O jodzie oraz brom i jego związek ze schizofrenią

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

O jodzie oraz brom i jego związek ze schizofrenią

Post autor: pawel534 »

Na innym forum znalazłem ciekawy temat na temat jodu i jego właściwości leczniczych. Warto przeczytać cały temat ale podaję link do konkretnego postu na temat bromu jakoby jego spożycie miało związek ze schizofrenią:

http://davidicke.pl/forum/skuteczne-lek ... ml#p180488
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: O jodzie oraz brom i jego związek ze schizofrenią

Post autor: hvp2 »

Ja interesowałem się zastosowaniem jodyny do dezynfekcji wody z podejrzanych źródeł w terenie i wyczytałem, że zabieg ten, aczkolwiek skuteczny, nie jest w 100% obojętny dla ludzkiego organizmu. Tak więc raczej wyłącznie w sytuacjach wysoce awaryjnych.

Poza tym wydaje mi się, że w Polsce sól kuchenna jest właśnie dodatkowo jodowana. Tak przynajmniej było za czasów PRL.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

W artykułach które podałem propagowane są dawki jodu o wiele większe niż oficjalnie zalecane. Nie wiem ile jest w tym prawdy ale warto poczytać z czystej ciekawości o leczniczych właściwościach jodu. Chodziło mi też o zwrócenie uwagi na brom który ponoć jest bardzo szkodliwy w nadmiarze i może mieć związek ze schizofrenią. Też mi się wydaje że sól jest jodowana tylko ponoć jod w soli jest niezbyt trwały poza jeśli powinniśmy przyjmować dawki jodu większe niż oficjalnie zalecane to spożywanie soli to będzie pewnie zbyt mało. Nie wiem czy słyszałeś o teście z jodyną. Ponoć jeśli posmaruje się skórę w cienkim miejscu jodyną i następnego dnia plama zniknie to znaczy że ma się w organizmie niedobór jodu który został wchłonięty przez skórę a jeśli plama nie zniknie lub zniknie częściowo to znaczy że mamy wystarczającą ilość jodu lub niewielki ubytek.

Tu artykuł o bromowanym oleju roślinnym wykorzystywanym do produkcji napojów:
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i- ... ojow/bz41p była też mowa o nim w artykule który zalinkowałem wcześniej. Nie wiedziałem ale na szczęście w UE bromowany olej roślinny jest zakazany ale kto wie czy w innych postaciach nie zażywamy bromu.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Kiedyś kupowałam solankę jodowo-bromową do kąpieli. Ale np. w Hashimoto jod jest podobno nie wskazany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”