absurdy religii chrześcijańskiej

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
shadowman
bywalec

absurdy religii chrześcijańskiej

Post autor: shadowman »

jestem osobą wierzącą w Stwórcę- Jahwe, ale uważam że każda religia, jej głupie dogmaty nie mają w ogóle znaczenia w oczach Boga, gdyż religię wymyślili ludzie. Religia chrześcijańska, katolicyzm w szczególności ma mistrza w absurdalnych "rzeczach" Np zastanawialiście się kiedyś nad idiotyzmem uczynienia z Wojtyły świętego? Po co to było przecież już za życia jako papież zyskał miano Ojca Swiétego czyz nie? Na każdego papieża za życia "wołano" Ojciec święty więc po co te szopki z beatyfikacją?? Swoją drogą w ogóle Wojtyła nie zasłużył na ten "zaszczyt" gdyż w moim przekonaniu nie był dobrym człowiekiem, mało tego był obłudnym prostakiem. Druga rzecz która bije po oczach jeśli chodzi o katoli to ten pieprzony materializm, te wszechobecne hołdy składane " świętym" figurkom, obrazkom, krzyżykom itp . Pamiętacie historię gdy Mojżesz wszedł na górę a w tym samym czasie lud zaczął czcić złotego cielca? Przecież ta historia jasno mówi że Bóg zabronił oddawać hołd wszelkim materialnym rzeczom nawet tym mającym służyć jako symbol Boga, a tu proszę minęło przeszło 2000 lat a tępy motłoch nie wyciągnął żadnych wniosków i dalej modli się do złotych cielców...ehh
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
pogrzebany żywcem
bywalec

Re: absurdy religii chrześcijańskiej

Post autor: pogrzebany żywcem »

Shadowman piszesz, że wierzysz w Jahwe a potem, że religie wymyślili ludzie. Zastanów się teraz czy to co napisałeś jest logiczne.
shadowman
bywalec

cała Biblia została przez te wszystkie lata niejednokrotnie zmieniana aby ktoś mógł czerpać z tego korzyści, ja opieram swoją wiarę na tym co przekazuje teozofia, uważam że to dziedzina która faktycznie dąży do poznania PRAWDY, BOGA i OśWIECENIA
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
pogrzebany żywcem
bywalec

shadowman pisze:cała Biblia została przez te wszystkie lata niejednokrotnie zmieniana aby ktoś mógł czerpać z tego korzyści, ja opieram swoją wiarę na tym co przekazuje teozofia, uważam że to dziedzina która faktycznie dąży do poznania PRAWDY, BOGA i OśWIECENIA
Naprawdę wierzysz, że człowiek jest w stanie swoim ograniczonym rozumem objąć coś takiego jak bóg, wieczność i wszechświat?
shadowman
bywalec

pogrzebany żywcem pisze:Shadowman piszesz, że wierzysz w Jahwe a potem, że religie wymyślili ludzie. Zastanów się teraz czy to co napisałeś jest logiczne.
no ja wiem co piszę, Bóg tak naprawdę ma mało wspólnego z religią, bo religię wymyślili ludzie, a Bóg nie potrzebuje tych wszystkich przebieranek, świąt i innych pierdół, liczy się tylko dążenie do oświecenia i niesienie pomocy innym, polecam zmienić lektury a dopiero potem się wypowiadać chyba że faktycznie żywcem pogrzebali także Twój umysł...
pogrzebany żywcem
bywalec

Nie no, mam dość. Kolejny raz próbuję kulturalnie rozmawiać i kolejny raz jestem opluwany. Mój rozum został pogrzebany? Mart się o swój nawiedzeńcu. Co bóg ci się objawił kopnął cię w dupę i powiedział jestem Jahwe? Doznałeś oświecenia? Powodzenia i krzyż na drogę.
shadowman
bywalec

jeszcze nie jestem oświecony ale jestem na dobrej drodze ku temu a Ty się tak nie irytuj, może łyknij sobie jakiegoś psychotropa to Ci się poprawi:p..pozdrawiam...Apokaliptyczna Bestia 666...
shadowman
bywalec

Eden wierzysz w reinkarnację? w karmę? w to że jedynym sposobem na uwolnienie się z samsary jest stanie się nadczłowiekiem czego można dokonać tylko drogą odrzucenia materialnej iluzji, wyzwolenia się z przyziemnych pragnień, potrzeb i niesienia pomocy innym?
pogrzebany żywcem
bywalec

Eden pisze:
Oczywiście, że logiczne. Wszelkie niedorzeczności religijne stworzyli katolicy. Jahwe opierał się na racjonalizmie.
Religie stworzyli ludzie.
Nie ma związku między religiami a Bogiem. Religie to tylko społeczności. Bóg jedno, a religie swoje.
Jeśli wierzysz w boga to wyznajesz religię. Pytanie tylko jaką. Nie pisz bzdur, że wierzysz w Jahwe, ale jesteś niewierzący. To taka sama bzdura jak niepraktykujący katolik. Religia zgodnie z definicją określa stosunek sacrum do profanum społeczności, grupy ludzi lub jednostki. Jesteś religiantem tyle, że wyznajesz bardzo snobistyczną religię, bo jesteś jedynym jej wyznawcą.

Wszystkie religie monoteistyczne są zbudowane na kłamstwie. Żeby uzmysłowić ci to zadam ci pytanie, które już tu chyba zadawałem.

Według biblii Jahwe jest wszechmocny. Czy wszechmocny bóg jest w stanie stworzyć kamień, którego nie byłby w stanie unieść? Odpowiedz sobie na to pytanie.
Eden pisze: Pogrzebany żywcem jak zwykle widzi świat czarno-biały. Dostrzega tylko ateizm jako obronę przed katolicyzmem, nie dostrzegając innych możliwości. Nie każdy, komu się nie podobają katolicy jest ateistą!
Owszem trafiają się głupcy, którzy zamienili siekierkę na kijek. Lub leczą dżumę cholerą.
shadowman
bywalec

ciekawa teoria, ale reinkarnacja to nie jest pozytywna rzecz, bo po niej znowu się tu wraca na ziemię, a nie o to chodzi, chodzi mianowicie o to by być dobrym człowiekiem, pomagać innym i wtedy zmienia się złą karmę w dobrą, w ten sposób można wyzwolić się z wcieleń, porzucić ciało fizyczne i odtąd już żyć w ciele duchowym wolnym od wszystkich pragnień zachcianek, bólu, emocji, myśli i wszystkich iluzji, nie zgadzam się z Twoją myślą jakoby tv czy radio było czymś dobrym, na pewno nie ma to nic wspólnego z osiąganiem nieśmiertelności
shadowman
bywalec

też jeszcze nie jestem spełniony jako człowiek ale mam dopiero 30 lat i wiem że mam misję do wypełnienia tu na ziemi, wykonam ją by nie trafić tu znowu ale zjednoczyć się z Bogiem; stać się Bogiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”