humor forumowiczów

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik
Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
Gadu-Gadu: Czarnokrwista

Re: humor forumowiczów

Post autor: Francesco »

Miłość & Muzyka
~ Amen ~
Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

Post autor: AMerei »

Pani przedszkolanka pomaga dziecku założyć wysokie, zimowe butki. Szarpie się, męczy, ciągnie.
- No, weszły!
Spocona siedzi na podłodze, dziecko mówi:
- Ale mam buciki odwrotnie.
Pani patrzy, faktycznie! No to je ściągają, mordują się, sapią. Wciągają je znowu, sapią, ciągną, ale nie chcą wejść.
- Uuuf, weszły!
Pani siedzi, dyszy, a dziecko mówi:
- Ale to nie moje buciki.
Pani niebezpiecznie zwężały się oczy. Odczekała i znowu szarpie się z butami ... Zeszły!
Na to dziecko:
- Bo to są buciki mojego brata ale mama kazała mi je nosić.
Pani zacisnęła ręce mocno na szafce, odczekała, aż przestaną jej się trząść, i znowu pomaga dziecku wciągnąć buty. Wciągają, wciągają, weszły!.
- No dobrze, - mówi wykończona pani - a gdzie masz rękawiczki?
- W bucikach.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

jakotako pisze:Mówi się;
Proszę o skasowanie biletu
a nie;
Hej, ty .........
"Proszę, czarny kolego, o skasowanie biletów" - powiesz tak do kogoś? Możesz jeszcze dodać: "czarny kolego z Afryki", żeby na pewno było wiadomo, o kogo chodzi.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Wspaniale pisze:Może lewacy tak tykają innych i uważają, że jest na miejscu?

W lewackiej Skandynawii obraźliwy jest podział na mężczyzn
i kobiety. Wszyscy są 'osobą'.
Proszę o nieużywanie słów "lewacy" i "lewactwo" (o co już reszta prosiłam wielokrotnie. Są nacechowane negatywnie.

Pozdrawiam.m.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Zaraz pewnie pojawi sie znow link z odnosnikiem do slownika j. polskiego. :lol:
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Unknown pisze:Zaraz pewnie pojawi sie znow link z odnosnikiem do slownika j. polskiego. :lol:
Niektórzy nie przyswaja wiedzy. Czy to dowód na ma marność edukacji w Polsce?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nie, to dowód na to, że ktoś nie rozumie do czego służy SJP. Tym kimś jest Wspaniale i Ty, Unreal.

Jest tam słowo "kurva", "dzivka" - czy to znaczy, że mamy ich używać?

Wkleić? Bo może nadal nie rozumiecie?

Wspaniale, wszystkie Twoje posty z wyrażeniem "lewacy" i "lewactwo" będę przenosić do niechcianych. Prosiłam Cię wielokrotnie, byś się zastosował do pewnych reguł kulturalnej konwersacji. Nie umiesz - trudno.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Chyba kolejny raz spróbuję i mam nadzieję, że ktoś nie po lewacku podejdzie do zagadnienia, a więc jeszcze raz, bo nauka idzie w las:

LEWACTWO - skrajnie lewicowe poglądy polityczne

• lewacki • lewak

http://sjp.pwn.pl/sjp/lewactwo;2478115.html
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

To jeszcze wypisz słowo "dzivka" i "kurva". To o "kobiecie, której postępowanie uważa się za niemoralne lub oburzające". Powiesz tak do kogoś? Nie, bo to słowa nacechowane negatywnie. Podobnie jak "lewak". SJP nie oddaje nastroju słów, tylko jego znaczenie.

Nie umiesz używać słownika? To dla mnie nowość spotkać się z kimś takim.
I jeszcze mi na różowo pisze ;)

Pozdrawiam.m.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Francesco
zaufany użytkownik
Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
Gadu-Gadu: Czarnokrwista

Post autor: Francesco »

Współcześnie, termin kur.wa mać wywodzi się powszechnie, lecz całkowicie błędnie, od łac. słowa curva (krzywa, prostytutka) i uznaje za wyrażenie wulgarne, choć dzisiaj w wielu językach europejskich znaczy po prostu zakręt. Jednak najnowsze badania porównawcze wykazują, że pierwotne znaczenie tego wyrażenia to zniekształcone Urva-Mat' (wym. /(kʰ)ʊrvʌ mʌʨ/) lub Khurva-Mati, imię pogańskiego bóstwa, a konkretnie jedno z imion Bogini-Matki
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Kur.wa > musiało być z kropeczką, bo nawet link blokuje... (usunąć kropkę)

Zacznijmy też od tego, że łaciński to herezja i obraza języka staropolskiego.. więc na wspak wszystko tam mamy w znaczeniach. Z dniem chrystianizacji zabili dawne znaczenia.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

O ile w Słowniku Języka Polskiego przy słowach <kur.wa>, <dziwka> jest wyjaśnienie - "wulgarnie", "obraźliwie", to przy słowie <lewak> nie ma nic takiego.
LaDopamina
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Zadaj sobie pytanie: czy w normalnej, kulturalnej debacie politycznej pada słowo "lewak", "lewactwo"? Czy słyszysz je z mównicy sejmowej? Nie, bo to wyrazy obraźliwe.
O tym, jaki wydźwięk ma dany wyraz (nawet neutralny, jak chociażby "gnój") decyduje uzus społeczny. To ludzie nadają znaczenie słowom. Słownik Języka Polskiego nie zajmuje się wydźwiękiem społecznym słów, zajmuje się tym dziedzina nauki zwana "kulturą języka" i -poniekąd-"językoznawstwo".
Gorąco polecam wykłady prof. Miodka z tego zakresu. Prowadzi on również Poradnię Języka Polskiego przy Uniwersytecie Wrocławskim i jeśli masz jakieś problem ze zrozumieniem znaczenia słów - polecam tak zadzwonić i się skonsultować.
Dla przykładu: wyraz "dzivka" był przez wieki neutralny, oznaczał po prostu młodą kobietę. jednak uzus społeczny z czasem nadał mu zupełnie inne znaczenie.

Na tym forum wyrażenia "lewak" i "lewactwo" są uważane za obraźliwe i proszę, aby ich nie używać. Deprecjonują przekonania innych osób. Nie spełniają sztandarów normalnej, kulturalnej rozmowy. Będą więc moderowane.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

moi pisze: Słownik Języka Polskiego nie zajmuje się wydźwiękiem społecznym słów, zajmuje się tym dziedzina nauki zwana "kulturą języka" i -poniekąd-"językoznawstwo".
Słownik podaje informację, czy dany wyraz ma wydźwięk obraźliwy lub wulgarny.
moi pisze:Na tym forum wyrażenia "lewak" i "lewactwo" są uważane za obraźliwe i proszę, aby ich nie używać. Deprecjonują przekonania innych osób. Nie spełniają sztandarów normalnej, kulturalnej rozmowy. Będą więc moderowane.
Rozumiem, że tak chętnie używane przez Ciebie słowo "kibol" wpisuje się w Twoje normy kulturowe.
LaDopamina
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

unreal pisze:
moi pisze: Słownik Języka Polskiego nie zajmuje się wydźwiękiem społecznym słów, zajmuje się tym dziedzina nauki zwana "kulturą języka" i -poniekąd-"językoznawstwo".
Słownik podaje informację, czy dany wyraz ma wydźwięk obraźliwy lub wulgarny.
Jeśli jest to oczywiste. Czasami słowa są obraźliwe w nieoczywisty sposób, jak np. słowo "gnój". "Lewak" jest właśnie takim słowem, któremu uzus społeczny nadał obraźliwe znaczenie. W kulturalnej debacie politycznej takie słowa nie padną, nie powinny więc także padać u nas na forum.
unreal pisze: Rozumiem, że tak chętnie używane przez Ciebie słowo "kibol" wpisuje się w Twoje normy kulturowe.
Nie, nie używam go często. Zdarzyło mi się może ze dwa razy. Ale masz rację - to słowo obraźliwe. Postaram się chłopców z ONR-u nazywać inaczej. "Kibice o ugruntowanych przekonaniach prawicowych i neofaszystowskich z nastawieniem bojowym" będzie chyba ok? ;)

Notabene:
http://sjp.pwn.pl/szukaj/kibol.html

Nie jest to słowo obraźliwe, według SJP :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

moi pisze:Notabene:
http://sjp.pwn.pl/szukaj/kibol.html
Nie jest to słowo obraźliwe, według SJP :)
Dlatego nie zwracałam Ci uwagi, uznając, że jest to ekspresja Twoich poglądów, do której masz prawo.
Możesz pisać <kibol>, nie przeszkadza mi to. Dziwiłam się jedynie, bo tak rzekomo dbasz o kulturę wypowiedzi na forum. ;)
LaDopamina
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Jak napisałam wcześniej: użyłam tego słowa może ze dwa razy.
Ty natomiast nie kręć, że zaglądałaś do słownika, bo tego nie zrobiłaś. Dopiero na fali dyskusji nad słowem "lewak", kiedy musiałam jako argumentu użyć słowa "gnój", dowodząc w ten sposób, że nawet neutralne z pozoru słowo, za pomocą uzusu społecznego nabiera specjalnego znaczenia - dopiero wtedy zadałaś sobie trud, by do niego zerknąć.
Zresztą, mniejsza z tym.
Tak, jak politycy nie używają w dyskusji słowo "lewak", tak i my nie będziemy go na forum używać.
Z Tobą, Wspaniale, przerabiałam już inne słowa pod moim adresem, wierzę więc, że czegoś się z tamtych rozmów nauczyłeś?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

moi pisze:Ty natomiast nie kręć, że zaglądałaś do słownika, bo tego nie zrobiłaś. Dopiero na fali dyskusji nad słowem "lewak",
Wróżbitka Maciejowa znów w akcji, najlepiej wie co robiłam.xDDD
Zdradź tajemnicę, czego tym razem użyłaś, szklanej kuli czy fusów?
LaDopamina
Błądząc Wśród Znaków
nadużywający
nadużywający

Post autor: Błądząc Wśród Znaków »

czy słowo jesteś zajebisty jest obraźliwe? właściwie jest to forma "komplementu" jednakże samo słowo jest wulgarne ze względu na swoją formę w taki spoób ogolnie przyjętą nie tylko przez starszych?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Błądząc Wśród Znaków
nadużywający
nadużywający

Post autor: Błądząc Wśród Znaków »

czy wulgaryzmy w formie komlementów np. ty czarny jeba.ny mordojebco powinno być odbierane jako coś obrażającego czy urugającego?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”