Samotność w schizofreni

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Arom
zaufany użytkownik

Re: Samotność w schizofreni

Post autor: Arom »

Samotność jest stanem prawdy, nie stwarza fałszywych złudzeń.
W chwili próby pozostajemy sami, również w chwili śmierci.
Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec
Status: rencistka

Post autor: koniczynka26 »

Arom ma rację w tym co pisze że samotność jest stanem prawdy dzięki któremu nie stwarzamy sobie fałszywych złudzeń. Poza tym samotność może być też czymś bardzo dobrym gdy łączy się z niezależnością i wolnością i gdy bardzo lubimy siebie i mamy wysokie poczucie własnej wartości i mamy bardzo dobry kontakt z samą sobą Ja na przykład bardzo lubię samą siebie mam z sobą samą bardzo dobry kontakt bardzo dobrze znam samą siebie i nie potrzebuje być z kimś w związku by się czuć szczęśliwa wystarczą mi moje zainteresowania by czerpac z życia przyjemnosc i cieszyć się życiem Ja dla samej siebie jestem najcenniejszym darem i generalnie ja sama sobie wystarczam.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

koniczynka26 pisze:generalnie ja sama sobie wystarczam.
To skąd ta nagła fala aktywności na forum w takim razie? ;)
Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec
Status: rencistka

Post autor: koniczynka26 »

Ja piszę na tym forum ponieważ traktuję to jako doskonałą i bardzo cenną formę psychoterapii grupowej i dlatego zamierzam nadal pisać na tym forum aby móc się dzięki wam jeszcze więcej dowiedzieć o samej sobie i podbudowac się wewnętrznie bo dla mnie jest to bardzo ważne
mateuzs
bywalec

z prochu powstałeś i w proch się obrócisz

Post autor: mateuzs »

Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2014 9:45 pm przez mateuzs, łącznie zmieniany 1 raz.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

mateuzs pisze: W pojedynkę żyje tylko patologia taka jak my skazana na wymarcie ''trefnych'' genów i wyeliminowanie słabych osobników dla dobra ogółu.
Patologia rozmnaża się nie myśląc nawet o prawach ewolucji. :lol:
mateuzs
bywalec

Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2014 9:44 pm przez mateuzs, łącznie zmieniany 1 raz.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

mateuzs pisze:moja nieścisłóśc
miałem namyśli takich jak my
chodziło mi o prawdziwie skrajną patologie niezdolna do kluczowych rzeczy
Właśnie przed tym człowieka ratuje indywidualizm i samotność. Przed stereotypami, schematami postępowania rzekomo pasującymi i zbiorową zagładą.
I przed paranoją indukowaną.
mateuzs
bywalec

Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2014 9:44 pm przez mateuzs, łącznie zmieniany 1 raz.
mateuzs
bywalec

Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2014 9:49 pm przez mateuzs, łącznie zmieniany 1 raz.
amp
zarejestrowany użytkownik
Status: psycholog

Post autor: amp »

Moim zdaniem, kiedy patrzę na zmiany we współczesnym świecie to relacje między ludźmi są inne, na innym poziomie, wiele przenosi się właśnie do sieci, coraz mniej spotkań w realu. Weźmy choćby młodzież czy dzieci ( pisze o swoich własnych, które obserwuje) rozmawiają przez komunikatory internetowe, nie chce im się ruszać sprzed monitora aby spotkać się z drugim człowiekiem. Uważam, że to też kwestia zmieniających się czasów, wszyscy jesteśmy trochę bardziej samotni.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Hej amp. :)

To chyba jakiś cyfrowy kontakt z Światem. Jest to trendy odbieranie rzeczywistości, nawet jeśli chodzi o samych rówieśników, o kontakty z nimi. Łatwiej napisać niż powiedzieć, lepiej wrzucić fotkę na fb, niż pogadać o tym w szkole...
Samotność może i zawsze mogła nam doskwierać, teraz jest to cyfrowa samotność. Współczuję jeśli ginie Ci kontakt z dziećmi przez to... :auto-ambulance:
nic
amp

ja mam z nimi kontakt, mocno wszak nad tym pracuje, ale kiedy porównuje jak to było w czasach kiedy ja chodziłam do szkoły a jak jest teraz to zmiana jest ogromna. Dam przykład: ostatnio mój syn zaprosił kolegę i siedzą w tym pokoju i nic nie gadają, cisza absolutna...... Idę bo jak dzieciaki były małe to zazwyczaj cisza była niepokojącym znakiem tego, że coś się dzieje, zaglądam.. Mój syn siedzi przed komputerem stacjonarnym a jego kolega przed laptopem i grają rozmawiając przez komunikator
o zgrozo!!!!!
cóż to chyba znak naszych czasów, że wiele kontaktów przenosi się do sieci tyle że nie każdemu to odpowiada
the end
zaufany użytkownik

Starsze pokolenie na pewno będzie miało większe problemy z akceptacją tego trendu. Niestety, jeśli już gadają w taki sposób przez komunikator to straszne jest, mówiąc krótko. Może to przechodzi z wiekiem? Choć tego chyba nie wiemy, bo to cyber-najmłodsze-pokolenie jeszcze nie dorosło.

Jak może znajdą dziewczyny to wyjdą z tego, za jakiś czas... Jakieś hobby pewnie też może z tego łatwo wyciągnąć, ale trzeba mieć chęć do takiej pracy...
nic
amp

piszesz że to nie trend dla starszego pokolenia, zależy z jakiej strony na to patrzeć, ja powiem tak do końca roku pracuję z domu, przez internet, musiałam zmienić lokalizację mojego miejsca pracy itd. jestem naprawdę zdziwiona jak wiele osób woli korzystanie z moich usług za pośrednictwem sieci właśnie, nie pomyślałąbym że to jest dla ludzi wygodniejsza forma kontaktu niż twarzą w twarz, a to jest fakt, takie czasy :o
the end
zaufany użytkownik

Ja sam miałem pracować przez internet, ale chyba nie wypali. Miałem bardziej na myśli to, że internet zastępuje rówieśników i gry czy zabawy, nie mówiąc o jakiejś pasji. Szkoda, bo Świat jest na prawdę ciekawy. Przyznam się, że dużo spędzam czasu przed komputerem, ale nie mam problemu, żeby z kimś pogadać, się spotkać, iść gdzieś. Gdybym miał kasę, to i na trening, czyli chyba od przyszłego roku (pracy nie mam). Dla mnie net to bardziej sposób komunikacji na odległość i zdobywania informacji. Dzięki temu mogę się rozwijać, mnóstwo ciekawych wykładów, w sumie i książek mam dzięki sieci.
nic
amp

cóż, czasy się zmieniają, trzeba się przystosować, tak przebiega proces ewolucji ;)
the end
zaufany użytkownik

Tak, globalizacja.

Powodzenia w pracy, ciekawe, psycholog przez internet? Może nawet bym skorzystał. ;) Choć wolę na żywo, ale też coś. :)
nic
amp

Jeśli przynajmniej na razie masz trochę czasu to zajrzyj na mój portal ( moje ukochane dziecko), zapraszam do komentowania
http://mojealterego.pl/
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

amp pisze:cóż, czasy się zmieniają, trzeba się przystosować, tak przebiega proces ewolucji ;)
Tylko pytanie jest czy dobrze na tym wyjdzie ludzkość :?: jeżeli w tej chwili młodzi ludzie mają problemy z kontaktami w realu ....i komu taka sytuacja
najbardziej służy :?: :!: czyżby był by to sposób na jakąś formę kontroli społecznej :?:
Może trochę przeginam wiem ale przyszłość może wyglądać tak jak w filmie Surogaci - i czy tego chcemy ?
Kiedyś wydaje mi się że ludzie byli bardziej ze sobą zżyci niz obecnie mam tu namyśli lata 90-te.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”