Ludzie notorycznie nazywają mnie Jezusem, Bogiem

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Awatar użytkownika
Stfoorca
bywalec

Ludzie notorycznie nazywają mnie Jezusem, Bogiem

Post autor: Stfoorca »

Chyba nie na darmo jest przykazanie: "Nie wzywaj Pana Boga na daremno"

Niestety bardzo dużo ludzi je łamie, a wręcz przeciwnie notorycznie nadużywa imienia Pana Boga.

Ręce mi opadają.

kilka przykładów:
przychodzi do mnie znajoma i mówi:
"Jezu ty palisz fajki"
przychodzi klientka i mówi:
"Boże ale na dworze leje"

i tak dalej, i tak dalej
Gdybym codziennie zapisywał to nazbierało by się tego od groma.

Ja sam się bardzo pilnuję a nawet nie muszę bo weszło mi to w nawyk i nikogo nie nazywam Bogiem.

Zastanawiam się czy takie postępowanie ludzi nie wywołało u mnie choroby bo mimo tego iż wiem że to nie do mnie i że to takie powiedzenie, jakoś to się pewnie koduje w podświadomości.

(Miałem dwie ostre psychozy o temacie religijnym z wyraźnym posłannictwem, twierdziłem że jestem Bogiem, Jezusem, że to Ja stworzyłem ten świat...)

Dlatego też apeluję do wszystkich, nie nazywajcie nikogo Bogiem...
Awatar użytkownika
Martyna
zaufany użytkownik

Post autor: Martyna »

Gdy mój syn zaczyna rozmowe ze mna od slow "boze..." mowie mu "mów mi matko boska" :D Ostatnio nie robi juz tego hehe
Ostatnio zmieniony wt lis 13, 2007 8:00 pm przez Martyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Gavril princip
zaufany użytkownik

Post autor: Gavril princip »

Podziwiam Was.Mi materializm historyczny/marksizm,psychiatria,psychoanaliza i socjobiologia tak wyzarly mozg ze zatracilem wszelką sakralnosc i wiare w cokolwiek.Dla mnie jedyne duchowe przezycie to 'abominacja' otoczeniem.
..czekam na inflacje.
Awatar użytkownika
Martyna
zaufany użytkownik

Post autor: Martyna »

Czesto w schizofreni nasze przezycia dotycza wiary...dzieje sie tak dlatego ze zmiany organiczne w mózgu czesto dotycza obszaru mózgu, który odpowiada za nasze odczucia religijne.Obszar ten zwany jest cialkiem modzelowatym.Tłumaczy to dlaczego mamy takie rózne urojenia i omamy...Inna sprawa jakie to ma znaczenie na pózniejszy etap zycia.Wazne aby nie popasc w fanatyzm...bo to jakby dalsza kontynuacja choroby...Ale wazne jest aby zachowac wiare..Wiara czyni cuda...To naprawde prawdziwe slowa.I nie chodzi tu o wiare w instytucje kiosciola. Takie jest moje zdanie.
Awatar użytkownika
KELOB
zaufany użytkownik

Post autor: KELOB »

Stfoorca : w dawnych religiach (głównie pogańskich chyba) ludzie bali się wymawiać imienia Pana Boga stąd w języku angielskim Gosh zamiast God itd

Stfoorca: już kiedyś pisalem czemu kminiłem że zachorowałem, pisałem że wykminiło mi się że zachorowałem bo nie jeździłem rowerem do roboty hahahahahhahh a też wylądowałem jako prorok / mesjasz na oddiale prostowania korb

w moim przypadku: często mówię Chryste Panie !!!! oraz Matko Boska, czas na papieroska

BOLO
Awatar użytkownika
Stfoorca
bywalec

Post autor: Stfoorca »

Normalnie *słowo niedozwolone* mnie strzela.
Już wolę jak ludzie przeklinają niż co chwile "Jezu", "o Boże".

Jak przychodzi do mnie baba i nazywa mnie Bogiem, Jezusem to normalnie wszystko się we mnie gotuje. W domu też walczę z matką ale sporadycznie. Mój ojciec na szczęście nie wzywa Pana Boga na daremno.

Już długo nie wytrzymam, boję się że puszczą mi nerwy i powiem takiemu delikwentowi: "wypierdalaj i nie zbliżaj się do mnie".

Poradźcie mi, co mam zrobić.
Chyba napiszę na drzwiach wejściowych do mojej firmy: "Nie wzywaj Pana Boga na daremno"
luckyluke
zaufany użytkownik

Post autor: luckyluke »

Ło Jezusie ale fajny temat założyłeś [wiem jestem beznadziejny zniżając sie do takiego "joka", ale nie mogłem sie powstrzymac ;p]
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”