Podoba mi się ten tok rozumowaniaCatastrophique pisze: Nie mam pojęcia, jak działa elektryczność, ale nie będę z tego powodu siedzieć po ciemku. Nie muszę rozumieć Boga, żeby w Niego wierzyć.

Moderator: moderatorzy
Podoba mi się ten tok rozumowaniaCatastrophique pisze: Nie mam pojęcia, jak działa elektryczność, ale nie będę z tego powodu siedzieć po ciemku. Nie muszę rozumieć Boga, żeby w Niego wierzyć.
Dekalogu nie napisali Żydzi, tylko sam JAHWE. A Biblia to jest Stary i Nowy Testament, Stary Testament jest zawarty w Nowym, a Nowy w Starym. To jest jedna spójna całość. Grzechy trzeba odpokutować, to są takie przeprosiny JAHWE. Jak komuś zrobisz krzywdę, to go przepraszasz, czyż nie? Grzesząc wyrządzasz przykrość JAHWE i należy Go przeprosić. A przeprasza się JAHWE np. poszcząc i modląc się. Grzesząc też niszczysz siebie, nie naprawisz siebie sama.Mati pisze:44 czy nie wystarczy sama Biblia.. Bo dekalog napisali hmm... Moi mi zaraz uwagę zwróci.. I ci co napisali dekalog w ogóle się do niego nie stosują-ale prawdą to pewnie jest ten dekalog, i po co odpokutować grzechy? - w jaki sposób? A nie naprawiać od razu siebie zwyczajnie, i tak zyskać siłę?
Przepraszam, zdarza się właściwie to nie przepraszam bo nie mam za co., Nie wiem czy pokutuję bo nigdy nie zgrzeszyłam-tak uważam, bo byłam młoda i głupia, i jeszcze nie wiedziałam gdy kogoś skrzywdziłam lub samą siebie- nie miałam takiej świadomości jak teraz, nie miałam dostępu do informacji, tylko kazano iść z prądem i nie zwracać uwagi na to co szkodzi.44 pisze: Dekalogu nie napisali Żydzi, tylko sam JAHWE. A Biblia to jest Stary i Nowy Testament, Stary Testament jest zawarty w Nowym, a Nowy w Starym. To jest jedna spójna całość. Grzechy trzeba odpokutować, to są takie przeprosiny JAHWE. Jak komuś zrobisz krzywdę, to go przepraszasz, czyż nie? Grzesząc wyrządzasz przykrość JAHWE i należy Go przeprosić. A przeprasza się JAHWE np. poszcząc i modląc się. Grzesząc też niszczysz siebie, nie naprawisz siebie sama.
Jeszcze gdyby ktoś taki sam tak mądrze powiedział w owym państwie, które nas ma zaatakować i przynajmniej dwóch ludzi na świecie, pacyfistów, byłoby zbawionychpogrzebany żywcem pisze:Co wy do wojska chcecie iść. Chyba rzeczywiście jesteście szaleni. Wojsko to gówno, każde wojsko.
Jeśli to Jahwe popełnił jednak poważny plagiat. Podobne przykazania, jak w dekalogu znany były Egipcjanom (negatywna spowiedź Maat https://pl.wikipedia.org/wiki/42_zaprze ... ogini_Maat ) już tysiąc lat wcześniej. Mojżesz, który należał do elity w Egipcie musiał je dobrze znać. Przykazań wg. Maat było 41 lub 42, a po kilkudziesieciu latach tułaczki Mojżesza po pustyni zostało mu tylko 10 - tylko tyle sobie przypomniał, gdy dostał olśnienia od Jahwe !44 pisze:... Dekalogu nie napisali Żydzi, tylko sam JAHWE. .
Wiem, ale robi się błędne koło...AntonPawlowicz pisze:Ida bo im placa, to praca jak kazda inna. Kiedys faktycznie szli bo musieli, inaczej kula w leb.
I oto chodzi jak ryzykowac zycie to tylko wariatami ich niezal tracic! Po idh redukcji w spoleczenstwie moze byc tylko lepiej.maniek123 pisze:ja bym jak wariat polecial z mieczem samurajskim i tam pewnie ze trzech bym skosil ale nie poddalbym bym sie bez walki pamietajcie nie bez walki...