Jak ODCZUWASZ znane Ci leki na schizofrenie ???
Moderator: moderatorzy
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Jak ODCZUWASZ znane Ci leki na schizofrenie ???
No to pytanie raczej do doświadczonych, ale nie koniecznie, do każdego kto odczuwa zmianę samopoczucia po leku. Jak ODCZUWASZ znane Ci leki na schizofrenie ? Co one zmieniają ?
Re: Jak ODCZUWASZ znane Ci leki na schizofrenie ???
leki potrafią zmienić świadomość - ja tak mam po risplopcie (oczywiscie w bardzo małym stopniu)
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
w całym nie porządku sekretny porządek.
- amigo
- zaufany użytkownik
Leki zmieniaja osobowosc.
chyba pomagają, skoro bez nich nie jestem w stanie wcale funkcjonować, i jak tylko odstawiam mój stan się diametralnie pogarsza
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Pomagają na pewno, tylko mnie raczej chodziło o to jak sie odczuwa poszczególne leki, co zmieniają ? Zwiększają bystrość, świadomość, zmniejszają wrażliwość, co dokładnie ?
Poprawiają koncentrację, czyli np. łatwiej jest przeczytać książkę ze zrozumieniem, skupić się na robieniu jednej rzeczy. Ale jeśli przesadzi się z dawką leku, to jest odwrotny skutek.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Wszystkie poprawiają koncentracje ? Jaka jest między nimi różnica uwzględniając tylko i wyłącznie własne odczucia chorego ?
Ale co, chcesz rozpiskę każdy lek i w zależności od dawki jakie odczucia?
toż to robota na kilka dni, a i tak na każdego inaczej działa nie tylko lek ale i dawka.

- amigo
- zaufany użytkownik
Mi sie wydaje ze jednak te leki pogarszaja koncentracje.Newt pisze:Poprawiają koncentrację
U mnie zdecydowanie poprawiają, ale tak jak napisałam - w odpowiednich dawkach. Wiadomo, że jak ktoś zalekowany, to ma zerową koncentrację.
- amigo
- zaufany użytkownik
@Newt a jakie leki bierzesz ?
Już brałam większość dostępnych w Polsce neuroleptyków. Dlatego ogólnie mogę stwierdzić, że po lekach poprawia się u mnie koncentracja i logiczne myślenie, krytycyzm do objawów, aktywność, nastrój. Przy zbyt dużych dawkach nie nadaję się do niczego.
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Dzięki, Dzięki dla wszystkich
i zapraszam do wypowiadania sie tych, co jeszcze sie nie wypowiedzieli.

Rispolept - przerażająca obojętność, chociaż czasami się przydawała. Dobry bezpośrednio po psychozie, beznadziejny na dłuższą metę.
Olanzapina - przyjemne zobojętnienie, lekko zwiększona motywacja, niestety spora senność.
Sulpiryd - z początku ogromny skok nastroju i witalności, po pewnym czasie mija i tak właściwie nie odczuwa się niczego szczególnego.
Abilify - lekki spadek motywacji pomimo profilu działania, poza tym tak właściwie lek z typu "przeźroczystych"
Po ponad dekadzie brania leków ciężko jednoznacznie określić, jakie są odczucia na danym medykamencie. Brakuje punktu odniesienia, czyli stanu bez żadnej chemii
Olanzapina - przyjemne zobojętnienie, lekko zwiększona motywacja, niestety spora senność.
Sulpiryd - z początku ogromny skok nastroju i witalności, po pewnym czasie mija i tak właściwie nie odczuwa się niczego szczególnego.
Abilify - lekki spadek motywacji pomimo profilu działania, poza tym tak właściwie lek z typu "przeźroczystych"
Po ponad dekadzie brania leków ciężko jednoznacznie określić, jakie są odczucia na danym medykamencie. Brakuje punktu odniesienia, czyli stanu bez żadnej chemii

- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Mi rispolept zmienia osobowość. Ale zmienia w dobrym kierunku tzn. potrafie bardziej postawić na swoim, na innych lekach tego nie potrafiłem. Mam większe zdanie o sobie i nie boje się tego.