Co zamiast kawy?
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
Co zamiast kawy?
Kawa u mnie wywołuje zgagę na parę godzin. Czym ja zastąpić, ten cały rytuał i kopa jakiego dostarcza. Kilka automatów codziennie po drodze spotykam i ciężko się im oprzeć. Może chodzi o to że jest jakaś kwaśna... Dodatek mleka nie pomaga.
Re: Co zamiast kawy?
Może spróbuj Yerba Mate, ja toleruję ją znacznie lepiej niż kawę a i daje lepszego jakościowo kopa.
-
- bywalec
Yerba Mate to trochę brzmi jakby z hebrajskiego. A w normalnych sklepach jest do kupienia?
Yerba pochodzi z Ameryki Południowej, u nas w Polsce do dostania w internecie (np. poyerbani.pl) albo w różnych herbaciarniach. U mnie w mieście można ją też dorwać na targowiskach, podejrzewam że w innych jest podobnie.
W Eko można kupić Yerbę w saszetkach firmy Astra z limonką - bardzo dobra, mi smakuje. Dla niektórych to może być profanacja bo przecież musi być bombilla i tykwa i lepszy susz 

Melisa
Yerba w saszetkach to jakby zjeść plasterek sera i twierdzić, że zjadło się pizzę
Po prostu o wiele za mała ilość żeby miała jakieś konkretne działanie pobudzające.

Yerba jest symbolem mojego niedostosowania społecznego...
Było, minęło, nie ma co rozpamiętywać jednej sytuacji 

Czytając o jej korzyściach nawet bym spróbowała ( wypijam w ciągu dnia dziesiątki filiżanek kawy), ale zupełnie nie mam pojęcia jak się zabrać za te internetowe zamówienia. Może znajdę gdzieś w moim mieście stacjonarny sklep.
I to chyba nie to, że rozpamiętuję. Tylko jakieś niemiłe uczucie się pojawia na sam wygląd tego słowa.
I to chyba nie to, że rozpamiętuję. Tylko jakieś niemiłe uczucie się pojawia na sam wygląd tego słowa.
- koniczynka26
- bywalec
- Status: rencistka
Ja odstawiłam całkowicie kawę, bo rezygnacja z kawy, to element diety antystresowej polecanej przez Konrada Gacę.
Kawa bardzo podnosi ciśnienie i puls , w końcu kawa to też używka, więc wolę jej nie pić, zwłaszcza, że zażywam Metocard na nieregularny rytm serca, więc nie powinnam pić kawy.
Zrezygnowałam też całkowicie z soli, bo ona też bardzo podnosi ciśnienie i zatrzymuje wodę w organizmie.
Kawa bardzo podnosi ciśnienie i puls , w końcu kawa to też używka, więc wolę jej nie pić, zwłaszcza, że zażywam Metocard na nieregularny rytm serca, więc nie powinnam pić kawy.
Zrezygnowałam też całkowicie z soli, bo ona też bardzo podnosi ciśnienie i zatrzymuje wodę w organizmie.
-
- bywalec
Zaopatrzyłem się w pół kilograma Yerba Mate Green i faktycznie daje nieco inny rodzaj kopa. Chociaż zapach ma taki jak wysuszona ukoszona trawa.
Tak, zapach i smak nie są najlepsze ale działanie bardzo fajne, zaleta też taka że yerba dostarcza sporo witamin i minerałów, które kawa wypłukuje. Ma też działanie antydepresyjne. Nie daje trzęsawkowego kopa jak kawa ale człowiek staje się bardzo przytomny.
Yerba Mate Green ciekawe rozwiązanie , muszę spróbować, kawa czasami ratuje mnie przed sennością.
A co do kawy zauważyłam że organizm lepiej przyswaja kawę parzoną niż rozpuszczalną, jak przez dłuższy czas piłam rozpuszczkę to mnie strasznie bolał żołądek, a po parzonce nic.
A co do kawy zauważyłam że organizm lepiej przyswaja kawę parzoną niż rozpuszczalną, jak przez dłuższy czas piłam rozpuszczkę to mnie strasznie bolał żołądek, a po parzonce nic.
Dogmatyczne wyrocznie lekarskie nie robią już na mnie żadnego wrażenia.
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Kawe mozna tez zastapic kofeina w tabletkach, dzialanie ma prawdopodobnie silniejsze nawet w mniejszych dawkach.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Efekt taki sam jak wypicie energetyka.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Nic nie zastąpi mi porannej czarnej parzonej kawy ... 

Jeśli organizm jest zakwaszony polecam cytrynian wapnia
ja biorę jedną tabletkę dziennie
zakupiłem sobie cytrynian wapnia z magnezem i mam spokój z nadkwasotą już od dawna
piję dwie kawy dziennie.

My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...