Chciałbym poruszyć tu temat nadmiernej senności niezależnej od schizofrenii. Ile razy chodziłem do biblioteki, znalazłem bardzo ciekawą książkę, lecz cóż z tego - głowa buch o blat stołu. W sumie nie mogłem w ogóle korzystać z bibliotek publicznych. Z pewnością jednym z problemów jest prawie kompletny brak tlenu - biblioteki są w Polsce prawie nigdy niewietrzone ! To dotyczy także - o zgrozo - sal wykładowych. Iluż studentów zasypia z tego powodu na wykładach nie zdając sobie do końca sprawy z trywialnej tego faktu przyczyny. Każda sala, w której gromadzi się więcej osób powinna być wietrzona w czasie przerwy w wykładzie.
Nadmierna senność może mieć także inny powód: Polska środkowa, jak Mazowsze, a także szczególnie rejony górskie były obszarami endemicznego niedoboru jodu (endemiczny - czyli > 10% populacji ma niedobór). Dziś sytuacja poprawiła się głównie dzięki jodowaniu soli. Jednak nadmierne solenie potraw nie jest korzystne ze względu na nadciśnienie.
Brak jodu wiąże się natomiast z nieprawidłowym działaniem tarczycy, co najczęściej objawia się nadmierną sennością. Niedobór jodu powodować może demencję !
Sam kupiłem w aptece tabletki Plusssz z jodem za 8 zł. Uwaga: są także inne preparaty za 28 zł z taką samą, 150ug, zawartością jodu ! U mnie senność trochę zmalała, jednak prawidłowo powinno robić się to konsultacji z lekarzem, bo nadmiar niektórych witamin też może być szkodliwy. Przegięcie w drugą stronę objawia się nadpobudliwością, poceniem się, wytrzeszczem oczu.
zob. też http://pl.wikipedia.org/wiki/Tarczyca#C ... y_tarczycy
lub
http://www.przychodnia.pl/diety/index19 ... 3&d=2&t=19
senność
Moderator: moderatorzy
Re: senność
hej zbysiu , zgadzam sie z toba jesli chodzi o niedobór tlenu w salach i to nie tylko wykladowych bo na laborkach czasem nie było czym u nas czym oddychac,
u mnie sennosc jest przede wszytkim po lekach, ale abilify mi tak zmiejszyło moja sennosc ze jak do tej pory wstawalam o 11 lub 12 w wolne dni teraz wstaje bez problemu o 9
u mnie sennosc jest przede wszytkim po lekach, ale abilify mi tak zmiejszyło moja sennosc ze jak do tej pory wstawalam o 11 lub 12 w wolne dni teraz wstaje bez problemu o 9

- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Re: senność
Tak, sam bardzo dużo spałem, gdy brałem większe dawki zyprexy (zolafren). Tu chciałbym przynajmniej odfiltrować to co nie pochodzi z leków. Może pomoc będzie niewielka, lecz warto.