Religie i kościoły w Polsce.
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Re: Religie i kościoły w Polsce.
Wystarczy, żebym sam nie dał się żadnej nabrać.
A inni? Chcącemu nie dzieje się krzywda.
Nie wyrwiesz nikogo z sekty ani z religii, jeżeli sobie tego nie życzy.
A inni? Chcącemu nie dzieje się krzywda.
Nie wyrwiesz nikogo z sekty ani z religii, jeżeli sobie tego nie życzy.
Sekta sekcie nierówna. A model Hassana (wtf?) obejmuje chyba najcięższe przypadki. Świadków z pewnością nie.
Nie przeznaczają społeczeństwa na zgubę, tylko wręcz przeciwnie, w swoim własnym pojęciu chcą wszystkich ratować, stąd to głoszenie od drzwi do drzwi.
Stare, szanowane instytucje religijne zawsze stosowały różne metody manipulacji, nie jest to specjalność sekt.
Np. metoda autorytetu - jeśli ktoś nie zgadza się z kapłanem, który jest przedstawicielem Boga na ziemi, nie zgadza się z Bogiem, ucieleśnieniem Miłości i Mądrości. Więc jest zły i głupi.
Reguła wzajemności- czyli "coś za coś". Jeżeli Bóg Cię stworzył i wszystko mu zawdzięczasz, to powinieneś spełniać "jego" wolę. W przeciwnym razie jesteś niewdzięcznikiem. Jeżeli Chrystus umarł za "Twoje" grzechy, powinieneś odwzajemnić jego miłość , najlepiej żyjąc wg zasad ustalonych przez instytucje religijne. Niezwykle skuteczny sposób wzbudzania poczucia winy.
Wykorzystywanie psychologicznego zjawiska konsekwencji i zaangażowania. Jeżeli ktoś jest ochrzczony, przyjął komunię, bierzmowanie, to bardzo trudno odkleić sobie etykietkę "chrześcijanina", mimo że zgadza się tylko wybiórczo z dogmatami własnej religii. Szczytem zakłamania jest, że Kościoły po cichu akceptują ten stan rzeczy.
Sympatia - typowy PR. Dla każdej grupy docelowej znajdowany jest ktoś, kto mówi jej językiem, "rozumie"jej problemy. Poglądy młodych księży z gitarami wydają się "nowocześniejsze", niż dziadków z Episkopatu, choć tak naprawdę są takie same.
I na koniec dowód słuszności - czyli, " jeśli tylu ludzi uważa coś za słuszne, to tak jest". Instytucje religijne rzadko podają ten argument otwartym tekstem, ale chętnie podczepiają w tym miejscu dobrze kojarzące się słowo "tradycja" i irracjonalnie stawiają znak równości tradycja=słuszność.
Nie przeznaczają społeczeństwa na zgubę, tylko wręcz przeciwnie, w swoim własnym pojęciu chcą wszystkich ratować, stąd to głoszenie od drzwi do drzwi.
Nie, nie znam, chociaż opuszczałam różne Arki.cezary123 pisze: Nie wiem czy znasz ten paniczny lęk, żeby przypadkiem nie wypaść z Arki Noego w odmęty świata i nie zginąć razem z nimi.
Stare, szanowane instytucje religijne zawsze stosowały różne metody manipulacji, nie jest to specjalność sekt.
Np. metoda autorytetu - jeśli ktoś nie zgadza się z kapłanem, który jest przedstawicielem Boga na ziemi, nie zgadza się z Bogiem, ucieleśnieniem Miłości i Mądrości. Więc jest zły i głupi.
Reguła wzajemności- czyli "coś za coś". Jeżeli Bóg Cię stworzył i wszystko mu zawdzięczasz, to powinieneś spełniać "jego" wolę. W przeciwnym razie jesteś niewdzięcznikiem. Jeżeli Chrystus umarł za "Twoje" grzechy, powinieneś odwzajemnić jego miłość , najlepiej żyjąc wg zasad ustalonych przez instytucje religijne. Niezwykle skuteczny sposób wzbudzania poczucia winy.
Wykorzystywanie psychologicznego zjawiska konsekwencji i zaangażowania. Jeżeli ktoś jest ochrzczony, przyjął komunię, bierzmowanie, to bardzo trudno odkleić sobie etykietkę "chrześcijanina", mimo że zgadza się tylko wybiórczo z dogmatami własnej religii. Szczytem zakłamania jest, że Kościoły po cichu akceptują ten stan rzeczy.
Sympatia - typowy PR. Dla każdej grupy docelowej znajdowany jest ktoś, kto mówi jej językiem, "rozumie"jej problemy. Poglądy młodych księży z gitarami wydają się "nowocześniejsze", niż dziadków z Episkopatu, choć tak naprawdę są takie same.
I na koniec dowód słuszności - czyli, " jeśli tylu ludzi uważa coś za słuszne, to tak jest". Instytucje religijne rzadko podają ten argument otwartym tekstem, ale chętnie podczepiają w tym miejscu dobrze kojarzące się słowo "tradycja" i irracjonalnie stawiają znak równości tradycja=słuszność.
LaDopamina
Czy w takim razie powinniśmy postąpić w myśl zasady wzajemności?unreal pisze:Nie przeznaczają społeczeństwa na zgubę, tylko wręcz przeciwnie, w swoim własnym pojęciu chcą wszystkich ratować, stąd to głoszenie od drzwi do drzwi.
Toż to kosmiczna, niespotykana w świecie miłość.

Szkoda tylko, że daremna.
A może to po prostu ich obowiązek liczony na godziny, żeby nie zostali wykluczeni z organizacji?
Pewnie i to i to. Zależy od człowieka.
To znaczy, że nie potraktowałaś sprawy poważnie. Przecież wszyscy poza Noem i jego rodziną zostali zniszczeni potopem przez Jehowę!unreal pisze:Nie, nie znam, chociaż opuszczałam różne Arki.

http://www.jw.org/pl/publikacje/ksi%C4% ... -10-Potop/
A to tylko symbol tego co nastąpi w dniach ostatecznych, czyli teraz.
http://www.jw.org/pl/nauki-biblijne/pyt ... armagedon/
Lęk przed Armagedonem doprowadzony jest do takiego poziomu, że świadkom nie wolno nawet przypadkiem znaleźć się w miejscach kultu innych religii, bo jeżeli w tym czasie Jehowa zdecyduje rozpocząć likwidację Babilonu Wielkiego - czyli wszystkich innych religii z ich wyznawcami, oraz ateistów, to co będzie?!
Przez taki przypadek zlikwiduje ich niewinnych razem z winnymi. A mogli schronić się zawczasu, jak Noe w arce, kiedy Ziemia była poddana Sądowi.
Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, w której głosiciele nie straszyliby mnie twierdząc, że nawet jeżeli będę niewinny i najlepszy, ale będę czekał na dowody i znajdę się wtedy po przegranej stronie (czyli nie w ich organizacji) - zginę.
http://www.piotrandryszczak.pl/fapro.html
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Krytykujecie i kpicie sobie ze Świadków Jehowy, ale kiedyś obok mnie mieszkali Świadkowie J. i muszę powiedzieć, że to byli bardzo porządni ludzie. Tam gdzie, żadnemu katolikowi nawet nie przyszło na myśl, żeby komuś pomóc, to oni pomagali. Po owocach ich poznacie.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Wpisz sobie na youtube albo google joga świadectwo i poczytaj sobie różne świadectwa to się przekonasz czemu jest zła.Kamil Kończak pisze:To kłamliwa propaganda religii która chce straszyć wszystkim co alternatywne, dla zachowania własnego interesu.pawel534 pisze:Joga jest zła jeśli połączona jest z medytacją
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Unreal, a tak w ogóle to Ty jesteś wierząca?
Ależ skąd.44 pisze:Krytykujecie i kpicie sobie ze Świadków Jehowy
Gdybym mógł, odwdzięczyłbym się im identyczną miłością. Niestety mam tylko ludzką, więc raju i życia wiecznego, kiedy Jehowa zakończy panowanie człowieka nad Ziemią im nie załatwię. A bardzo chciałbym. Akurat przeżycia religijne w tego typu apokaliptycznych sektach wyzwalają w człowieku niesamowite piękno i miłość. Ale także najgłębszą trwogę, lęk, poczucie winy.
Powiązania międzyludzkie w różnych dziedzinach życia zawodowego, osobistego, rodzinnego uniemożliwiają im odejście.
Gdybym był jednym z nich nie miałbym odwrotu. Nie ma po co odchodzić, wszyscy znajomi, rodzina i przyjaciele nie odejdą. Na tym polega pułapka.
Bardzo szanuję to, co dla nas robią.
Poza tym Świadkami Jehowy w Polsce z prawnego punktu widzenia jest kilkadziesiąt osób jako zarejestrowane stowarzyszenie.
Setki tysięcy pozostałych to ochotnicy.
Wszyscy zaś podlegają kilkuosobowemu Ciału Kierowniczemu z USA. I akcjonariuszom.
A potem zostawimy za sobą zgliszcza tego niegodziwego świata i trupy miliardów wrogów Jehowy i naszych i idziemy z radością do raju.
Albo oni tak wesoło gaworząc i miłując się odejdą od naszego pogorzeliska.

http://www.vice.com/read/inside-the-jeh ... arters-829

http://www.vice.com/read/inside-the-jeh ... arters-829
A ja doszedłem do wniosku, że pomysł był taki: napisać, wydrukować tanim kosztem nie sztuka, ale sprzedać to już większy problem. Żeby więc ludzie konsumowali coraz to nowe ale powtarzalne treści, trzeba ich zachęcić rajem i postraszyć Armagedonem. Oczywiście wszystko ma być o smaku Biblii i oparte na tych motywach.Eden pisze:Misja religijna Swiadkow Jehowy opierala sie na dostarczeniu czytelnikom jak najlepszego wiernego tekstu Pisma swietego - Misja tej organizacji to zapoznawanie ludzi z trescia Pisma swietego,
Który pisarz nie marzyłby o takim marketingu.
Napisać i jeszcze ludzie będą dziękowali, nam za to, że mogą to przeczytać. Klienci konsumują nasz produkt pod rygorem życia wiecznego albo śmierci wiecznej.
Obroty tej spółki wydawniczej przez te ponad sto lat pewnie liczą się w miliardach dolarów.
Oczywiście działalność to nie tylko wydawanie, ale również budowa miejsc kultu, pozyskiwanie wolontariuszy i ich darmowej pracy i datków, akwizycja i pozyskiwanie kolejnych zasobów ekonomicznych - finansowych i ludzkich itd.
Sama nazwa dużo mówi: Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania.
Poznaj wszystko. Zostaw to, co najlepsze.cezary123 pisze:To znaczy, że nie potraktowałaś sprawy poważnie. Przecież wszyscy poza Noem i jego rodziną zostali zniszczeni potopem przez Jehowę!unreal pisze:Nie, nie znam, chociaż opuszczałam różne Arki.![]()
Wiesz, czyj to cytat?
cezary123 pisze: A może to po prostu ich obowiązek liczony na godziny, żeby nie zostali wykluczeni z organizacji?
Nie mam pojęcia, skąd bierzesz te rewelacje.cezary123 pisze:Lęk przed Armagedonem doprowadzony jest do takiego poziomu, że świadkom nie wolno nawet przypadkiem znaleźć się w miejscach kultu innych religii, bo jeżeli w tym czasie Jehowa zdecyduje rozpocząć likwidację Babilonu Wielkiego - czyli wszystkich innych religii z ich wyznawcami, oraz ateistów, to co będzie?!
Extra Ecclesiam salus nulla św. Cyprian III wiekcezary123 pisze:Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, w której głosiciele nie straszyliby mnie twierdząc, że nawet jeżeli będę niewinny i najlepszy, ale będę czekał na dowody i znajdę się wtedy po przegranej stronie (czyli nie w ich organizacji) - zginę.
Katolików w Polsce jest zdecydowana większość, i wierz mi, że rodzina i znajomi z reguły to nie są Świadkowie.cezary123 pisze: Powiązania międzyludzkie w różnych dziedzinach życia zawodowego, osobistego, rodzinnego uniemożliwiają im odejście.
Gdybym był jednym z nich nie miałbym odwrotu. Nie ma po co odchodzić, wszyscy znajomi, rodzina i przyjaciele nie odejdą. Na tym polega pułapka.
Chrześcijaństwo w całości jest apokaliptyczne. Wszystkie odłamy czekają na powtórne przyjście Mesjasza.cezary123 pisze:Akurat przeżycia religijne w tego typu apokaliptycznych sektach wyzwalają w człowieku niesamowite piękno i miłość. Ale także najgłębszą trwogę, lęk, poczucie winy.
Ale dawali Ci szansę, byś był razem z nimi.cezary123 pisze:A potem zostawimy za sobą zgliszcza tego niegodziwego świata i trupy miliardów wrogów Jehowy i naszych i idziemy z radością do raju.![]()

Jasne, a czemu pytasz?44 pisze:Unreal, a tak w ogóle to Ty jesteś wierząca?
LaDopamina
Mówisz jak scjentolożki - gwiazdy Hollywoodu, kiedy dziennikarz zadał im pytanie, czy wiedzą o duchach kosmitów na naszej Ziemi i o tej całej aferze, które to rewelacje wyjawiane są członkom tej sekty kiedy (za odpowiednią opłatą) osiągną poziom III thetan.unreal pisze:Nie mam pojęcia, skąd bierzesz te rewelacje.

Oczywiście, że takie "atrakcje" są tylko dla zaawansowanych. Cały smak duchowej przynależności do tej a nie innej religii.
Wyżej podałem link do filmu.
Nie muszę być świadkiem Jehowy i wierzyć w 144 000 nieśmiertelnych duchów zmarłych ludzi z różnych wieków jako Rząd Królestwa Jehowy z nieba nad rajską Ziemią, aby wybrać się na taką miłą wycieczkę z przyjaciółmi.unreal pisze: Ale dawali Ci szansę, byś był razem z nimi.![]()
Oni też nie muszą.

- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Bo masz dużo niebezpiecznej wiedzy, i nie wiedziałem czy sobie tym krzywdy nie zrobiłaś.unreal pisze: Jasne, a czemu pytasz?
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Najpierw załatw sobie.cezary123 pisze: więc raju i życia wiecznego, kiedy Jehowa zakończy panowanie człowieka nad Ziemią im nie załatwię. A bardzo chciałbym.
Nie bardzo wiem, o co chodzi, ale dzięki za troskę.44 pisze:Bo masz dużo niebezpiecznej wiedzy, i nie wiedziałem czy sobie tym krzywdy nie zrobiłaś.unreal pisze: Jasne, a czemu pytasz?
LaDopamina
"Miłuj bliźniego swego bardziej niż siebie samego.." mówi Bóg44 pisze:Najpierw załatw sobie.cezary123 pisze: więc raju i życia wiecznego, kiedy Jehowa zakończy panowanie człowieka nad Ziemią im nie załatwię. A bardzo chciałbym.

"Któryś za nas cierpiał rany..."
[youtube]gOYvkLREEV0[/youtube]
Niech najpierw sam Bóg da radę w ogóle zaistnieć.44 pisze: Najpierw załatw sobie.
Lekarzu ulecz samego siebie.
Ucieczka z sekty.
[youtube]pLiiKIPvn9A[/youtube]
[youtube]pLiiKIPvn9A[/youtube]
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Wyznawcy Słońca są najfajniejszym kościołem w Polsce.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.