Najlepsza psychoterapia?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Najlepsza psychoterapia?
Jak dla mnie najlepsza psychoterapia to własne podejście. Może powinno być zmienione, nadane na właściwe tory myślenia. Tego psychoterapeuta nie jest w stanie zrobić za nikogo. Wymaga dużej pracy i uczenia się na błędach. Na pewno wymaga poszukiwań jeśli człowiek szuka spokoju.
nic
- amigo
- zaufany użytkownik
Re: Najlepsza psychoterapia?
Psychoterapeuta potrafi wlasnie nakierowac na te dobre tory, samemu jest ciezko.Do tego potrzeba silnej woli i duzego samozaparcia do walki ze swoimi slabosciami.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Czasami potrzebna jest pomoc terapeuty. Czasami jest wręcz nieodzowna. Człowiek samodzielnie nie jest w stanie tak szybko i skutecznie poddać się mechanizmowi odwrażliwiania, czy zastosować technikę implozji. Szczególnie te ostatnią trzeba stosować z ogromna uwagą i pod kontrolą kogoś bardziej doświadczonego.
To tylko niewielka część technik terapeutycznych, których pacjent nie może lub nie powinien stosować sam. A jest ich mnóstwo.
Karuna, czy TY kiedykolwiek brałeś udział w psychoterapii? Bo mam wrażenie, że Twoje uprzedzenia biorą się z nieznajomości tematu.
Pozdrawiam.m.
To tylko niewielka część technik terapeutycznych, których pacjent nie może lub nie powinien stosować sam. A jest ich mnóstwo.
Karuna, czy TY kiedykolwiek brałeś udział w psychoterapii? Bo mam wrażenie, że Twoje uprzedzenia biorą się z nieznajomości tematu.
Pozdrawiam.m.
-
- zaufany użytkownik
Pół roku chodziłem na indywidualną. Do tego psychoterapia na dziennych.
nic
- moi
- moderator
- Kontakt:
Jakie techniki stosowali terapeuci w Twoim przypadku? Jakiego rodzaju była to psychoterapia - jaki nurt, jaka szkoła?
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
-
- zaufany użytkownik
Mój terapeuta jakąś mieszaną prowadził. Nie pamiętam co dokładnie, ale coś z Ericksona na pewno plus coś jeszcze. Pozostali to nie wiem, mam jedynie swoje odczucia.
Mi się grupowa jednak podobała, jakoś potrafiła podnieść na duchu. Widziałem jednak osoby, które bardzo cieszyły się z terapii ale nie potrafiły wrócić do normalnego życia.
Mi się grupowa jednak podobała, jakoś potrafiła podnieść na duchu. Widziałem jednak osoby, które bardzo cieszyły się z terapii ale nie potrafiły wrócić do normalnego życia.
nic
- moi
- moderator
- Kontakt:
Cóż, miarą jakości terapii jest jej skuteczność.
Jestem za podpisywaniem kontraktu z psychoterapeutą na początku terapii: określamy w nim jakie korzyści, w jakim czasie chcemy osiągnąć. To zobowiązuje terapeutę do pracy. W przeciwnym wypadku uprawia coś w rodzaju bajkopisarstwa.
Pozdrawiam.m.
Jestem za podpisywaniem kontraktu z psychoterapeutą na początku terapii: określamy w nim jakie korzyści, w jakim czasie chcemy osiągnąć. To zobowiązuje terapeutę do pracy. W przeciwnym wypadku uprawia coś w rodzaju bajkopisarstwa.
Pozdrawiam.m.
-
- zaufany użytkownik
Nie podpisywałem kontraktu, ale był wyznaczony cel. Cel nie został osiągnięty. Ale to może za trudne i za dużo oczekiwać w moim przypadku. Może źle wykorzystałem tę psychoterapię.
Niestety mylą się często u mnie psychologowie i może ciężko mi pomóc.
Nie jestem jakiś anty i jak bym miał okazję na fajną psychoterapię to bym wziął w niej udział raczej.
Niestety mylą się często u mnie psychologowie i może ciężko mi pomóc.
Nie jestem jakiś anty i jak bym miał okazję na fajną psychoterapię to bym wziął w niej udział raczej.
nic
Mnie dotychczas żadna terapia nie pomogła. Chodziłam na psychoterapie 1,5 roku u jednej psycholog i kiepsko bardzo, ciągle przedłużała terapię mówiąc, że nic nie jest od razu, że to potrzeba kilku lat, wmawiała mi coś z czym nie mogłam się zgodzić, źle mnie interpretowała. Myślę, że odpowiedni nurt jest taką bazą dla psychoterapii, coś w co wierzymy np. według poznawczo -behawioralnej "zakotwiczeniem" w nas jest to ,że sądzimy ,że nasze problemy psychiczne wynikają ze złych empirycznych doświadczeń, coś źle zinterpretowaliśmy a np w przypadku nurtu gestalt takim "zakotwiczeniem" może być np. obwinianie rodziców za swoje problemy, bo ta terapia zakłada, że nasze problemy wynikają z niedopatrzenia, nieuwagi rodziców itd, dobrze myślę?? Żeby psychoterapia była skuteczna musimy chyba złapać ten "chaczyk" i uwierzyć. Wiara czyni cuda 

"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Dobrze się widzi tylko sercem."
Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
karuna pisze:Mój terapeuta jakąś mieszaną prowadził. Nie pamiętam co dokładnie, ale coś z Ericksona na pewno plus coś jeszcze.
Ze statystyk wynika, że ze 60%-70% terapeutów stosuje mieszaną, dostosowaną do potrzeb pacjenta.
Ja chodzę na taką bez kontraktu, określonego celu (nawet nie umiałbym go określić) bo mam co najmniej ciężkie zaburzenia. Były momenty, że czułem, że pomaga. Ale nie pomaga. Czuję się zmęczony.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
-
- zaufany użytkownik
Ja żałuję, że w sumie to chyba olałem mojego, a chodziłem do niego z pół roku. Nie wiem czy to dobre słowo, w każdym razie nie podobało mi się i szkoda, bo żałuję, bym sobie popytał.
nic
- Mickey
- zaufany użytkownik
- Status: pracuję
Ja zauważyłem że u dobrych terapeutów ( tzn tych których ja oceniam jako dobrych ), zawsze praktycznie każde spotkanie coś dawało. Nigdy nie miałem wrażenia że tracę czas, albo że korzyść jest odroczona w czasie. A u tych u których niby miałem "pracować" na korzyści w przyszłości, kończyło się tym, że po dłuższym czasie rezygnowałem, i miałem poczucie straconego czasu i pieniędzy.moi pisze:Cóż, miarą jakości terapii jest jej skuteczność.
Pozdrawiam.m.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Ale o co chodzi?karuna pisze:i szkoda, bo żałuję, bym sobie popytał.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
-
- zaufany użytkownik
Zawsze dobrze jak ktoś posłucha, przynajmniej taki psycholog jest od tego.przegłosowany pisze:Ale o co chodzi?
Ale chyba nie idę już do psychologów, trzeba sobie radzić.
nic
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Ale pisałeś, że byś popytał. Więc popytał (oni zawsze nieskorzy do udzielania mądrości) czy pogadał, w praktyce powyzewnętrzniał się?karuna pisze:Zawsze dobrze jak ktoś posłucha, przynajmniej taki psycholog jest od tego.
Amen. To są moje ostatnie wnioski nie tylko z terapii, ale z wszystkiego.karuna pisze:trzeba sobie radzić.

-
- zaufany użytkownik
Tak, może by mi ciekawie odpowiedział na moje problemy, czyli tak, bym od niego powyciągał trochę wiedzy. Czyli bym się uzewnętrznił w swej istocie.przegłosowany pisze:Ale pisałeś, że byś popytał. Więc popytał (oni zawsze nieskorzy do udzielania mądrości) czy pogadał, w praktyce powyzewnętrzniał się?
Niestety.przegłosowany pisze:Amen.
Nie wierzę, żeby mi w sumie aż tak ten psycholog/psychoterapeuta na dłuższą metę był potrzebny, ale możliwe, że by mnie przynajmniej wysłuchał. Sam już nie wiem.
nic
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Ja też nie wiem. Chodzę już lata i dreptam w kółko. Nie wiem nawet i nie widzę żeby stosowała jakieś "techniki". Jest w tym zero zarzutu, bo ja wszystko potrafię podważyć i zrujnować.
Żarówka nie chce się zmienić?