.

Moderator: moderatorzy

Gehenna
zaufany użytkownik

.

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony śr sty 06, 2016 6:29 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Re: "gratuluję ci choroby"

Post autor: Zagubiona we mgle »

Haha! No racja! Faktycznie dziwne to trochę. Ale z drugiej strony - nawet człowiek chory musi nauczyć się kombinować i wyciągać ile się da w tym podłym, chorym kraju, żeby utrzymać się na powierzchni. Renta czy stopień niepełnosprawności jest gwarantem sukcesu. W innym wątku ktoś słusznie zauważył i zdziwił się, że chorzy psychicznie (nie wszyscy) są zamożni, bo zewsząd wszystko dostają i mogą sobie pozwolić na rzeczy, na które nie stać ludzi pracujących. :!: A to renta, a to dofinansowanie. Żałuję, że nie umiałam nigdy z tego korzystać, ale też byłam zbyt chora i zagubiona, by sobie coś tam "załatwić". Gdybym była bardziej zaradna... :(
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Uzyskanie prawa do renty nie jest sukcesem zawodowym, który zasługiwał by na gratulacje.
Czasem mam wrażenie, że boicie się poczuć lepiej aby nie stracić posiadanych świadczeń
To prawda. Smutna prawda.
Nie wszystkich to dotyczy, ale tak rzeczywiście jest.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Przecież komentujemy pragnienia innych. A pragnieniem innych jest zdobycie stopnia niepełnosprawności, czy świadczenia socjalnego. Żeby łatwiej się żyło, żeby mieć tych parę ofert pracy (dla niepełnosprawnych) więcej. Sama znalazłam pracę tylko dlatego, że mam stopień niepełnosprawności.

Mamy rozpaczać, że jesteśmy chorzy? Raczej starajmy się wycisnąć co się da na maksa z tej sytuacji.
Też będę składała papiery na rentę, bo wolę dostać tych x złotych, niż brać zlecenia kosztem czasu spędzonego z dzieckiem.
I sukcesem dla mnie będzie, gdy ją dostanę. Życie stanie się, po prostu, lżejsze.

Czy zamieniłabym rentę na zdrowie? Nie wiem, nie zastanawiam się nad tym, bo i tak tego zrobić nie mogę. Skupiam się więc na tym, co dla mnie osiągalne.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

zgadzam się z moi.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

Gdyby rynek pracy był inny czyli mam namyśli duże bezrobocie a pracodawcy w miarę normalnie zatrudniali by osoby chore na schizofrenie to myślę że osób pobierających renty było by znacznie mniej.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Gehenna
zaufany użytkownik

.
Ostatnio zmieniony śr sty 06, 2016 6:29 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Gehenno, moim zdaniem Ty akurat nie jesteś obiektywna w ocenie swojej pracy, bo zwykle ją umniejszasz i nie cenisz siebie. Ja też kiedyś się spinałam, przychodziłam w soboty, żeby wyrobić się ze swoją pracą. Teraz już mi to zwisa. Pracodawcy chcą wycisnąć swoich pracowników jak najmniejszym kosztem i rzadko zdarza się by było inaczej. W mojej pracy tak jest. Dlaczego więc mam się jeszcze dodatkowo poświęcać?

W życiu obowiązuje zasada wzajemności: jeśli ktoś jest dla mnie dobry, to ja dla niego też. Nie warto poświęcać się dla ludzi, którzy nawet tego nie docenią.

Pozdrawiam.m.
Gehenna
zaufany użytkownik

.
Ostatnio zmieniony śr sty 06, 2016 6:30 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nie chodzi o kombinowanie, ale o poświęcanie się.
Poza tym, żeby komuś dać (czas, czy energię, nie tylko pieniądze), muszę zabrać: sobie, rodzinie, swojemu dziecku. Wybieram rodzinę i dziecko. Im w pierwszej kolejności chcę dawać i dla nich się poświęcać.

Pozdrawiam.m.
Gehenna
zaufany użytkownik

.
Ostatnio zmieniony śr sty 06, 2016 6:30 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

A jak dasz rodzinie oddany komuś czas i energię? U mnie to są ograniczone zasoby - jeśli zostanę po godzinach, nie poczytam z dzieckiem wieczorem książki, nie przepytam go z lekcji, nie pogadam z mężem. W tym czasie przecież pracowałam.
I nadal nie mówię o kombinowaniu, tylko o poświęcaniu się. O przedkładaniu dobra pracodawcy, nad dobrem rodziny.

Pozdrawiam.m.
Arom
zaufany użytkownik

Post autor: Arom »

Pieniądze rządzą światem. Człowiek jest niewolnikiem pieniędzy. Pieniądze wywołują wojny, kończą 'miłości', są najlepszym powodem zakończenia przyjaźni, wyzwalają złe emocje.

PS. Osobiście (zamiast 'świadczenia') pragnąłbym mieć żonę i gromadę dzieci, móc pracować ku swojemu zadowoleniu i pożytkowi ludzkości, być duszą towarzystwa. Druga szansa na przeżycie tych pięknych spraw nie zaistnieje. Pragnąłbym być zdrowy.
Gehenna
zaufany użytkownik

.
Awatar użytkownika
maniek123
nadużywający
nadużywający
Gadu-Gadu: 560878

Post autor: maniek123 »

maja na mnie robic te niewolniki mam dostawac rente a reszte se sam dorobie ale za to ze choruje te koniowaly za kare maja pracować na moja rencinke ! :auto-ambulance:
Gehenna
zaufany użytkownik

.
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

To nie jest prawda, że dostajesz rentę bo jesteś słaby albo źle się czujesz. Renta jest przyznawana za podstawie diagnozy twojego lekarza i historii choroby. Jak masz f20 - masz rentę bo tak mówi ustawa. To czy pracujesz, imprezujesz i jeździsz na wakacje, czy siedzisz sam w domu z lękami ma znaczenie trzeciorzędne. Liczy się papier i diagnoza.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Mickey pisze:Jak masz f20 - masz rentę bo tak mówi ustawa.
Serio? To czemu czasem zus odbiera rente osobom z f20 ?
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Gehenna
zaufany użytkownik

.
Ostatnio zmieniony śr sty 06, 2016 6:31 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Arom
zaufany użytkownik

Post autor: Arom »

Chorzy na F20 korzystają z renty w 78%, własną rodzinę posiada 10 - 15%, pracuje 2%.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nasze środowisko”