Paruzja

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
piotr 84
bywalec

Paruzja

Post autor: piotr 84 »

Jak wyobrażacie sobie paruzje powtórne przyjście Jezusa w chwale ?
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: Paruzja

Post autor: zbyszek »

Ciekawe co powiedzieliby wyznawcy innych religii. - Że ktoś się panoszy ? Nie, chrześcijanie nie mogą z innymi wyznaniami nawiązać dialogu jak równy z równym.
_nikt_
zarejestrowany użytkownik

...

Post autor: _nikt_ »

:cry:
Ostatnio zmieniony pn sie 06, 2018 5:30 pm przez _nikt_, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
marek-sportowiec
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: marek-sportowiec »

Ateiści nie czekają na nikogo!
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Ja jestem wierzący (nie wyznaczy,że wyznają jakąś religię) i na nikogo nie czekam.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

piotr 84 pisze:Jak wyobrażacie sobie paruzje powtórne przyjście Jezusa w chwale ?
Takie przyjście nie odbywa się w czasie i przestrzeni i dla każdego może nastąpić tylko tutaj i teraz :)
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Czy umarli wstają z grobów tu i teraz ?
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

piotr 84 pisze:Jak wyobrażacie sobie paruzje powtórne przyjście Jezusa w chwale ?
Musiałby być bardzo przekonujący, bo inaczej to nietrudno sobie to przyjście wyobrazić. :D
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Post autor: seebek »

Ja lubię w życiu wszystko upraszczać, Bóg jest miłością więc był, jest i będzie wśród nas, a
gdyby przyszedł na świat ponownie w postaci człowieka pewnie zamknęliby go w szpitalu
psychiatrycznym.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

zbyszek pisze:Czy umarli wstają z grobów tu i teraz ?
Jacy umarli? Wszystko co ludzie wiedzą o śmierci pochodzi z zewnętrznej obserwacji. Założenie, że śmierć ciała jest końcem świadomości jest czysto spekulacyjne :) I nie do udowodnienia :)
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

zbyszek pisze:Czy umarli wstają z grobów tu i teraz ?

Jeżeli to pytanie jest nawiązaniem do Nowego Testamentu to oczywiściwe umarli mogą wstać z grobu tutaj i teraz. Grobem jest ignorancja i pragnienie. Ten kto nie rozumie i nie podąża albo przynajmniej nie stara sie podążać za przesłaniem Kazania na Górze już jest zmarły - przynajmniej dla Jezusa :) i paru innych :)
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

zbyszek pisze:Ciekawe co powiedzieliby wyznawcy innych religii. - Że ktoś się panoszy ? Nie, chrześcijanie nie mogą z innymi wyznaniami nawiązać dialogu jak równy z równym.
w objawieńach Marii Valtorty bóg ujawinia mistrzyczce ze na krótko przed przyjściem Chrystusa wszystkie narody nawrócą się do jednej religii rzymskokatolickiej ...póxniej nastanie czas antychrysta który zwiedzie ludzi na zła droge i jedynym ratunkiem bedzie kara na wielki babilon czyli przyjście chrystusa na sąd ostateczny
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Eden pisze:... ja w niego nie wierzę.
Dla mnie sprawa Boga jest śmieszna, kwestia etyki już dawno nie jest wiązana z żadnym autorytetem, ani zwierzchnikiem, zarządcą, etc. System feudalny minął i nie ma co wpychać na siłę dawne feudalne struktury społeczne we współczesne pojęcia etyki, metafizyki, etc.
Jeśli ktoś się uprze, czy istnieje, to powiem, że liczę, że da sobie jakoś rady beze mnie i nie będzie mnie więcej nagabywał, żebym w niego wierzył.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”