Zahipnotyzować demona - psychologiczny SF
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Zahipnotyzować demona - psychologiczny SF
Czy demon podda się hipnozie u osoby opętanej?
Ja myślę że hipnoza tuż po zajściu w takim przypadku dotyczy osoby opętanej (jej ja), później trzeba ją przekonać aby przestała się bać, a następnie wyłuskać demona i przejąć inicjatywę.
Praca z takim demonem może być ciężka, ponieważ trzeba przejść na głębsze poziomy hipnozy psychiki demona, w trakcie tego procesu będzie coraz spokojniejszy aż dojdzie do poziomu przypominającego katatonię ponieważ demon jest zbudowany z pustki.
Następnie należy wypełnić pustkę demona odpowiednimi treściami aż coraz lepiej będzie reagował na słowa hipnotyzera.
Należy dowiedzieć się czego demon się lęka i rozpocząć pracę z lękiem u osoby opętanej po wybudzeniu z hipnozy.
Dlatego, że za gniewem demona stoi lęk.
Ja myślę że hipnoza tuż po zajściu w takim przypadku dotyczy osoby opętanej (jej ja), później trzeba ją przekonać aby przestała się bać, a następnie wyłuskać demona i przejąć inicjatywę.
Praca z takim demonem może być ciężka, ponieważ trzeba przejść na głębsze poziomy hipnozy psychiki demona, w trakcie tego procesu będzie coraz spokojniejszy aż dojdzie do poziomu przypominającego katatonię ponieważ demon jest zbudowany z pustki.
Następnie należy wypełnić pustkę demona odpowiednimi treściami aż coraz lepiej będzie reagował na słowa hipnotyzera.
Należy dowiedzieć się czego demon się lęka i rozpocząć pracę z lękiem u osoby opętanej po wybudzeniu z hipnozy.
Dlatego, że za gniewem demona stoi lęk.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: Zahipnotyzować demona - psychologiczny SF
Demonowi chyba można tylko współczuć. Jest jakby w klatce swoich negatywnych emocji.

Demony dobrze wiedzą czego chcą i na zewnętrznej warstwie psychiki są stabilne, nie można współczuć tylko należy obchodzić się z nimi twardo, tak postępują egzorcyści, tutaj nie ma miejsca na słabość.
Spróbuję zanalizować sposoby działania egzorcystów tak aby przenieść z nich dobre praktyki na metody świeckie.
Spróbuję zanalizować sposoby działania egzorcystów tak aby przenieść z nich dobre praktyki na metody świeckie.
Próbowałem czytać pismo branżowe egzorcystów po tym samym tytułem, ale za cienki jestem na ich fachową terminologię.
Ja mam chrześcijańskie podejście do demonów i ich wypędzania czy uwalniania od nich. Moim zdaniem hipnoza po pierwsze sama w sobie może być szkodliwa, po drugie w niczym nie pomoże przy wypędzaniu demona od osoby opętanej.