, a tworzyłem i tworzę nadal.. bo twórczość jest dla mnie najważniejsza w życiu. nieważna miłość, przyjaciele, pieniądze czy cokolwiek.. liczy się tylko twórczość, Piękno, sztuka.
dla Piękna rezygnuję z życia..

a jak to jest u was, drodzy twórcy?
piotr 84
bywalec

Re: profil psychologiczny osób twórczych

Post autor: piotr 84 »

co tu dużo gadać każdy chce być poeto pisarzem malarzem "tylko robić nie ma komu" to cytat z Kiepskich tego serialu ale ile w nim racji :lol:
darek1
zarejestrowany użytkownik

Re: profil psychologiczny osób twórczych

Post autor: darek1 »

wg mnie to jest tak że przy twórczości a raczej takich wzniosach twórczych nieprzyzwyczajeni wpadamy w wytężoną prace prawej półkuli muzgowej zostawiając troche lewą do czego niejesteśmy przyzwyczajeni i troche sie wtedy gubimy.
powrót do równowagi połkul jeśli jest przeprowadzany chemicznie neuroleptykami troche trwa

przy wytężonej pracy prawej półkuli lewa odpoczywa co powoduje zanik logiki np umiejętności liczenia , nawet tabliczka mnożenia czyli 2 razy 2 jest problemem ;)
wybranie rozmiarów płótna to niemożliwość ;)pisać ołówkiem czy długopisem ? :)

a tyle chciało by się przekazac :)

jest wiele np technik oddechowych czy medytacyjnych pozwalających rozwijać rowój twórczy czyli coś co nazywam odloty prawej półkuli .

są one skuteczne w naszym przypadku i to bardzo do powrotów do harmonii obu półkul
trenując ostatnio te zabawy energetyczne i oddechowe i hatha joge troszke zauważyłem że nagle potrafie w pozycjii kwiat lotosu unosić sie oddechem na wodzie w bezruchu ;)

każdy , każda z nas chyba musi znależć własne metody odpowiednie dla siebie na inny styl życia niż mają nasi sąsiedzi i rodzina
ODPOWIEDZ

Wróć do „wrażliwość, twórczość”