Zacznę od tego, że nie ma takiego rytuału, a Duch Święty ma trochę dzikości w swojej naturze ponieważ jednemu da a inny zostanie z niczym.
Znając kościół katolicki z czasem będzie powstawało dążenie do ustalenia rytuału dopuszczającego do charyzmatów jak tylko teologowie powiedzą komu się one przynależą a komu nie i powstaną nowe grzechy które nie dopuszczają do charyzmatów.
Oczywiście wszystko będzie polegało na psychologicznej grze poczucia bycia niegodnym które zablokuje w psychologiczny sposób możliwość otrzymania ich ponieważ zostanie wyparte przez podświadomość.
Obecnie każdy może otrzymać te charyzmaty ponieważ wybiera człowiek lub pozwala wybrać Duchowi Świętemu.
Słyszałem nawet, że w kościele przez już wtajemniczonych o charyzmacie jakimś tam młodym adeptom są wypisywane potencjalne charyzmaty.
Rytuał przyjęcia charyzmatów od Ducha Świętego
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Re: Rytuał przyjęcia charyzmatów od Ducha Świętego
Ja chodziłem na spotkania Odnowy w Duchu Świętym i niektórzy w grupie modlili się językami. Niektórzy mieli też światła od Boga czyli poznawali słowa które Bóg w danym momencie chciał skierować do grupy lub do poszczególnych osób w grupie. Jednak to było poddawane weryfikacji tzn. jeżeli ktoś uważał, że dane słowa odnoszą się akurat do niego to o tym mówił, żeby osoby które miały światła mogły odróżnić to co pochodzi od Boga a to co jest wytworem wyobraźni. Ja na początku nie dowierzałem tym modlitwom w językach bo mi się to śmieszne wydawało ale teraz myślę że mógł to być dar Ducha Świętego a nie wytwór wyobraźni. Moim zdaniem to nie od człowieka zależy jakie dary otrzyma od Ducha Świętego tylko Bóg daje takie dary jakie chce i komu chce.
Re: Rytuał przyjęcia charyzmatów od Ducha Świętego
Zależy od Ducha Świętego, pisałem tylko że człowiek może się na to zablokować.